Vissza

Budapesten ülésezik az analitikai és -mintavételi módszerek elitje

Budapesten ülésezik az analitikai és -mintavételi módszerek elitje

Budapesten ülésezik az analitikai és -mintavételi módszerek elitje
2015. február 23.

Ma kezdődött a FAO/WHO Codex Alimentarius (Codex) Analitikai és Mintavételi Módszerek szakbizottságának (CCMAS) 2015. évi ülése Budapesten. A február 23-27 között zajló rendezvénysorozaton a Codex közel 53 tagországa és 13 nemzetközi szervezet delegációja vesz részt.

A szakbizottság fő feladata a vizsgálati módszerek jóváhagyása, szakmai megvitatása, valamint a nemzetközi kereskedelmet elősegítő analitikai és mintavételi irányelvek, útmutatók kidolgozása.

A Codex egy-egy dokumentumának elfogadása éveken át tartó folyamat, melyhez egyszerre akár több bizottság aktív közreműködésére is szükség van. A nemzetközi bizottságoknak évente van lehetőségük ülésezni.

Az idei ülés legfontosabb célja a mintavételi és vizsgálati módszerek nemzetközi alkalmazásának alapelveiről korábban elfogadott dokumentumhoz kapcsolódó magyarázatok kidolgozása kiegészítve a gyakorlati alkalmazást szemléltető példákkal. A definiáló módszerekkel egyenértékű eljárásokról, valamint a több komponenst vizsgáló technikák követelményeiről is érdekes szakmai vita várható. Ezen felül folytatódik a munka a Codex módszerek hivatkozásainak aktualizálása területén is.

Magyarország számára megtisztelő feladat a CCMAS éves ülésének megrendezése, immár 1972 óta. Hazánk komoly hangsúlyt fektet az élelmiszer-biztonságra és a vásárlók védelmének biztosítására, így magától értetődően az ezekkel összefüggő nemzetközi munkákba is bekapcsolódik. A CCMAS megrendezésében fő szerepet vállal a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

További információkat a rendezvény oldalán találhat.



Friss hírek

Kiemelt ellenőrzések a méhek védelmében
2018. április 25, szerda

Kiemelt ellenőrzések a méhek védelmében

Mától elérhető a 2018. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallási felülete
2018. április 25, szerda

Mától elérhető a 2018. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallási felülete

Időben védekezzen a parlagfű ellen!
2018. április 24, kedd

Időben védekezzen a parlagfű ellen!

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei
2018. április 23, hétfő

Magyar ebfajták tervezett rendezvényei

Afrikai sertéspestist mutatott ki vaddisznóban a Nébih
2018. április 23, hétfő

Afrikai sertéspestist mutatott ki vaddisznóban a Nébih

Az ívásra készülő halakat védték a halőrök a Felső-Tisza és az Alsó-Duna térségében
2018. április 19, csütörtök

Az ívásra készülő halakat védték a halőrök a Felső-Tisza és az Alsó-Duna térségében

14 ország összefogása a biztonságosabb élelmiszerláncért
2018. április 18, szerda

14 ország összefogása a biztonságosabb élelmiszerláncért

Permetezéskor vigyázzunk a méhekre is!
2018. április 17, kedd

Permetezéskor vigyázzunk a méhekre is!

A mai nappal indul keszegféléink tilalmi ideje
2018. április 16, hétfő

A mai nappal indul keszegféléink tilalmi ideje

Elkészült a 2018-as tavaszi szezonális ellenőrzés mérlege
2018. április 11, szerda

Elkészült a 2018-as tavaszi szezonális ellenőrzés mérlege

Több mint 4700 kg terméket vont ki a forgalomból a Nébih
2018. április 11, szerda

Több mint 4700 kg terméket vont ki a forgalomból a Nébih

Elismert tenyésztő szervezetek
2018. április 6, péntek

Elismert tenyésztő szervezetek

A belvíz hozhatta felszínre a lépfene spóráit Szentesen
2018. április 4, szerda

A belvíz hozhatta felszínre a lépfene spóráit Szentesen

Fazekas Sándor: új védjegy garantálja a magyar élelmiszerek GMO-mentességét
2018. április 4, szerda

Fazekas Sándor: új védjegy garantálja a magyar élelmiszerek GMO-mentességét

Határon átnyúló ellenőrzés indult a faanyag-kereskedelem területén az erdők védelme érdekében
2018. április 3, kedd

Határon átnyúló ellenőrzés indult a faanyag-kereskedelem területén az erdők védelme érdekében

Közeledik a szarvasgomba gyűjtési naplók érvényesítési határideje
2018. április 3, kedd

Közeledik a szarvasgomba gyűjtési naplók érvényesítési határideje