Vissza

Nyilvános konzultáció: cukrok az élelmiszerben

Nyilvános konzultáció: cukrok az élelmiszerben

Nyilvános konzultáció: cukrok az élelmiszerben
2018. január 9.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) visszajelzéseket vár az étkezési cukrok értékeléséhez készített munkaprotokolljához. Az értékelés célja, hogy meghatározza a legfelső értékét azoknak a szabadon hozzáférhető cukroknak, amelyeknek nem tulajdonítunk káros egészségügyi hatást.

Az EFSA dietetikai termékekkel, táplálkozással és allergiákkal foglalkozó paneljének (Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies – NDA) tervezete a következő munkafázisokra tér ki:

  • adatgyűjtés (pl. miként azonosíthatóak és választhatóak ki az értékeléshez használt adatok);
  • a releváns tudományos bizonyítékok értékelése;
  • a tudományos vélemény alapját adó következtetésekhez használt bizonyítékok vizsgálata és az esetleges ellentmondások feloldása.

Dominique Turck, az EFSA NDA paneljének elnöke beszélt a most kiadott protokollról. „Fontos és összetett előzménye ez a tanulmányunknak, éppen ezért szeretnénk lehetőséget adni az érdekelt feleknek és a nyilvánosságnak, hogy hozzászólásaikkal alakítsák a tervezett lépéseinket, mielőtt elkezdjük az értékelő munkát.”

„Nyitottak vagyunk minden megjegyzésre és javaslatra a tudományos közösség irányából, amely segít számunkra átláthatóbbá és módszertanilag megalapozottabbá tenni a tanulmányt.”

Az érdeklődők 2018. március 4-ig küldhetik el a protokollal kapcsolatos hozzászólásaikat. Az EFSA emellett regisztrációhoz kötött technikai értekezletet tart február 13-án, Brüsszelben az értékelés metodológiájáról.

Szabadon hozzáférhető cukornak számítanak a monoszaharidok (glükóz, fruktóz, galaktóz) és a diszaharidok (szaharóz, laktóz, maltóz, trehalóz), amelyeket a gyártók vagy a vásárlók adnak az élelmiszerhez; valamint a mézben, szirupokban, gyümölcslevekben és gyümölcslé-koncentrátumokban természetesen jelen lévő cukrok.

A tanulmányban figyelembe vett egészségügyi hatások tekintettel lesznek a mikrotápanyag-bevitelre és -státuszra, a testtömegre és túlsúlyra, a glükózháztartásra és a 2-es típusú cukorbetegségre, a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkre és megbetegedésekre, a májfunkcióra és a fogszuvasodásra.

A tudományos vélemény – melynek elkészítésére a svéd, dán, finn, izlandi és norvég nemzeti élelmiszerbiztonsági hatóságok tettek javaslatot – segít a tagállamoknak, hogy ajánlásokkal éljenek a hozzáadott cukrok fogyasztásáról és élelmiszeralapú táplálkozási útmutatókat készítsenek.

2010-ben az EFSA már megjelentetett egy tudományos tanácsot a szénhidrátok és élelmi rostok étrendi referenciaértékeiről (dietary reference values, DRV), amely a cukorra is kitért. Az akkor elérhető tudományos bizonyítékok még nem voltak elégségesek az összes vagy szabadon hozzáférhető cukrok napi bevitelének felső határának meghatározásához.