gabona, gyümölcs, szarvasmarha, snidling

TRACES Classic, TRACES-NT rendszer 

Módosítva: 2021.10.16.

Új tartalom az oldalon: Harmadik országból származó növényi termékek fokozott import ellenőrzése

FIGYELEM! TRACES Classic INTRA modul párhuzamos használatának meghosszabbítása 2021. október 23. 17:00-ig

Az Európai Bizottság 2021. október 15-i tájékoztatása alapján 2021. október 23. 17:00-ig párhuzamosan használható a TRACES-NT és a TRACES Classic INTRA modulja az Európai Unió tagállamaiba és azokon keresztül indított élőállat szállítmányok és egyes bizonyítvány köteles állati termékek nyomonkövetéséhez és bizonyítvány kiállításához.

 

Jelenleg két TRACES rendszer fut egymással párhuzamosan, a TRACES „Classic”, és a TRACES-NT (TRACES New technology).

A TRACES „Classic” rendszert az EU-n belüli („INTRA”) élőállat és egyes esetekben állati termékek szállítása során használja jelenleg is az állategészségügyi hatóság, és a gazdasági szereplők.

A TRACES-NT rendszert az import szállítások ellenőrzésére 2019. szeptembere óta használják a magyar (Röszke, Záhony, Budapest Liszt Ferenc Repülőtér) és az EU-s állat- és növényegészségügyi határállomások.

A TRACES CLassic rendszerben már regisztrált felhasználók és létesítmények NEM KERÜLNEK ÁT automatikusan a TRACES-NT rendszerbe, ezért a gazdasági szereplőknek (pl. állattartó létesítmények, élőállat gyűjtőállomások, élőállat kereskedők, élőállat szállítók) ismételten regisztrálniuk kell a TRACES-NT rendszerbe.

TRACES-NT INTRA modul használata lépésről-lépésre

Az Európai Unió tagállamaiba irányuló, vagy tagállamain keresztül szállítani kívánt élőállat és egyes magas kockázatú állati eredetű termék kereskedelmi szállítmányok nyomonkövetésére és bizonyítvány kiállításához a TRACES-NT INTRA rendszert kell használni 2021. október 11-től.

1. lépés: EU-login  Európai Uniós azonosítás e-mail címmel - (magyar nyelvű útmutató itt)

2. lépés: Gazdasági szereplő, és a megfelelő tevékenység kiválasztása és az érvényesítés kérvényezése a helyi hatóságtól (magyar nyelvű útmutató hamarosan, angol nyelvű tájékoztató itt)

3. lépés: Gazdasági szereplő felhasználójának hozzákapcsolása a már meglévő gazdasági szereplőhöz (magyar nyelvű útmutató itt)

4. lépés: Hatóság általi érvényesítés és megfelelő létesítmény típusba sorolás kérvényezése (magyar nyelvű útmutató hatásági felhasználóknak itt)

4. lépés: Bizonyítvány köteles élőállat vagy állati termék szállításához a bizonyítvány 1. részének kitöltése (magyar nyelvű útmutató itt)

Útmutatók

Kapcsolódó weboldalak

A TRACES rendszerről

Harmadik országból származó növényi termékek fokozott import ellenőrzése, TRACES-NT rendszer