növény

Veszélyzóna

Általános igazság, hogy az élelmiszer bizalmi termék. Mindennapi vásárlásaink alkalmával bizalmat szavazunk annak a termelőnek,  gyártónak és  forgalmazónak, akinek a termékét megvesszük. Noha Magyarország élelmiszerlánc-biztonsági rendszere magas szintű, kockázatok így is előfordulnak, amit a Nébih folyamatosan kommunikál.

Adatbázisunkban most a leggyakrabban előforduló „veszélyeket” gyűjtöttük össze, hogy az érdeklődők egy helyen, könnyen és mélyebb szinten utánanézhessenek azok hátterének.

A különböző „veszélyek” olyan főkategóriák szerint is szűrhetőek,  hogy például a kémiai vagy a mikrobiológiai szennyezők közé tartoznak.

A listát az újonnan felmerülő kockázatokkal folyamatosan bővítjük, de a portal@nebih.gov.hu e-mail címen javaslatokat, kérdéseket is szívesen fogadunk.

Veszélyzóna

Név
Főkategória
Alkategória
Részletek
Név Főkategória Alkategória Részletek
arzén kémiai fémek, elemek
amigdalin kémiai természetes eredetű
alumínium kémiai fémek
alternária toxinok kémiai mikotoxinok
Alternaria alternata mikrobiológiai penészgombák
allergének allergének allergének
akrilamid kémiai technológiai eredetű szennyezőanyagok
aflatoxinok (Aspergillus spp.) kémiai mikotoxinok
adalékanyagok élelmiszer adalékanyagok élelmiszer adalékanyagok
4-metil-imidazol kémiai technológiai eredetű szennyezőanyagok
3-MCPD (MCPD-k és észtereik) kémiai veszélyek/szennyezőanyagok technológiai eredetű szennyezőanyagok