null Horgászokat érintő egyes változások a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvényben

Horgászokat érintő egyes változások a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvényben

Horgászokat érintő egyes változások a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvényben
2017. május 31, szerda

Tisztelt Horgászok!
A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvényben (továbbiakban: Hhvtv.) történt módosítások 2017. május 30.  napján hatályba léptek, melynek horgászokat érintő egyes változásairól az alábbiakban olvashatnak. 

A Hhvtv. 43. § (1) bekezdése értelmében a halászati engedély, állami halászjegy, állami horgászjegy, turista állami horgászjegy nem adható annak a személynek – a halgazdálkodási hatóság bírságot kiszabó határozatában megállapított eltiltás időtartamára –, akivel szemben halvédelmi bírságot szabtak ki. A halgazdálkodási hatóság által megállapított eltiltás lejártát követően halászati engedély, állami halászjegy, állami horgászjegy, turista állami horgászjegy csak akkor adható ki, amennyiben az igénylő a halvédelmi bírságot megfizette.

Fentiek alapján, az a személy, aki a kiszabott halvédelmi bírságot nem fizette meg, függetlenül attól, hogy az állami horgászjegy váltásától történő eltiltás a született döntés alapján lejárt, nem válthat új állami horgászjegyet.

A Hhvtv. 43. § (5) bekezdés a) és b) pontja alapján az állami horgászjegy vagy horgász fogási napló megsemmisülését vagy elvesztését a jogosult, az állami horgászjegyet kiállító halgazdálkodási hatóság megbízása alapján a horgászok és a horgász egyesületek országos érdekképviseletét és koordinációját ellátó, bírósági nyilvántartásba vett szervezet, mint az állami horgászjegy és a horgász fogási napló forgalmazásával megbízott azon forgalmazási pontján, ahol számára az okmány kiadásra került vagy, ha az a) pontban meghatározott helyen az állami horgászjegy forgalmazása megszűnt, a horgászok és a horgász egyesületek országos érdekképviseletét és koordinációját ellátó, bírósági nyilvántartásba vett szervezetnek haladéktalanul köteles bejelenteni.

Fentiek értelmében az állami horgászjegy vagy horgász fogási napló megsemmisülését vagy elvesztését a jogosult az állami horgászjegy forgalmazására írásban feljogosított szervezetnél haladéktalanul köteles bejelenteni.

A Hhvtv. 43. § (6) bekezdése értelmében az (5) bekezdésben meghatározott szervezet a megsemmisült, illetve elveszett állami horgászjegyet vagy horgász fogási naplót a jogosult kérelmére az e törvény végrehajtására kiadott rendelet szerinti díj megfizetése ellenében pótolja.

Fentiek alapján, új állami horgászjegyet a forgalmazó a meghatározott díjtétel megfizetése után adhat ki a horgász részére, melynek díja az állami horgászjegy esetében 2000 Ft, a fogási napló esetében 200 Ft.

A Hhvtv. 65/A. § kimondja, hogy a halgazdálkodási hatósági eljárás keretében elkobzott, ideiglenesen visszatartott vagy tulajdonosa által hátrahagyott horgászkészséget, halászeszközt, egyéb eszközt – ha az erről szóló döntés jogerőre emelkedésének vagy a hátrahagyott eszköz elkobzásának, ideiglenes visszatartásának vagy megtalálásának időpontjától számított hat hónapon belül nem jelentkezik érte tulajdonosa – a halgazdálkodási hatóság jogosult megsemmisíttetni vagy a tulajdonos nevében és helyett rendelkezni vele.

Amennyiben a jogsértő cselekmény elkövetése napján a horgásztól a vonatkozó jogszabály által nem tiltott  horgász- vagy halászeszköz visszatartásra került, abban az esetben a határozatban megállapított összegű bírság megfizetését követően az átvehető. A visszatartott horgász- vagy halászeszköz tulajdonosa, az eszköz átvételéhez köteles igazolni a hatóság előtt, hogy a vele szemben kiszabásra került bírságot megfizette.

 

Tisztlet Horgászok!

Jogosulatlan halászattal, horgászattal, továbbá az állami halőri szolgálat feladatvégzését érintő bejelentésüket az alábbi e-mail címen tehetik meg: allamihalor@nebih.gov.hu

A bejelentéshez az alábbi adatok megadását kérjük

Megye, település, vízterület (lehetőség szerint pontos, víztérkód) megnevezése

Bejelentő neve (nem kötelező)

Címe (nem kötelező)

Elérhetősége (telefon, e-mail cím) (nem kötelező)

Bejelentett adatok megadása (ki, hol, mikor, mit?)

 


Friss hírek

Külföldre vinné kedvencét? Ne felejtse el kikérni kisállata útlevelét!
2022. augusztus 2, kedd

Külföldre vinné kedvencét? Ne felejtse el kikérni kisállata útlevelét!

Sokan szeretnék házi kedvencüket magukkal vinni a külföldi nyaralásra. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a kisállat utaztatásra is léteznek egységes Európai Uniós szabályok, a különböző országok pedig speciális feltételeket is előírhatnak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a kutyák, macskák és görények külföldi utaztatásáról.

Tovább >

Rendhagyó Szupermenta termékteszt – omega-3 zsírsavkapszulák a középpontban
2022. július 19, kedd

Rendhagyó Szupermenta termékteszt – omega-3 zsírsavkapszulák a középpontban

A Szupermenta termékteszt programban étrend-kiegészítőket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A laboratóriumi vizsgálatok szerint a csomagoláson ígért omega-3 zsírsavak mennyisége minden étrend-kiegészítő esetében megfelelt a jelölt értéknek. A 21 tesztelt termék közül azonban 17-nél fordultak elő jelölési hibák, és több esetben a felhasznált adalékanyagok minősége sem felelt meg az uniós specifikációs rendelet előírásainak.

Tovább >