null Egy szlovák baromfi-állományban is kimutatták a madárinfluenzát

Egy szlovák baromfi-állományban is kimutatták a madárinfluenzát

Egy szlovák baromfi-állományban is kimutatták a madárinfluenzát
2021. január 25., hétfő

Január 22-én magas patogenitású madárinfluenza jelenlétét mutatták ki a szlovák Doborgaz (Dobrohost) község egyik baromfi-állományában. A kitörés körül elrendelt védő- és megfigyelési körzet Győr-Moson-Sopron megyébe is átnyúlik.

A Szlovák Köztársaság Állami Állategészségügyi és Élelmiszerügyi Hivatala magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét erősítette meg Dunaszerdahely (Dunajská Streda) járás egyik baromfi-állományában. A kitörés körül felállított védő- és megfigyelési körzet Magyarországra, Győr-Moson-Sopron megyébe is átnyúlik.

A betegség megállapítását követően mind a szlovák, mind a magyar állategészségügyi szakemberek megtették a szükséges intézkedéseket. A Magyarországra átnyúló védő- és megfigyelési körzetben baromfi megbetegedését mostanáig nem jelentették, de a szlovákiai eset miatt az ilyenkor kötelező korlátozó intézkedések életbe léptek!

Hazánkban a Komárom-Esztergom Megyei kettő és a Bács-Kiskun Megyei egy kitörés óta újabb megbetegedést nem állapítottunk meg. A betegséggel kapcsolatos aktuális és hasznos információk elérhetőek honlapunkon: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza


Friss hírek

Magyarország hivatalosan is mentes a kéknyelvbetegségtől
2021. március 5., péntek

Magyarország hivatalosan is mentes a kéknyelvbetegségtől

Elismerte az Európai Unió a kéknyelvbetegség-mentesítési program eredményességét Magyarországon. A nyilatkozattal egyidejűleg az ország teljes területén feloldották a betegség miatt elrendelt korlátozásokat. Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a kedvező státusz fő pozitívumaként az élőállat-szállítások folyamatának egyszerűsödését emelte ki.

Tovább >

Street food vendéglátóhelyet függesztett fel azonnali hatállyal a Nébih
2021. március 4., csütörtök

Street food vendéglátóhelyet függesztett fel azonnali hatállyal a Nébih

Egy fővárosi street food ételeket kínáló egység ellenőrzése során súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A szakemberek által megállapított hiányosságok az egység tevékenységének azonnali felfüggesztését indokolták.

Tovább >