null Új fejezet nyílt a magyar-iráni élelmiszerbiztonsági kapcsolatokban

Új fejezet nyílt a magyar-iráni élelmiszerbiztonsági kapcsolatokban

Új fejezet nyílt a magyar-iráni élelmiszerbiztonsági kapcsolatokban
2016. december 5., hétfő

Együttműködési megállapodást írt alá 2016. november 22-én Teheránban Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elnöke és Jamshid Salamzadeh, a teheráni Shahid Beheshti Orvostudományi Egyetem Élelmiszerbiztonsági Kutató Központjának vezetője.

A mintegy kétéves előkészítő munka eredményeképpen létrejött keretszerződés lehetővé teszi, hogy a két ország élelmiszer-biztonság területén dolgozó kutatói és szakemberei részt vehessenek egymás továbbképzésein, konferenciáin, valamint közös kutatási projekteket indítsanak.

A hosszú távú együttműködés első eredményei már a NÉBIH delegációjának iráni látogatása során körvonalazódtak: a magyar szakemberek az élelmiszer-toxikológiai laborvizsgálatok területén nyújtanak továbbképzést iráni kollégáiknak a közeljövőben. A megbeszélések során a két ország képviselői további együttműködési területként határozták meg a növényvédőszer-maradék és az állatgyógyászati szermaradék élelmiszerből való kimutatására alkalmas vizsgálati módszerek átadását is. A NÉBIH továbbá felajánlotta, hogy a tudatos vásárlói magatartást népszerűsítő programjainak tapasztalatait is megosztja iráni partnereivel, akik nagy érdeklődést mutattak a téma iránt.

A közös munka következő állomásaként 2017 januárjában újabb iráni delegáció folytat majd egyeztetéseket Magyarországon, mely során további, a teljes élelmiszerlánc-biztonságot felölelő együttműködési területek feltérképezése is napirendre kerül.

Kapcsolódó anyagok:
A new chapter in Hungarian-Iranian food safety relationsFriss hírek

Lendületben a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer
2021. július 26., hétfő

Lendületben a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer

A pályázható termékkörök számának dinamikus emelkedése mellett elektronikus pályázati rendszerrel, weboldalfejlesztéssel és új kommunikációs csatornákkal is erősít a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer. A KMÉ védjegyek folyamatosan az arra érdemes termékek kiválóságát tanúsítják, és a Nébih szakmai támogatásával létrehozott elektronikus rendszernek köszönhetően már a védjegyre való pályázás is lényegesen egyszerűbb. A KMÉ szakmacsoportja a meglévő platformok fejlesztése mellett további új csatornákat alakított ki, többek között a védjegyes termékek hatékony bemutatása érdekében.

Tovább >

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni
2021. július 23., péntek

Az idei évtől már a torma felvásárlására irányuló szerződéseket is kötelező írásba foglalni

A meggy és az alma mellett idén már a torma felvásárlására is kötelező szerződést kötni. A Magyarországon megtermelt torma felvásárlásához szükséges szerződéseket 2021. augusztus 1-jéig írásba kell foglalni, melynek a felvásárolni kívánt torma teljes mennyiségét le kell fednie. A szerződéskötési kötelezettség betartását a hatóság ellenőrzi. Ez alól akkor van kivétel, ha a tormát közvetlenül a fogyasztónak vagy a nagybani piacon értékesítik.

Tovább >