Vissza

A fertőtlenítőszerek és a fertőtlenítés jelentősége az élelmiszerbiztonság fenntartásában

A fertőtlenítőszerek és a fertőtlenítés jelentősége az élelmiszerbiztonság fenntartásában

A fertőtlenítőszerek és a fertőtlenítés jelentősége az élelmiszerbiztonság fenntartásában
2016. június 22.

Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés – kiemelt jelentőséggel bíró területek az élelmiszerlánc-biztonságban, hiszen a megfelelő higiénia kialakítása, fenntartása az élelmiszerek biztonságát és minőségét befolyásolja. A nem megfelelő hatékonyságú, vagy rosszul használt fertőtlenítő szerek súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthetnek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal (OTH) karöltve az Élelmiszer Higiénikusok Társasága kezdeményezésére megszervezte azt a konferenciát, amelyen a fertőtlenítés kapcsán felmerülő problémák kezeléséről, a hatékony hibafeltárásról és beavatkozásról, valamint megoldási lehetőségekről is egyeztettek a szakemberek.

Június 22-én a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) és az Élelmiszer-higiénikusok Társasága „Kinek árt, kinek használ? Aktuálisan a fertőtlenítőszerekről” címmel tartott konferenciát Budapesten.

A gyakorlati és elméleti szakemberek előadásain szó volt az élelmiszervállalkozásoktól származó fertőtlenítőszer minták hatékonyságának laboratóriumi vizsgálati eredményeiről, az ellenőrzésének gyakorlati tapasztalatairól, a fertőtlenítőszerek engedélyezéséről. Kiemelték a felelősségteljes és tudatos, szükséges mértékű felhasználás jelentőségét is. A programot egy kerekasztal-beszélgetés zárta, amely a jövőben segítséget jelenthet a problémák felismerésében, a megelőzésében és a hatékony együttműködésben.

A takarítás, a tisztítás és az ezeket kiegészítő fertőtlenítés az élelmiszerlánc szereplőinél élelmiszerbiztonsági szempontból az egyik legfontosabb művelet. A helyiségek higiénés állapota, a dolgozók személyi higiénéje jelentősen befolyásolja az élelmiszerek biztonságát és minőségét. A fertőtlenítés és a felhasznált fertőtlenítőszerek hatékonyságának ellenőrzését mindkét hatóság végzi. Az élelmiszerlánc szereplőinél a NÉBIH ellenőrzései laboratóriumi hatékonysági vizsgálattal kiegészítve az elmúlt 5 évben 288 esetben bizonyították be, hogy a fertőtlenítőszer nem fejti ki az elvárt és csomagolásán jelölt hatást.

A fertőtlenítőszerek, biocidok gyártása és forgalmazása az Európai Unióban, így Magyarországon is hatósági engedélyhez kötött. A biocid termékek gyártási, forgalmazási engedélyét – besorolástól függően – az OTH, illetve a NÉBIH adja ki.

Az esemény fővédnökségét Zsigó Róbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár (Földművelésügyi Minisztérium) és Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár (Emberi Erőforrások Minisztériuma) látta el. A rendezvény a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szervezésében valósult meg az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal és az Élelmiszer-higiénikusok Társaságával együttműködésben.

Kapcsolódó tartalmak:
A közlemény letölthető formában


Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Több mint 5 tonna élelmiszert vont ki a Nébih a forgalomból egy Pest megyei házhoz szállító cégnél
2018. február 20, kedd

Több mint 5 tonna élelmiszert vont ki a Nébih a forgalomból egy Pest megyei házhoz szállító cégnél

EU riasztás: nem jelölt allergént mutattak ki egy indiai fűszerkeverékben
2018. február 16, péntek

EU riasztás: nem jelölt allergént mutattak ki egy indiai fűszerkeverékben

Magyarországra is érkezett a gluténmentesnek jelölt kukoricachipsből
2018. február 16, péntek

Magyarországra is érkezett a gluténmentesnek jelölt kukoricachipsből

Magas kobaltkioldódást mértek kínai eredetű porcelánbögrékből
2018. február 15, csütörtök

Magas kobaltkioldódást mértek kínai eredetű porcelánbögrékből

Folyamatosan ellenőrzi az internetes tűzifahirdetéseket a Nébih
2018. február 14, szerda

Folyamatosan ellenőrzi az internetes tűzifahirdetéseket a Nébih

Budapesti csapat győzelmével zárult a Közétkeztetési Szakácsverseny
2018. február 10, szombat

Budapesti csapat győzelmével zárult a Közétkeztetési Szakácsverseny

Magyarországról származó „robbanásveszélyes” gyermekpezsgő
2018. február 9, péntek

Magyarországról származó „robbanásveszélyes” gyermekpezsgő

EU jelentés - megállt a Salmonella-esetek számának csökkenése az Európai Unióban
2018. február 7, szerda

EU jelentés - megállt a Salmonella-esetek számának csökkenése az Európai Unióban

Súlyos műszaki és higiéniai hiányosságok miatt függesztette fel a Nébih egy fővárosi sütőüzem tevékenységét
2018. február 1, csütörtök

Súlyos műszaki és higiéniai hiányosságok miatt függesztette fel a Nébih egy fővárosi sütőüzem tevékenységét

Február 1-jén kezdődik a csuka fogásának fajlagos tilalmi ideje
2018. január 30, kedd

Február 1-jén kezdődik a csuka fogásának fajlagos tilalmi ideje

Mintegy 1 tonna húst vont ki a Nébih a forgalomból egy Baranya megyei élelmiszer előállító egységben
2018. január 30, kedd

Mintegy 1 tonna húst vont ki a Nébih a forgalomból egy Baranya megyei élelmiszer előállító egységben

Január 31. a felügyeleti díj második részletének befizetési határideje
2018. január 29, hétfő

Január 31. a felügyeleti díj második részletének befizetési határideje

Elismert tenyésztő szervezetek
2018. január 29, hétfő

Elismert tenyésztő szervezetek

Ismét Kínából származó növényvédőszer-maradékot tartalmazó, szárított goji bogyó kerülhetett a magyar boltok polcaira
2018. január 26, péntek

Ismét Kínából származó növényvédőszer-maradékot tartalmazó, szárított goji bogyó kerülhetett a magyar boltok polcaira

A közkedvelt húskészítmény is sorra került a NÉBIH terméktesztjén
2018. január 26, péntek

A közkedvelt húskészítmény is sorra került a NÉBIH terméktesztjén

Az élelmiszerbiztonsági célú adatelemzés témájában szervez konferenciát a Nébih
2018. január 25, csütörtök

Az élelmiszerbiztonsági célú adatelemzés témájában szervez konferenciát a Nébih