Vissza

Csökkenteni kell az élelmiszerhulladékot

Csökkenteni kell az élelmiszerhulladékot

Csökkenteni kell az élelmiszerhulladékot
2018. október 9.

Csökkenteni kell az élelmiszerhulladékot, Magyarország jó úton halad a háztartások élelmiszerpazarlása elleni küzdelemben - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a LIFE Food Waste Platform élelmiszerhulladékok keletkezéséről és mérsékléséről szervezett nemzetközi konferenciáján hétfőn Budapesten.

Zsigó Róbert kiemelte: 2016-ban elindult a Maradék nélkül élelmiszerpazarlás elleni program, amihez a tárca és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is csatlakozott. Az EU LIFE programjának támogatásával megvalósuló kezdeményezés legfontosabb célkitűzése a fogyasztói szemléletformálás. A Maradék nélkül program azt a célt tűzte ki, hogy 2020-ig 8 százalékkal csökkenjen a magyar háztartások élelmiszerhulladéka.

Zsigó Róbert ismertette: a becslések szerint az unió 28 tagállamában évente 88 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, amelynek értéke eléri a 143 milliárd eurót. Magyarországon 1,8 millió tonna az élelmiszerhulladék évente, ennek egyharmada a háztartásokban termelődik. Egy főre vetítve egy magyar háztartás évente 68 kilogramm élelmiszerhulladékot termel a Nébih felmérése alapján, ennek a fele megmenthető lenne több odafigyeléssel.

Az államtitkár kitért arra: a Maradék nélkül program kiemelt figyelmet szentel az élelmiszerlánc szereplőinek támogatására is az élelmiszerhulladékok mérséklésében: a kampány 4 munkacsoportot működtet, szakértői a vendéglátás, a kereskedelem, az ipar és a civil szektor kihívásaira próbálnak megoldásokat találni. Iskolások számára is kidolgoztak egy ismeretterjesztő anyagot, ezzel szeretnék növelni a korosztály tudatosságát.

Magyarország első alkalommal csatlakozott a LIFE konferenciaprogramjához, amelyen 14 ország 120 képviselője van jelen - ismertette Zsigó Róbert. A tanácskozáson a hazai és a külföldi szakemberek a vendéglátás-közétkeztetés, a kereskedelem, az élelmiszeripar és a háztartások élelmiszerpazarlásának visszaszorításával kapcsolatos kihívásokat vitatják meg.

Vytenis Andriukaitis, az Európai Unió egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa elmondta: a budapesti konferencián 4 programot mutattak be az élelmiszerpazarlás csökkentésére. Hozzátette: az ENSZ egyik fenntarthatósági célkitűzése értelmében az élelmiszerpazarlást a felére kell csökkenteni a következő 12 évben, 2030-ig. Ennek érdekében sürgős intézkedésekre van szükség. Az EU aktív a témában, az Európai Parlament és a Tanács májusban felülvizsgálta a vonatkozó irányelveket, és a tagállamoknak 2019 márciusáig az élelmiszerpazarlás csökkentésére nemzeti tervet kell készíteniük, és arról évente jelenteniük kell.

Kitért arra, hogy egy tanulmány szerint a magyarok 60 százaléka nem ismeri az élelmiszerek minőségmegőrzési idejére vonatkozó jelöléseket, ezen javítani kell.

Forrás: MTI
Fotó: Nébih


A rendezvényen készült fotók:



Friss hírek

Vissza nem térítendő támogatás igényelhető az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez
2019. február 18, hétfő

Vissza nem térítendő támogatás igényelhető az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez

Mérsékelt csökkenés az élelmiszer-eredetű megbetegedések számában – az EFSA legfrissebb zoonózis jelentésének tanulságai
2019. február 14, csütörtök

Mérsékelt csökkenés az élelmiszer-eredetű megbetegedések számában – az EFSA legfrissebb zoonózis jelentésének tanulságai

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2019. február 13, szerda

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Fémdarabot találtak gnocchiban
2019. február 8, péntek

Fémdarabot találtak gnocchiban

A Nébih koordinálja egyes statisztikai adatok gyűjtését az erdészeti ágazatban
2019. február 8, péntek

A Nébih koordinálja egyes statisztikai adatok gyűjtését az erdészeti ágazatban

Egy részét bevallotta, a többit elhallgatta
2019. február 8, péntek

Egy részét bevallotta, a többit elhallgatta

Frissítették a GM-petúniák egyesített európai jegyzékét
2019. február 7, csütörtök

Frissítették a GM-petúniák egyesített európai jegyzékét

Tájékoztató az állami horgászjegyről és az éves területi engedéllyel kifogható halak mennyiségéről
2019. február 6, szerda

Tájékoztató az állami horgászjegyről és az éves területi engedéllyel kifogható halak mennyiségéről

Magas D-vitamintartalma miatt hívják vissza a konzerv kutyaeledelt
2019. február 5, kedd

Magas D-vitamintartalma miatt hívják vissza a konzerv kutyaeledelt

Jelenlegi információink a lengyel vágóhíd ügyében
2019. február 1, péntek

Jelenlegi információink a lengyel vágóhíd ügyében

A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény takarmányigazgatást érintő módosításai
2019. január 30, szerda

A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény takarmányigazgatást érintő módosításai

Nem jelölt tejfehérje okozhat gondot a tejallergiásoknak az egyik jégkrémben
2019. január 30, szerda

Nem jelölt tejfehérje okozhat gondot a tejallergiásoknak az egyik jégkrémben

A Destruktor 3,2% koncentrátumot is kivonta a forgalomból a Nébih
2019. január 30, szerda

A Destruktor 3,2% koncentrátumot is kivonta a forgalomból a Nébih

Közelgő határidő: január 31-ig kell utalni az élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét
2019. január 29, kedd

Közelgő határidő: január 31-ig kell utalni az élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét

Megfelelő higiéniával és célzott állatorvosi vizsgálattal védekezhetünk a trichinellózis ellen
2019. január 28, hétfő

Megfelelő higiéniával és célzott állatorvosi vizsgálattal védekezhetünk a trichinellózis ellen

Újraindulhat a hazai sertéshús exportja Szingapúrba
2019. január 28, hétfő

Újraindulhat a hazai sertéshús exportja Szingapúrba