Vissza

Az élelmiszerlánc stratégiai ágazat, az élelmiszerbiztonság nemzetbiztonsági kérdés

Az élelmiszerlánc stratégiai ágazat, az élelmiszerbiztonság nemzetbiztonsági kérdés

Az élelmiszerlánc stratégiai ágazat, az élelmiszerbiztonság nemzetbiztonsági kérdés
2015. március 6.

Az élelmiszerlánc stratégiai ágazat, az élelmiszerbiztonság nemzetbiztonsági kérdés – ez hangzott el a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karán tartott Innovatív Élelmiszerlánc 2015 című rendezvényen, amelyen Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az Élelmiszer-feldolgozási Stratégiát mutatta be a jelen lévő több mint 200 élelmiszervállalkozás és szakmai szervezet képviselőinek. Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár a felsőoktatás stratégiai átalakításáról tartott előadást, amelyben részletesen kitért az egyetemek és az élelmiszerlánc vállalkozásainak szorosabb együttműködését ösztönző állami intézkedésekre, amely versenyképesebb gazdaságot és versenyképesebb egyetemi képzést és kutatást eredményezhet.

A csütörtökön megrendezett konferencia fő témája az innováció volt, amely az Élelmiszer-feldolgozási Stratégia alapeleme is egyben. Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeleti államtitkár felsorolta a Stratégia legfontosabb célkitűzéseit, amelyek között megemlítette, hogy emelni kell az élelmiszerágazat hozzáadott értékét, és erősíteni kell mind a vállalkozások, mind a fogyasztók minőségorientációját. Cél továbbá, hogy a hazai lakosság élelmiszerellátását minél nagyobb arányban hazai forrásból biztosítsuk, amely gazdasági, élelmiszerbiztonsági és nemzetbiztonsági kérdés is egyszerre. Laszlovszky Gábor élelmiszer-feldolgozási főosztályvezető részletesen ismertette a Földművelésügyi Minisztérium elképzeléseit a fejlesztési területekkel kapcsolatban, amelyre a következő években 300 milliárd forint támogatás jut. Az Élelmiszer-feldolgozási Stratégia célként jelöli meg az élelmiszerexport 30-40%-os növelését. A hazai termékek kivitelében élelmiszerbiztonsági szempontból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal segíti az ágazat szereplőit. Gazdasági téren pedig a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. nyújt komplex támogatást a vállalkozások számára az eredményes külpiaci megjelenés érdekében – mondta el Szalai István igazgató. Hozzátette, hogy a közeljövőben 42-re kívánják emelni a gazdaságdiplomácia eszközeként szolgáló kereskedőház-hálózat végpontjainak számát.

Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár aláhúzta, hogy a versenyképes felsőoktatás és a versenyképes gazdaság egymással kölcsönhatásban képzelhetők csak el. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által nemrégiben bemutatott Fokozatváltás a felsőoktatásban című stratégiai anyag éppen ezért számos olyan intézkedést tartalmaz, amely a két szektor együttműködését kívánja ösztönözni. Ezek közül kiemelte, hogy az agrárképzések területén tervezett profiltisztításban figyelembe fogják venni a szakmai szereplők és a társminisztériumok véleményét is. Emellett az együttműködés érdekében megtett sikeres lépésként értékelte a duális képzési forma bevezetését a felsőoktatásban. Kiemelte továbbá, hogy a felsőoktatásnak szánt kutatási források esetében is az egyetemi és vállalati együttműködéseket kívánja előtérbe helyezni az Európai Unió és a Magyar Kormány egyaránt.

Az Élelmiszertudományi Kar dékánja, Hegyesné Vecseri Beáta elmondta, hogy az intézmény az elmúlt évtizedekben az élelmiszerágazat legmeghatározóbb oktatási és kutatási bázisává nőtte ki magát, amelyet jól mutat az intézmény felvételi rangsorban betöltött kiemelkedő pozíciója is. Az Élelmiszertudományi Kar céljaként jelölte meg, hogy a versenyképes képzések mellett a vállalkozásoknak segítséget nyújtsanak az innovációs folyamat egészében, vagyis az ötlettől kezdve az alapkutatáson keresztül a termék- és technológiafejlesztésig, illetve a piackutatásig bezárólag. Az Élelmiszertudományi Kar nem csak a szakmai kérdésekben, hanem akár a pályázatok előkészítésében, megírásában is szívesen közreműködik – tette hozzá.

 

Fotó: Földművelésügyi Minisztérium


Átlagos (0 Szavazatok)

Idén is sikeres volt a Kutatók Éjszakája a Nébih laboratóriumaiban
2018. október 12, péntek

Idén is sikeres volt a Kutatók Éjszakája a Nébih laboratóriumaiban

Immár hatodik alkalommal vettek részt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumai a Kutatók Éjszakáján. A hivatal szeptember 28-án csatlakozott az Európa-szerte megrendezett eseménysorozat idei programjaihoz a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésének jegyében. Az esemény csaknem 300 látogatója bepillantást nyerhetett a Nébih laboratóriumainak zárt világába, ahol játékos formában ismerhették meg, milyen sokoldalú feladat az élelmiszer-biztonság fenntartása.

TIM 25 Konferencia 2018
2018. október 3, szerda

TIM 25 Konferencia 2018

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság (NTAI) Talajvédelmi Hatósági Osztálya 2018. szeptember 27-én tartotta a Talajvédelmi Információs és Monitoring Rendszer (TIM) fennállásának 25. évfordulója alkalmából szervezett jubileumi konferenciáját. A rendszer létrehozására azért volt szükség 25 évvel ezelőtt, hogy a talajvédelmi szakma rendelkezésére álljanak az ország teljes területét reprezentáló, több éves vizsgálatokra alapozott talajfizikai és talajkémiai mérési adatok a mezőgazdasági, erdészeti területeken és a speciális környezeti terhelésnek kitett pontokon. A jubileumi évforduló ünnepélyességét kiemelve az eseménynek az Agrárminisztérium Darányi Ignác terme adott otthont.

Friss hírek

Sikeresen lezajlott az erdészeti szakszemélyzet 2018. évi továbbképzése
2018. október 1, hétfő

Sikeresen lezajlott az erdészeti szakszemélyzet 2018. évi továbbképzése

„Szőlőben és borban a talajvédelem” - Talajvédelmi szakértők 2018. évi továbbképzése
2018. szeptember 12, szerda

„Szőlőben és borban a talajvédelem” - Talajvédelmi szakértők 2018. évi továbbképzése

A jód élettani jelentősége és túladagolásának kockázatai
2018. szeptember 11, kedd

A jód élettani jelentősége és túladagolásának kockázatai

Országos szakmai napot szervezett a Nébih az étkezési és ipari máktermesztés ellenőrzéséhez kapcsolódóan
2018. június 18, hétfő

Országos szakmai napot szervezett a Nébih az étkezési és ipari máktermesztés ellenőrzéséhez kapcsolódóan

Az erdészeti génmegőrzés jelene és jövője
2018. június 14, csütörtök

Az erdészeti génmegőrzés jelene és jövője

Középpontban a termékvisszahívások
2018. június 14, csütörtök

Középpontban a termékvisszahívások

Egészségesen felnövő nemzedék
2018. május 16, szerda

Egészségesen felnövő nemzedék

Sikeresen zárult a CCMAS idei ülése
2018. május 16, szerda

Sikeresen zárult a CCMAS idei ülése

A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései 2018
2018. április 17, kedd

A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései 2018

Tropán alkaloidok
2018. március 22, csütörtök

Tropán alkaloidok

Az amigdalin
2018. március 20, kedd

Az amigdalin

Az élelmiszerhulladékok csökkentéséről tanácskoztak az I. Nébih Kerekasztal résztvevői
2018. március 7, szerda

Az élelmiszerhulladékok csökkentéséről tanácskoztak az I. Nébih Kerekasztal résztvevői

Magyarországra is érkezett fipronillal szennyezett tojás és tojástermék
2017. augusztus 15, kedd

Magyarországra is érkezett fipronillal szennyezett tojás és tojástermék

Kérdezz-felelek a fipronilról és a holland tojásszennyezési esetről
2017. augusztus 10, csütörtök

Kérdezz-felelek a fipronilról és a holland tojásszennyezési esetről

A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései 2017
2017. május 4, csütörtök

A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései 2017

Élelmiszer-biztonsági fogalommeghatározások
2017. január 24, kedd

Élelmiszer-biztonsági fogalommeghatározások