null Újabb sikert ért el hazánk az afrikai sertéspestis elleni küzdelemben

Újabb sikert ért el hazánk az afrikai sertéspestis elleni küzdelemben

2024. szeptember 26, csütörtök

Az elmúlt évek során bevezetett és következetesen végrehajtott járványvédelmi intézkedések eredményeként ismételten lehetőség nyílt egyes területeken az afrikai sertéspestis (ASP) kockázati besorolás mérséklésére. Ennek köszönhetően az érintett területek járványvédelmi korlátozásai is enyhültek, ezáltal számottevően bővülnek a helyi gazdálkodók és élelmiszer-vállalkozások kereskedelmi lehetőségei.

Az Európai Bizottság állategészségügyi szakbizottsága (PAFF) szeptemberi ülésén elfogadta Magyarország ASP fertőzött és magas kockázatú területek csökkentésére tett javaslatát. A döntés révén jelentősen módosult a kockázati területek besorolása Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest vármegyékben: Békés vármegyében teljesen, míg Jász-Nagykun-Szolnok vármegye túlnyomó részén megszűnt a fertőzött terület. Ezzel együtt mindhárom vármegye eddig magas kockázatú területének jelentős része közepes kockázatúvá vált. 

A közepes kockázatúvá vált területen ASP szempontból korlátozás nélkül lehet a házi sertéseket forgalmazni, másik tagállamba kiszállítani, a vaddisznótestet felhasználni, értékesíteni. A magas kockázatúvá váló területeken is kedvezőbbé válnak a feltételek, ugyanis innen a házi sertések belföldön kikötések nélkül szállíthatóak, valamint megnyílik annak lehetősége, hogy a vaddisznókat – az eddigi ártalmatlanítás helyett – belföldön feldolgozzák, felhasználják.
Az átminősítés tehát a magyar állattenyésztők, az élelmiszer-előállítók és a vadgazdálkodók számára egyaránt rendkívül kedvező. A területek kockázati besorolásának módosítása nyomonkövethető a Nébih tematikus oldalán elérhető interaktív térképen: https://portal.nebih.gov.hu/afrikai-sertespestis

A témában figyelmükbe ajánljuk az alábbi információforrásokat: 


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >