Vissza

Új élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthetnek a „fekete élelmiszerek”

Új élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthetnek a „fekete élelmiszerek”

Új élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthetnek a „fekete élelmiszerek”
2018. október 19.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) új élelmiszerbiztonsági kockázati tényezőként azonosította az ún. fekete élelmiszerek csoportját.  Ezek, a napjainkban divatot, trendet képviselő élelmiszerek az aktív szénnek, ritkább esetben más élelmiszer-színezékeknek köszönhetően nyerik el a különlegességnek számító, egyeseknél averziót, másoknál fogyasztási kedvet kiváltó fekete színüket. Érdemes azonban azzal számolni, hogy az aktív széntartalom hosszú távú fogyasztás esetén hiányállapotok kialakulásához vezethet, gyógyszert szedőknél pedig akut egészségkárosodást idézhet elő.

Az utóbbi időszak egyik divatos élelmiszerpiaci trendje az ún. fekete élelmiszerek (pl. fekete fagylalt, fekete pizza) megjelenése. Színük többnyire aktív szén vagy ritkábban más élelmiszer-színezékek hozzáadásával érhető el. Aktív széntartalmuk miatt az ilyen élelmiszereknek méregtelenítő hatást is tulajdonítanak (pl. fekete smoothie-k).A szokatlan szín felkelti a fogyasztók érdeklődését: egyeseknél averziót, másoknál fogyasztási kedvet vált ki.

Fontos azonban tudni, hogy az elfogyasztott aktív szén az emésztőrendszerben nagy hatékonysággal köt meg különböző molekulákat, és számolni kell azzal, hogy nem csupán a méreganyagokat, hanem számos, a szervezet számára fontos vegyületet, így például vitaminokat és gyógyszermolekulákat (pl. fogamzásgátlók, szívgyógyszerek hatóanyagai) is.

Az aktív szenet tartalmazó élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása a gyógyszerhatás csökkenése miatt káros lehet a gyógyszerszedőkre, de hosszú távon akár az egészséges embereknél is hiányállapotok kialakulásához vezethet.

Az E 153 (növényi szén) egyes élelmiszereknél a kívánt hatás eléréséhez engedélyezett („quantum satis”) élelmiszer-adalékanyag. Ez azt jelenti, hogy csak feltétlenül szükséges mennyiségben lehet felhasználni, és vannak élelmiszerek, amelykehez nem használható, továbbá hozzáadása nem leplezheti el az élelmiszernek a fogyasztó számára kedvezőtlen tulajdonságait (pl. romlás).

A Nébih a fogyasztók egészségének védelme érdekében nem javasolja  a fekete élelmiszerek túlzott mértékű fogyasztását.

Kapcsolódó tartalom:
Az osztrák hatóság (AGES) összefoglalója a fekete smoothie-ról (német nyelven)



Friss hírek

Elutasította a tirám és dikvát hatóanyagok megújítását az Európai Bizottság
2018. december 10, hétfő

Elutasította a tirám és dikvát hatóanyagok megújítását az Európai Bizottság

Frissítve - További DON toxinos zab alapú termékeket vontak ki a forgalmazók
2018. december 7, péntek

Frissítve - További DON toxinos zab alapú termékeket vontak ki a forgalmazók

Átmeneti változás a Lóútlevél Iroda ügyfélfogadási rendjében
2018. december 5, szerda

Átmeneti változás a Lóútlevél Iroda ügyfélfogadási rendjében

Kacsatetemekkel etették a sertéseket egy Bács-Kiskun megyei állattartó telepen
2018. december 4, kedd

Kacsatetemekkel etették a sertéseket egy Bács-Kiskun megyei állattartó telepen

Toxinos zab alapú termékeket vont ki a forgalomból a Nébih
2018. december 3, hétfő

Toxinos zab alapú termékeket vont ki a forgalomból a Nébih

Elindult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
2018. december 3, hétfő

Elindult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Soha ne adjunk mézet egy évesnél fiatalabb csecsemőnek
2018. december 3, hétfő

Soha ne adjunk mézet egy évesnél fiatalabb csecsemőnek

Ismét interneten árult potencianövelő étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nébih
2018. november 30, péntek

Ismét interneten árult potencianövelő étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nébih

Igazolták az ASP-t egy újabb román háztáji állományban
2018. november 30, péntek

Igazolták az ASP-t egy újabb román háztáji állományban

Karbantartás miatti átmeneti leállás
2018. november 30, péntek

Karbantartás miatti átmeneti leállás

A szőlő után veszélyben a dió is! - Bővült a Xylella fastidiosa fertőzés kockázatát hordozó növények listája
2018. november 29, csütörtök

A szőlő után veszélyben a dió is! - Bővült a Xylella fastidiosa fertőzés kockázatát hordozó növények listája

Eredményesen zárult az élelmiszerbiztonsági Twinning projekt
2018. november 28, szerda

Eredményesen zárult az élelmiszerbiztonsági Twinning projekt

Komoly élelmiszerbiztonsági hiányosságok miatt függesztette fel a Nébih egy fővárosi cukrászüzem működését
2018. november 28, szerda

Komoly élelmiszerbiztonsági hiányosságok miatt függesztette fel a Nébih egy fővárosi cukrászüzem működését

Megmentettek egy súlyosan sérült madarat a Nébih munkatársai
2018. november 27, kedd

Megmentettek egy súlyosan sérült madarat a Nébih munkatársai

A lovaknál lecsengőben van idén a Nyugat-nílusi láz
2018. november 21, szerda

A lovaknál lecsengőben van idén a Nyugat-nílusi láz

Frissítve -Melamin oldódott ki bambusz tálkából
2018. november 21, szerda

Frissítve -Melamin oldódott ki bambusz tálkából