Békés megye -72. számú vizsgálat - Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda Százszorszép Óvoda Tálalókonyha
Békés megye -72. számú vizsgálat - Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda Százszorszép Óvoda Tálalókonyha
72. számú vizsgálat (tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda Százszorszép Óvoda Tálalókonyha
(5500 Gyomaendrőd, Kossuth u. 9.)
A menü minősítése:
ÁTLAG FELETTI | 15,7 pont |
Menü: Magyaros burgonyaleves, Zöldbabfőzelék, csibefasírt, Barna magvaskenyér, Alma
Mintavétel ideje: 2018. szeptember 24.
Mintavételi alap : 87 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 4-6 év
Főzőkonyha:
Térségi Szociális Gondozási Központ
(5500 Gyomaendrőd, Mirhóháti u. 1-5.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Burgonyaleves (2 dl/adag)
Külső megjelenés: | Világosbarna opálos lében közel azonos nagyságú burgonyakockák, apró sárgarépakockák és zöldpaprika csíkok láthatók. Tetején arányos mennyiségű zsiradék látható. |
Állomány: | A lé hígan folyó. A burgonya kellően átfőtt, a sárgarépa és a paprika kissé túlfőtt. |
Illat: | Zöldséges, jellemző, de kevésbé intenzív illatú. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Zöldséges, jellemző, de kevésbé intenzív ízű. Idegen íztől mentes. |
Zöldbab főzelék, csibefasírt (15-20 + 3 dkg/adag)
Külső megjelenés: | Világos drapp színű szószban aránytalanul nagyon kevés zöldessárga színű vágott zöldbab van. A fasírt kissé deformált alakú, kb. 7 cm átmérőjű. Teteje barnára sült, zsiradéktól fényes. Metszéslapja drappos rózsaszín színű, finomra darált húspép. |
Állomány: | A főzelék sűrűn folyó, csomómentes. A zöldbab kellően átfőtt. A fasírt kívül ropogós, belül rugalmas, jól átsült. |
Illat: | Főzelék: a rántás illata dominál. A fasírt kellemes, sült húsra jellemező illatú. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Főzelék: a rántás íze dominál, kissé íztelen. A fasírt jellegzetes, kellően sós. Összhatásában nem kiegyenlített, kevésbé harmonikus. Idegen íztől mentes. |
Barna magvas kenyér (1 szelet/adag)
Külső megjelenés: | 1 db formában sült magvas kenyér. A héj aranybarnára sült, szezámmaggal szórt. A bélzet világosbarna színű, benne korpaszemcsék és barna magvak láthatók. |
Állomány: | Jól átsült, rugalmas, egyenletesen lazított. |
Illat: | Jellemző, tiszta, kissé gyengébb intenzitású. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Jellemző, tiszta, kissé gyengébb intenzitású. Idegen íztől mentes. |
Alma (1darab/adag)
Külső megjelenés: | 1db zöldessárga színű alma. Átmérője kb. 6 cm. A héjon néhány kisebb ütődésnyom látható. |
Állomány: | Lédús, roppanós. |
Illat: | Kellemes, jellegzetes. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Finom, friss, édeskés. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 87 adagra:
Burgonyaleves
Só 0,07 kg
Étolaj 0,26 l
Burgonya 6,96 kg
Sárgarépa 0,44 kg
Lecsó 1 kg
Vöröshagyma 0,26 kg
Fűszerpaprika 0,03 kg
Petrezselyemzöld 1 csomó
Csibefasírt
Zsemlemorzsa 0,001 kg
Tojás 13 db
Só 0,04 kg
Csirkecomb 6,96 kg
Fűszerpaprika 0,03 kg
Őrölt fekete bors 0,001 kg
Fokhagyma 0,02 kg
Étolaj 0,44 l
Kenyér 1,7 kg
Zöldbabfőzelék
Tej 4,35 l
Só 0,02 kg
Fűszerpaprika 0,01 kg
Liszt 1,31 kg
Vöröshagyma 0,13 kg
Fokhagyma granulátum 0,02 kg
Étolaj 0,17 l
Ecet 0,09 l
Sárgahüvelyű zöldbab 8,7 kg
Kristálycukor 0,09 kg