Borsod-Abaúj-Zemplén megye – 38.számú vizsgálat – Kazinczy Ferenc Általános Iskola Főzőkonyha – Sátoraljaújhely
Borsod-Abaúj-Zemplén megye – 38.számú vizsgálat – Kazinczy Ferenc Általános Iskola Főzőkonyha – Sátoraljaújhely
38. számú vizsgálat – (főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Kazinczy Ferenc Általános Iskola Főzőkonyha
3980 Sátoraljaújhely, Deák Ferenc út 14.
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 13,8 pont |
Menü: Lebbencsleves, Zöldborsós csirkeragu bulgurral, Őszibarackbefőtt
Mintavétel ideje: 2017. október 2.
Mintavételi alap : 381 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 6-14 év
Főzőkonyha: U.a.
Részletes érzékszervi minősítés:
Lebbencsleves (3 dl/adag)
Külső megjelenés: | Fűszerpaprikától narancsos-pirosasra színezett, opálos alaplében világos barnás színűre pirított, változó alakú, 3x3 cm-es egyenletes vastagságú lebbencstészta, közel azonos méretűre, 1x1 cm-re kockázott, halványsárga burgonyakocka és hagymadarabok található. Az alaplében zöldfűszerlevél darabok a tetején pirosas színű zsiradék látható. |
Állomány: | Az alaplé jellemzően hígan folyó, az összetevők jól átfőttek, némelyik tészta kissé túlfőtt. Kissé zsíros összhatású. |
Illat: | A fűszerpaprika és a zsiradék illata dominál. Minden idegen szagtól mentes. |
Íz: | Jellemzően a pirított tészta a fűszerpaprika íze dominál. Összhatásában kevésbé harmonikus kissé üres, a só ízfokozó hatása nem megfelelően érvényesül, fűszerszegény. Minden idegen íztől mentes. |
Zöldborsós csirkeragu bulgurral (0,16 l + 14 dkg /adag)
Külső megjelenés: | Az alapanyagra jellemző, drappos színű, zöld fűszerszemcséket tartalmazó bulgur a köret. A hús híg szaftja pirospaprikától színezett, benne drappos színű, pirospaprikás szafttal bevont, egyenetlen, nagy méretűre darabolt megfelelő mennyiségben jelenlévő csirkehús darabok, jellemző színű zöldborsószemek láthatók. |
Állomány: | A bulgur egyenletesen és jól átfőtt, kissé gumiszerű. A szaft kissé híg, a hús kissé száraz, kevésbé omlós. ű, a hús jellemző állományú, megfelelően tisztított, jól rágható. A zöldborsó megfelelően és egyenletesen átfőtt. |
Illat: | A kitálalt ételt a bulgurra jellemző gabona illata, a zöldborsó és a hús jellemző, harmonikus illata jellemzi. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A bulgurra jellemző gabona íz mellett a pirospaprika és a konzervzöldborsóra emlékeztető íz dominál. A só ízfokozó hatása nem megfelelően érvényesül. Idegen íztől mentes. |
Őszibarackbefőtt
Külső megjelenés: | Élénk napsárga színű, hámozott-magozott, cikkekre szeletelt közel azonos méretű. Felülete jól tisztított, ép, egészséges. A felöntőlé áttetsző, a kocsány környékén elvétve héjdarabka látható. |
Állomány: | Rostos gyümölcsre jellemző, roppanós állományú, rostszerkezete megtartott. |
Illat: | Jellemző, édeskés, gyümölcsös, tiszta. Minden idegen illattól mentes. |
Íz: | Jellemző, édes-savanykás. Minden idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Lebbencsleves
Szalonna 1,2 kg
Burgonya 38 kg
Delikát só mentes 0,6 kg
Bors 0,04 kg
Só 0,4 kg
Olaj 1,6 l
Fűszerpaprika 0,25 kg
Fokhagyma 0,25 kg
Lecsó 3,5 kg
Zöldborsós csirkeragu, bulgurral
Csirkemell 31 kg
Zöldborsó 19 kg
Fűszerpaprika 0,2 kg
Vöröshagyma 5 kg
Olaj 2,7 l
Lecsó 3,6 kg
Só 0,7 kg
Fokhagyma 0,2 kg
Bulgur 27 kg