null Jelenlegi információk szerint hazánk nem érintett a fertőzött román juhsajt ügyében

Jelenlegi információk szerint hazánk nem érintett a fertőzött román juhsajt ügyében

Jelenlegi információk szerint hazánk nem érintett a fertőzött román juhsajt ügyében
2016. március 18, péntek

Nem érkezett bejelentés az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági gyors riasztási rendszerén (RASFF) keresztül arra vonatkozóan, hogy Magyarországon is forgalomba kerültek az E.coli baktériumfertőzésben érintett román előállítású túró terméktételek.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) folyamatosan, napi 24 órában figyeli a RASFF-on megjelenő információkat. Jelenlegi ismereteink szerint Belgiumba, Németországba, Spanyolországba, Franciaországba és Olaszországba szállítottak a feltehetően fertőzött termékekből. A szennyezett tételekből a rendelkezésre álló információk alapján nem érkezett Magyarországra, ugyanakkor az érintett országok köre még bővülhet.

A NÉBIH az eset teljes kivizsgálásának lezárásáig, elővigyázatosságból, a gyártó (SC Bradet SRL, ovális azonosítója: RO L13 CE) termékeinek fogyasztását nem javasolja.

 

Háttérinformációk

A RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) az EU és az EFTA tagállamok hatóságainak élelmiszer- és takarmánybiztonsági gyors riasztási rendszere, amely hatékony és azonnali információcserét tesz lehetővé. A rendszert az Európai Bizottság működteti, a hazai kapcsolattartó a NÉBIH.

A NÉBIH az év 365 napján napi 24 órában, folyamatosan figyeli a rendszert. Évente kb. 3000 eredeti bejelentést osztanak meg a rendszeren (ebből 700 körüli a riasztás), valamint 6000 után követés továbbítódik (az esetek kivizsgálása, a megtett intézkedések).

A román csecsemők megbetegedését shigatoxin termelő (másik gyakran használt nevén verotoxikus) Escherichia coli baktérium okozta. A shigatoxin termelő Escherichia coli fő rezervoárját a kérődzők jelentik. A megbetegedés forrása leggyakrabban nyers, vagy nem kellő mértékben hőkezelt, esetleg már a hőkezelést követően utószennyeződött tej, tejtermék és hús, illetve trágyával szennyeződött nyers zöldség, gyümölcs, csíráztatott mag (az elmúlt évek legjelentősebb járványkitörésében ez utóbbi volt a fertőző forrás). Jellemzően emberi mulasztás, a higiéniai előírások be nem tartása esetén fordul elő.

A magyar tejfeldolgozó üzemekben a tejtermékek, így a túró is, hőkezelt tejből készülnek, a technológiai-hőkezelési előírások betartása, az utószennyeződés elkerülése az előállítók felelőssége, ezt a hatóság ellenőrzi. A kórokozó kiemelt jelentőségére való tekintettel a NÉBIH rendszeresen, országos monitoring program keretében vizsgálja az előfordulás tekintetében leginkább kockázatos alapanyagokat, termékcsoportokat, továbbá megbetegedés előfordulása esetén a járványügyi nyomozás során a gyanúsítható élelmiszereket. Tavaly több mint 400 minta vizsgálata történt meg a monitoring rendszer keretében, a kórokozót egyik mintából sem volt izoláltuk.


Friss hírek

Újabb „horror” vágóhidat záratott be a Nébih és a KH
2021. szeptember 23, csütörtök

Újabb „horror” vágóhidat záratott be a Nébih és a KH

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei 2021 szeptemberében a Közbeszerzési Hatóság (KH) munkatársaival együttműködve végeztek ellenőrzést egy Hajdú-Bihar megyei sertésvágóhídon. A Nébih szakemberei az egységben tapasztalt gyomorforgató körülmények miatt azonnali hatállyal felfüggesztették annak működését, egyúttal 15 tonna élelmiszer forgalmi korlátozását rendelték el. Az eljárás és a bírság kiszabása folyamatban van.

Tovább >

Kiemelt figyelem irányul a bodzafelvásárlók és -feldolgozók működésére
2021. szeptember 16, csütörtök

Kiemelt figyelem irányul a bodzafelvásárlók és -feldolgozók működésére

Az elmúlt hetekben kiemelt célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság Keceli Rendőrőrse a Kecel térségében tevékenykedő bodzafelvásárlók és -feldolgozók telephelyein. A helyszíni ellenőrzések során mindenekelőtt a működéshez, valamint a termékek nyomonkövetéséhez szükséges dokumentációt vizsgálták a szakemberek. A tapasztalatok alapján a Nébih a kötelező jogszabályi előírások – így különösen az alábbiak – szigorú betartására hívja fel az érintettek figyelmét.

Tovább >