Vissza

Csökkennek a hiányosságok, de még van min javítani

Csökkennek a hiányosságok, de még van min javítani

Csökkennek a hiányosságok, de még van min javítani
2017. október 2.

Számos szempontból javuló tendenciákra mutatott rá a nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés eredményeinek összesítése. A Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár által elrendelt akció idén július 1-jétől augusztus 31-ig tartott. A célellenőrzést, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai irányítása mellett, a megyei kormányhivatalok és a NÉBIH ellenőrei végezték. A két hónap alatt 7.146 létesítményt, valamint 24.482 élelmiszertételt ellenőriztek a szakemberek és összesen csaknem 42 millió forint bírságot szabtak ki.

A vizsgálat fókuszában a szezonálisan üzemelő, illetve idegenforgalmi szempontból frekventált helyeken, strandokon működő kereskedelmi és vendéglátó létesítmények, a nagy tömegeket megmozgató rendezvényeken, fesztiválokon, vásárokon értékesített élelmiszerek, az ifjúsági és gyermek táborok étkeztetése, a fagylalt előállítás és forgalmazás, valamint az utcai vendéglátás, a büfékocsik és mozgó vendéglátók álltak. Idén kiemelt figyelem irányult a fűszerezett, pácolt előkészített húsokra, a grilltermékekre, a fagylaltokra, a szezonális zöldségekre és gyümölcsökre.

Az ellenőrök a kéthónapos akció során 7.146 létesítményt vontak vizsgálat alá. A szakemberek egyaránt vizsgálták az élelmiszer-előállító helyeket, a különböző kereskedelmi egységeket (a piacoktól egészen a hiper- és szupermarketekig), de a vendéglátóhelyeket, a nagyrendezvényre kitelepülő vendéglátó egységeket, továbbá a gyermektáborok ellátását végző főző- és tálalókonyhákat is.

Mintavételre 166 tétel esetében került sor. A laboratóriumi vizsgálatok során 9 fűszerezett, pácolt előkészített hús termékben szalmonella, míg 9 fagylaltmintában enterobaktériumok jelenlétét mutatták ki. Egy budapesti cukrászda „Pinc macaron” elnevezésű terméke határérték feletti mennyiségben tartalmazott Azorubin E122 „azo”színezéket , ráadásul az „azo” színezék tartalomról a vásárlók tájékoztatása is elmaradt.

A nyári szezonban tapasztalt hiányosságok alapján 226 figyelmeztetésre, 44 esetben a tevékenység korlátozására került sor. Bírságot 417 esetben szabott ki a hatóság, melynek összege megközelíti a 42 millió forintot. Problémák főként a higiéniai feltételek, a forgalmazott termékek minősége, a dolgozók egészségügyi alkalmassága, képzettsége és a nyomon követhetőség tekintetében fordultak elő.

2017-ben a több mint 24.000 ellenőrzött tétel 5,3%-át, összesen 14 tonna mennyiségű élelmiszert kellett kivonni a forgalomból, melynek együttes értéke meghaladta a 4,6 millió forintot. Az előző évekhez viszonyítva a forgalomból kivont termékek mennyisége és értéke kisebb volt. Ugyanilyen összehasonlításban csökkent a hűtési lánc fenntartása és a dolgozók alkalmassága, képzettsége terén tapasztalt hiányosságok előfordulási aránya. További pozitívum, hogy csökkenő tendenciát mutat a nyomon követhetőségi hiányosságok és az illegális tevékenységek aránya. Kevésbé örömteli azonban, hogy a nem megfelelő jelölésű és a lejárt tételek előfordulási aránya emelkedett a korábbi évekhez képest.

Kapcsolódó tartalom:
A részletes vizsgálati eredmények

Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

A gépi kávétól a falusi vendégasztalig – Vegyen részt felmérésünkben!
2017. október 17, kedd

A gépi kávétól a falusi vendégasztalig – Vegyen részt felmérésünkben!

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2017. október 16, hétfő

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

INFORMATIKAI FEJLESZTÉSEKKEL ERŐSÍTI HALGAZDÁLKODÁSI ELLENŐRZÉSEIT A NÉBIH
2017. október 12, csütörtök

INFORMATIKAI FEJLESZTÉSEKKEL ERŐSÍTI HALGAZDÁLKODÁSI ELLENŐRZÉSEIT A NÉBIH

Több százan látogattak el a NÉBIH laboratóriumaiba a Kutatók Éjszakáján
2017. október 11, szerda

Több százan látogattak el a NÉBIH laboratóriumaiba a Kutatók Éjszakáján

Javult, de továbbra sem kimagasló a baromfitartók járványvédelmi felkészültsége
2017. október 10, kedd

Javult, de továbbra sem kimagasló a baromfitartók járványvédelmi felkészültsége

EFSA-workshop az élelmiszer-adalékanyagok újraértékeléséről
2017. október 10, kedd

EFSA-workshop az élelmiszer-adalékanyagok újraértékeléséről

Kiderült, melyik a legjobb 12 közétkeztetői szakács csapat
2017. október 9, hétfő

Kiderült, melyik a legjobb 12 közétkeztetői szakács csapat

Megújult az EFSA Journal
2017. október 9, hétfő

Megújult az EFSA Journal

Tájékoztatás az élelmiszerlánc-felügyeleti díjról
2017. október 9, hétfő

Tájékoztatás az élelmiszerlánc-felügyeleti díjról

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete
2017. október 5, csütörtök

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete

Gyakorlati tanácsokkal támogatja a NÉBIH a fakereskedő vállalkozásokat
2017. október 5, csütörtök

Gyakorlati tanácsokkal támogatja a NÉBIH a fakereskedő vállalkozásokat

A magas színvonalú növénytermesztés nemzetgazdasági érdek
2017. október 4, szerda

A magas színvonalú növénytermesztés nemzetgazdasági érdek

Nyilvános konzultáció a nátriumbeviteli referenciaértékekről készült EFSA-értékelésről
2017. október 2, hétfő

Nyilvános konzultáció a nátriumbeviteli referenciaértékekről készült EFSA-értékelésről

EFSA-konferencia új tudományos eredmények hatósági felhasználásáról
2017. október 2, hétfő

EFSA-konferencia új tudományos eredmények hatósági felhasználásáról

Külső megfigyelői részvétel az EFSA tudományos paneljeinek ülésein
2017. október 2, hétfő

Külső megfigyelői részvétel az EFSA tudományos paneljeinek ülésein

SZEMLÉLETFORMÁLÁSSAL ÉS AZ ÉLELMISZERKÖNYV FEJLESZTÉSÉVEL A MINŐSÉGI MAGYAR PÉKTERMÉKEK (EL)ISMERTSÉGÉÉRT
2017. október 2, hétfő

SZEMLÉLETFORMÁLÁSSAL ÉS AZ ÉLELMISZERKÖNYV FEJLESZTÉSÉVEL A MINŐSÉGI MAGYAR PÉKTERMÉKEK (EL)ISMERTSÉGÉÉRT