null Békés megye -72. számú vizsgálat - Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda Százszorszép Óvoda Tálalókonyha

Békés megye -72. számú vizsgálat - Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda Százszorszép Óvoda Tálalókonyha

Békés megye -72. számú vizsgálat - Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda Százszorszép Óvoda Tálalókonyha

72. számú vizsgálat (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda Százszorszép Óvoda Tálalókonyha
(5500 Gyomaendrőd, Kossuth u. 9.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 15,7 pont

 

 

Menü: Magyaros burgonyaleves, Zöldbabfőzelék, csibefasírt, Barna magvaskenyér, Alma

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. szeptember 24.

Mintavételi alap : 87 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 4-6 év

Főzőkonyha:
Térségi Szociális Gondozási Központ
(5500 Gyomaendrőd, Mirhóháti u. 1-5.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Burgonyaleves (2 dl/adag)

Külső megjelenés: Világosbarna opálos lében közel azonos nagyságú burgonyakockák, apró sárgarépakockák és zöldpaprika csíkok láthatók. Tetején arányos mennyiségű zsiradék látható.
Állomány: A lé hígan folyó. A burgonya kellően átfőtt, a sárgarépa és a paprika kissé túlfőtt.
Illat: Zöldséges, jellemző, de kevésbé intenzív illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: Zöldséges, jellemző, de kevésbé intenzív ízű. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zöldbab főzelék, csibefasírt (15-20 + 3 dkg/adag)

Külső megjelenés: Világos drapp színű szószban aránytalanul nagyon kevés zöldessárga színű vágott zöldbab van.
A fasírt kissé deformált alakú, kb. 7 cm átmérőjű. Teteje barnára sült, zsiradéktól fényes. Metszéslapja drappos rózsaszín színű, finomra darált húspép.
Állomány: A főzelék sűrűn folyó, csomómentes. A zöldbab kellően átfőtt. A fasírt kívül ropogós, belül rugalmas, jól átsült.
Illat: Főzelék: a rántás illata dominál. A fasírt kellemes, sült húsra jellemező illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: Főzelék: a rántás íze dominál, kissé íztelen. A fasírt jellegzetes, kellően sós. Összhatásában nem kiegyenlített, kevésbé harmonikus. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barna magvas kenyér (1 szelet/adag)

Külső megjelenés: 1 db formában sült magvas kenyér. A héj aranybarnára sült, szezámmaggal szórt. A bélzet világosbarna színű, benne korpaszemcsék és barna magvak láthatók.
Állomány: Jól átsült, rugalmas, egyenletesen lazított.
Illat: Jellemző, tiszta, kissé gyengébb intenzitású. Idegen szagtól mentes.
Íz: Jellemző, tiszta, kissé gyengébb intenzitású. Idegen íztől mentes.

 

 

 

Alma (1darab/adag)

Külső megjelenés: 1db zöldessárga színű alma. Átmérője kb. 6 cm. A héjon néhány kisebb ütődésnyom látható.
Állomány: Lédús, roppanós.
Illat: Kellemes, jellegzetes. Idegen szagtól mentes.
Íz: Finom, friss, édeskés. Idegen íztől mentes.

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 87 adagra:

Burgonyaleves
Só 0,07 kg
Étolaj 0,26 l
Burgonya 6,96 kg
Sárgarépa 0,44 kg
Lecsó 1 kg
Vöröshagyma 0,26 kg
Fűszerpaprika 0,03 kg
Petrezselyemzöld 1 csomó

Csibefasírt
Zsemlemorzsa 0,001 kg
Tojás 13 db
Só 0,04 kg
Csirkecomb 6,96 kg
Fűszerpaprika 0,03 kg
Őrölt fekete bors 0,001 kg
Fokhagyma 0,02 kg
Étolaj 0,44 l
Kenyér 1,7 kg


Zöldbabfőzelék
Tej 4,35 l
Só 0,02 kg
Fűszerpaprika 0,01 kg
Liszt 1,31 kg
Vöröshagyma 0,13 kg
Fokhagyma granulátum 0,02 kg
Étolaj 0,17 l
Ecet 0,09 l
Sárgahüvelyű zöldbab 8,7 kg
Kristálycukor 0,09 kg


 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >