Vissza

Részletes információk

furánok
kémiai
technológia eredetű szennyezőanyagok
Nem

A furán és vegyületei (metilfuránok) kémiai szennyezőanyagok, amelyek természetesen jönnek létre a melegítéssel járó élelmiszer-feldolgozási lépések során, így főzéskor is. A furánok az élelmiszerekben számos, természetes módon jelen lévő anyagból kialakulhatnak: C-vitaminból, szénhidrátokból, aminosavakból, telítetlen zsírsavakból és karotinoidokból. A hosszú távú furán- és metilfurán-kitettség májkárosodáshoz vezethet. A leginkább érintett csoportnak a csecsemők számítanak, elsősorban a fogyasztásra készen kapható üveges vagy konzervélelmiszerek révén. Az idősebbek számára a kávé és a gabonaalapú élelmiszerek növelik a furán- és metilfurán-kitettséget – kortól és fogyasztói szokásoktól függően. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint, állatkísérletek alapján, a májkárosodás és a májrák lehet a furánbevitel legsúlyosabb egészségügyi következménye. A furán illékonysága miatt például a gyereknek szánt készen kapható élelmiszereknél 15-30 százalékkal csökkenthető az expozíció az étel fedőnélküli újramelegítésével.

További információk: