null Egy szlovák baromfi-állományban is kimutatták a madárinfluenzát

Egy szlovák baromfi-állományban is kimutatták a madárinfluenzát

Egy szlovák baromfi-állományban is kimutatták a madárinfluenzát
2021. január 25, hétfő

Január 22-én magas patogenitású madárinfluenza jelenlétét mutatták ki a szlovák Doborgaz (Dobrohost) község egyik baromfi-állományában. A kitörés körül elrendelt védő- és megfigyelési körzet Győr-Moson-Sopron megyébe is átnyúlik.

A Szlovák Köztársaság Állami Állategészségügyi és Élelmiszerügyi Hivatala magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét erősítette meg Dunaszerdahely (Dunajská Streda) járás egyik baromfi-állományában. A kitörés körül felállított védő- és megfigyelési körzet Magyarországra, Győr-Moson-Sopron megyébe is átnyúlik.

A betegség megállapítását követően mind a szlovák, mind a magyar állategészségügyi szakemberek megtették a szükséges intézkedéseket. A Magyarországra átnyúló védő- és megfigyelési körzetben baromfi megbetegedését mostanáig nem jelentették, de a szlovákiai eset miatt az ilyenkor kötelező korlátozó intézkedések életbe léptek!

Hazánkban a Komárom-Esztergom Megyei kettő és a Bács-Kiskun Megyei egy kitörés óta újabb megbetegedést nem állapítottunk meg. A betegséggel kapcsolatos aktuális és hasznos információk elérhetőek honlapunkon: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza


Friss hírek

Indul a téli szezonális ellenőrzés
2021. december 1, szerda

Indul a téli szezonális ellenőrzés

December elsejétől téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést rendel el Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Az akció célja, hogy az ünnepeket megelőző időszakban megnövekedett forgalom mellett is biztonságos és jó minőségű élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira és az otthonokba.

Tovább >

Újabb madárinfluenza-fertőzések a keleti országrészben
2021. december 1, szerda

Újabb madárinfluenza-fertőzések a keleti országrészben

A magaspatogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusát mutatta ki 2021. november 30-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a Békés megyei Kondoroson, egy csaknem 5 ezer egyedet számláló tenyészpulyka-állományban. Egy nappal később a szomszédos Hajdú-Bihar megyében, a debreceni Vekeri-tónál egy elhullott bütykös hattyúban is a vírus jelenlétét állapították meg a szakemberek. A járványvédelmi előírások szigorú betartása továbbra is kiemelten fontos.

Tovább >