Leírás
A kender (Cannabis sativa L.) növény az emberi szervezet
működésére ható, bioaktív vegyületeket, ún. kannabinoidokat tartalmaz.
Ilyen kannabinoidok például a pszichoaktív hatású tetrahidrokannabinol
(THC vagy Δ9-THC). A kendert tartalmazó élelmiszerek tartalmazhatnak
THC-t (nem megfelelő előállítás esetén), amely bizonyos mennyiség
felett fáradtságot, csökkent reakcióképességet, váratlan
hangulatváltozást idézhet elő. Bizonyos gyógyszerek vagy az alkohol
ezeket a hatásokat felerősíthetik.
Élelmiszer kizárólag olyan kenderfajtából állítható elő, amelynek THC
tartalma a növény légszáraz állapotú, gyökérzettől és száraktól mentes
homogenizált részében nem éri el a 0,2%-ot. Az ilyen legálisan
termeszthető, élelmiszer célú kenderfajták magja a növény egyéb
részeitől eltérően nem tartalmaz THC-t.
Élelmiszerek maximális megengedhető THC tartalmára (THC határértékre)
jelenleg nincs harmonizált EU szabályozás. A kendermagból készült
termékben ha THC mutatható ki, az más növényi részből (elsősorban a
kender lomb- és murvalevelének epidermiszét borító mirigyszőrökből)
történő szennyeződést jelez, vagy azt, hogy élelmiszer előállítás
céljára nem termeszthető kenderből származik. Ezért ilyen termékek
Magyarországon nem forgalmazhatók.
További információk:
https://portal.nebih.gov.hu/-/altalanos-tajekoztato-a-kender-alapu-elelmiszerek-forgalomba-hozatalarol-es-azok-szabalyozasarol ?
https://www.bfr.bund.de/de/a-z_index/tetrahydrocannabinol__thc_-5206.html