Békés megye 71. számú vizsgálat - Önkormányzati Főzőkonyha Sarkadkeresztúr
Békés megye 71. számú vizsgálat - Önkormányzati Főzőkonyha Sarkadkeresztúr
71. számú vizsgálat (főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Önkormányzati Főzőkonyha Sarkadkeresztúr
(5731 Sarkadkeresztúr, Rákóczi u. 10.)
A menü minősítése:
ÁTLAG FELETTI | 16,7 pont |
Menü: Csontleves, Zöldborsófőzelék, Fokhagymás csirkemellragu, Alma, Korpás kenyér
Mintavétel ideje: 2018. szeptember 20.
Mintavételi alap: 25 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-6 év
Főzőkonyha üzemeltetője:
Sarkadkeresztúr Község Önkormányzata
(5731 Sarkadkeresztúr, Vörösmarty út 7.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Csontleves (2 dl/adag)
Külső megjelenés: | Az aranysárga színű, áttetsző alaplé tetején apró zsiradékcseppek gyöngyöznek, benne petrezselyemlevélzöld darabok és feketeborszemcsék láthatók. A narancsos színű sárgarépa közel azonos méretűre, de változó alakúra vágott. A levesbetét törtfehér színű masnitészta. Az összetevők aránya és mennyisége megfelelő. |
Állomány: | Az alaplé jellemzően hígan folyó, a sárgarépa és a levestészta megfelelően megfőttek. |
Illat: | A leves jellegének megfelelő, de kissé gyenge illatú, ételízesítőre emlékeztető illat is érezhető. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A csontlevesre jellemző ízvilágú, telt, harmonikus, megfelelően fűszerezett, ízesített. Ételízesítőre emlékeztető íz is érezhető. Idegen íztől mentes. |
Zöldborsófőzelék, fokhagymás csirkemellragu (20 + 8 dkg/adag)
Külső megjelenés: | A jellegzetes sűrűségű, zöldes-vajszínű főzelékalapban zöld színű zöldborsó, apró zöld fűszerszemcsék láthatók. A feltétként tálalt húscsíkok barnás színűek, felületük fényes, narancsos színű szafttal fedett. |
Állomány: | A főzelék megfelelő sűrűségű, csomómentes, sima, a zöldborsó egyenletesen főtt át. A hús átsült, szaftos, jól tisztított. |
Illat: | A főzelék illata jellegzetes, a zöldborsó illata jól harmonizál a fokhagymás hús jellegzetes illatával. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A főzelék ízében a zöldborsó édeskés íze a hús karakteres, megfelelően fűszerezett, fokhagymás ízével jól harmonizál. Idegen íztől mentes. |
Alma (1 darab/adag)
Külső megjelenés | 6-7 cm átmérőjű, jellemző alakú, sárgás-pirosas színű, egészséges, ép alma a gyümölcs. Metszésfelületén, a magház körül egy minta penészes foltokat tartalmaz. |
Állomány | Friss, roppanós, jól rágható, a gyümölcsre jellemző állományú. |
Illat | A gyümölcsre jellemző harmonikus, intenzív illatú. Idegen illat nem érződik. |
Íz | Édeskés-savanykás, érett gyümölcsre jellemző ízű. |
Korpás kenyér (60 g/adag)
Külső megjelenés: | A formában sült, szögletes alakú, kb.13 cm x 12 cm x 1,5 cm -es kenyér héja világosbarna színű, a bélzet barnás színű, korpaszemcsékkel tarkított, a felhasznált lisztre jellemző. |
Állomány: | A héj jellemző keménységű, bélzete rugalmas, csomómentes, tömöttebb szerkezetű. |
Illat: | Jellegzetes, aromás illatú. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | Jellegzetes, karakteres ízű. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra:
Csontleves
Ételízesítő 0,05 kg
Só 0,05 kg
Cérnametélt 1 kg
Szemesbors 0,004 kg
Levescsont 3 kg
Húsleves zöldség 1,5 kg
Brassói aprópecsenye
Töröttbors 0,004 kg
Étolaj 0,5 liter
Só 0,05 kg
Mustár 0,2 kg
Fokhagyma 0,05 kg
Csirkemell 6 kg
Zöldborsófőzelék
Kristálycukor 0,2 kg
Étolaj 0,5 liter
Liszt 1,25 kg
Ételízesítő 0,06 kg
Só 0,1 kg
Zöldborsó (mirelit) 15 kg
Tej 2 liter
Tejföl 0,5 liter
Alma
Korpás kenyér