Vissza

A fertőtlenítőszerek és a fertőtlenítés jelentősége az élelmiszerbiztonság fenntartásában

A fertőtlenítőszerek és a fertőtlenítés jelentősége az élelmiszerbiztonság fenntartásában

A fertőtlenítőszerek és a fertőtlenítés jelentősége az élelmiszerbiztonság fenntartásában
2016. június 22.

Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés – kiemelt jelentőséggel bíró területek az élelmiszerlánc-biztonságban, hiszen a megfelelő higiénia kialakítása, fenntartása az élelmiszerek biztonságát és minőségét befolyásolja. A nem megfelelő hatékonyságú, vagy rosszul használt fertőtlenítő szerek súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthetnek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal (OTH) karöltve az Élelmiszer Higiénikusok Társasága kezdeményezésére megszervezte azt a konferenciát, amelyen a fertőtlenítés kapcsán felmerülő problémák kezeléséről, a hatékony hibafeltárásról és beavatkozásról, valamint megoldási lehetőségekről is egyeztettek a szakemberek.

Június 22-én a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) és az Élelmiszer-higiénikusok Társasága „Kinek árt, kinek használ? Aktuálisan a fertőtlenítőszerekről” címmel tartott konferenciát Budapesten.

A gyakorlati és elméleti szakemberek előadásain szó volt az élelmiszervállalkozásoktól származó fertőtlenítőszer minták hatékonyságának laboratóriumi vizsgálati eredményeiről, az ellenőrzésének gyakorlati tapasztalatairól, a fertőtlenítőszerek engedélyezéséről. Kiemelték a felelősségteljes és tudatos, szükséges mértékű felhasználás jelentőségét is. A programot egy kerekasztal-beszélgetés zárta, amely a jövőben segítséget jelenthet a problémák felismerésében, a megelőzésében és a hatékony együttműködésben.

A takarítás, a tisztítás és az ezeket kiegészítő fertőtlenítés az élelmiszerlánc szereplőinél élelmiszerbiztonsági szempontból az egyik legfontosabb művelet. A helyiségek higiénés állapota, a dolgozók személyi higiénéje jelentősen befolyásolja az élelmiszerek biztonságát és minőségét. A fertőtlenítés és a felhasznált fertőtlenítőszerek hatékonyságának ellenőrzését mindkét hatóság végzi. Az élelmiszerlánc szereplőinél a NÉBIH ellenőrzései laboratóriumi hatékonysági vizsgálattal kiegészítve az elmúlt 5 évben 288 esetben bizonyították be, hogy a fertőtlenítőszer nem fejti ki az elvárt és csomagolásán jelölt hatást.

A fertőtlenítőszerek, biocidok gyártása és forgalmazása az Európai Unióban, így Magyarországon is hatósági engedélyhez kötött. A biocid termékek gyártási, forgalmazási engedélyét – besorolástól függően – az OTH, illetve a NÉBIH adja ki.

Az esemény fővédnökségét Zsigó Róbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár (Földművelésügyi Minisztérium) és Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár (Emberi Erőforrások Minisztériuma) látta el. A rendezvény a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szervezésében valósult meg az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal és az Élelmiszer-higiénikusok Társaságával együttműködésben.

Kapcsolódó tartalmak:
A közlemény letölthető formában



Friss hírek

Kezdetét vette a Kutyabarát Balaton szezon – számos új kezdeményezéssel
2018. május 25, péntek

Kezdetét vette a Kutyabarát Balaton szezon – számos új kezdeményezéssel

Illegális pizzériát zárt be a Nébih
2018. május 23, szerda

Illegális pizzériát zárt be a Nébih

Alig egy hét maradt az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallására
2018. május 22, kedd

Alig egy hét maradt az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallására

Az ukrán határ mellett is afrikai sertéspestist talált egy vaddisznóban a Nébih
2018. május 17, csütörtök

Az ukrán határ mellett is afrikai sertéspestist talált egy vaddisznóban a Nébih

Jó példák és felelősségvállalás a közétkeztetés szereplőitől
2018. május 17, csütörtök

Jó példák és felelősségvállalás a közétkeztetés szereplőitől

Sikeresen zárult a CCMAS idei ülése
2018. május 16, szerda

Sikeresen zárult a CCMAS idei ülése

Figyeljünk a csomagolt élelmiszerek sértetlenségére
2018. május 12, szombat

Figyeljünk a csomagolt élelmiszerek sértetlenségére

Elérhető a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatát összefoglaló útmutató aktualizált változata
2018. május 11, péntek

Elérhető a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatát összefoglaló útmutató aktualizált változata

Fagyasztott spenótot hívtak vissza
2018. május 8, kedd

Fagyasztott spenótot hívtak vissza

A korai nyári meleg miatt megnőtt az erdőtűz kockázat
2018. május 8, kedd

A korai nyári meleg miatt megnőtt az erdőtűz kockázat

Frissítés - Újabb csattanó maszlaggal szennyezett fűszerkömény tételeket azonosított a Nébih laboratóriuma
2018. május 7, hétfő

Frissítés - Újabb csattanó maszlaggal szennyezett fűszerkömény tételeket azonosított a Nébih laboratóriuma

Mehet a magyar sertés Georgiába és Hongkongba
2018. május 4, péntek

Mehet a magyar sertés Georgiába és Hongkongba

Online tudástárat készített a Nébih az élelmiszeres tanúsító védjegyekről
2018. május 3, csütörtök

Online tudástárat készített a Nébih az élelmiszeres tanúsító védjegyekről

Tájékoztatás az e-ügyintézési funkciók karbantartás miatti átmeneti leállásáról
2018. május 3, csütörtök

Tájékoztatás az e-ügyintézési funkciók karbantartás miatti átmeneti leállásáról

Újabb ASP-s vaddisznók a heves megyei különösen ellenőrzött területen
2018. május 2, szerda

Újabb ASP-s vaddisznók a heves megyei különösen ellenőrzött területen

Többszörösen szabálysértő kistermelővel szemben intézkedett a Nébih
2018. május 2, szerda

Többszörösen szabálysértő kistermelővel szemben intézkedett a Nébih