null Békés megye 71. számú vizsgálat - Önkormányzati Főzőkonyha Sarkadkeresztúr

Békés megye 71. számú vizsgálat - Önkormányzati Főzőkonyha Sarkadkeresztúr

Békés megye 71. számú vizsgálat - Önkormányzati Főzőkonyha Sarkadkeresztúr

71. számú vizsgálat (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Önkormányzati Főzőkonyha Sarkadkeresztúr
(5731 Sarkadkeresztúr, Rákóczi u. 10.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 16,7 pont

 

 

Menü: Csontleves, Zöldborsófőzelék, Fokhagymás csirkemellragu, Alma, Korpás kenyér

 

 

 

Mintavétel ideje: 2018. szeptember 20.

Mintavételi alap: 25 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-6 év

Főzőkonyha üzemeltetője:
Sarkadkeresztúr Község Önkormányzata
(5731 Sarkadkeresztúr, Vörösmarty út 7.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Csontleves (2 dl/adag)

Külső megjelenés: Az aranysárga színű, áttetsző alaplé tetején apró zsiradékcseppek gyöngyöznek, benne petrezselyemlevélzöld darabok és feketeborszemcsék láthatók. A narancsos színű sárgarépa közel azonos méretűre, de változó alakúra vágott. A levesbetét törtfehér színű masnitészta. Az összetevők aránya és mennyisége megfelelő.
Állomány: Az alaplé jellemzően hígan folyó, a sárgarépa és a levestészta megfelelően megfőttek.
Illat: A leves jellegének megfelelő, de kissé gyenge illatú, ételízesítőre emlékeztető illat is érezhető. Idegen szagtól mentes.
Íz: A csontlevesre jellemző ízvilágú, telt, harmonikus, megfelelően fűszerezett, ízesített. Ételízesítőre emlékeztető íz is érezhető. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zöldborsófőzelék, fokhagymás csirkemellragu (20 + 8 dkg/adag)

Külső megjelenés: A jellegzetes sűrűségű, zöldes-vajszínű főzelékalapban zöld színű zöldborsó, apró zöld fűszerszemcsék láthatók. A feltétként tálalt húscsíkok barnás színűek, felületük fényes, narancsos színű szafttal fedett.
Állomány: A főzelék megfelelő sűrűségű, csomómentes, sima, a zöldborsó egyenletesen főtt át. A hús átsült, szaftos, jól tisztított.
Illat: A főzelék illata jellegzetes, a zöldborsó illata jól harmonizál a fokhagymás hús jellegzetes illatával.  Idegen szagtól mentes. 
Íz: A főzelék ízében a zöldborsó  édeskés íze a  hús karakteres, megfelelően fűszerezett, fokhagymás ízével jól harmonizál. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alma (1 darab/adag)

Külső megjelenés 6-7 cm átmérőjű, jellemző alakú, sárgás-pirosas színű, egészséges, ép alma a gyümölcs. Metszésfelületén, a magház körül egy minta penészes foltokat tartalmaz.
Állomány Friss, roppanós, jól rágható, a gyümölcsre jellemző állományú.
Illat A gyümölcsre jellemző harmonikus, intenzív illatú. Idegen illat nem érződik.
Íz Édeskés-savanykás, érett gyümölcsre jellemző ízű.

 

 

 

Korpás kenyér (60 g/adag)

Külső megjelenés: A formában sült, szögletes alakú, kb.13 cm x 12 cm x 1,5 cm -es kenyér héja világosbarna színű, a bélzet barnás színű, korpaszemcsékkel tarkított, a felhasznált lisztre jellemző.
Állomány: A héj jellemző keménységű, bélzete rugalmas, csomómentes, tömöttebb szerkezetű.
Illat: Jellegzetes, aromás illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz: Jellegzetes, karakteres ízű.  Idegen íztől mentes.

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adagra:

Csontleves
Ételízesítő 0,05 kg
Só 0,05 kg
Cérnametélt 1 kg
Szemesbors 0,004 kg
Levescsont 3 kg
Húsleves zöldség 1,5 kg

Brassói aprópecsenye
Töröttbors 0,004 kg
Étolaj 0,5 liter
Só 0,05 kg
Mustár 0,2 kg
Fokhagyma 0,05 kg
Csirkemell 6 kg

Zöldborsófőzelék
Kristálycukor 0,2 kg
Étolaj 0,5 liter
Liszt 1,25 kg
Ételízesítő 0,06 kg
Só 0,1 kg
Zöldborsó (mirelit) 15 kg
Tej 2 liter
Tejföl 0,5 liter

Alma

Korpás kenyér


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >