null Tudnivalók a harmadik országból származó, élelmiszercélú, növényi eredetű (hagyományos és ökológiai/átállási) termékek mintavételének költségéről

Tudnivalók a harmadik országból származó, élelmiszercélú, növényi eredetű (hagyományos és ökológiai/átállási) termékek mintavételének költségéről

2024. március 12, kedd

A március 13-án induló új eljárásrend szerint bizonyos harmadik országból származó növényi termékek (hagyományos és ökológiai/átállási), élelmiszerként történő fogyasztás céljából, az Európai Unióba történő behozatalakor a magyar hatóságnak a szállítmányból laboratóriumi vizsgálathoz a vonatkozó rendeletek által meghatározott gyakorisággal mintát kell vennie. A laboratóriumi vizsgálat költsége a szállítmányért felelős vállalkozót terhelik. A laboratóriumi vizsgálati eredmények megérkezéséig a szállítmányoknak várakozniuk kell.

A szabad forgalomba bocsátáshoz szükséges dokumentumot a hatóság a laboratóriumi vizsgálatok eredménye alapján állítja ki. Az (EU) 2017/625 rendelet alapján a laboratóriumi vizsgálatok költségét (kivétel ez alól az ökológiai/átállási termékek GMO-vizsgálata) a szállítmányért felelős vállalkozónak vagy annak képviselőjének kell megtérítenie. A költségek számlázásához a szállítmányért felelős vállalkozónak az ellenőrzést végző hatóság részére az alábbi adatokat szükséges megadnia:

 • cég neve;
 • cég címe;
 • cég adószáma;
 • bank neve és címe;
 • bankszámla száma.

A határállomásokon történő mintavételt követően a hagyományos és/vagy ökológiai növényi eredetű termékeket (élelmiszereket) tartalmazó szállítmányoknak meg kell várniuk a laboratóriumi vizsgálat eredményét.
 
A fenti intézkedés az alábbi jogszabályok hatálya alá tartozó termékek ellenőrzését érinti:

 • (EU) 2019/1793 végrehajtási rendelet;
 • (EU) 2020/1158 végrehajtási rendelet;
 • (EU) 2015/949 végrehajtási rendelet; 
 • 2011/884/EU végrehajtási határozat;
 • (EU) 2018/848 rendelet; 
 • (EU) 2021/2306 felhatalmazáson alapuló rendelete.

További felvilágosítást a mintavételt végző illetékes hatóságtól kaphatnak.


Friss hírek

2024. május 22, szerda

Új rendelet a gyógyszeres takarmány szabályozásban

Megjelent a nem céltakarmányokban visszamaradó antimikrobiális hatóanyagok egyedi keresztszennyeződési határértékeinek és ezen anyagokra vonatkozó analitikai módszerek megállapításáról szóló EU rendelet.

Tovább >

2024. május 17, péntek

Május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is véget ér a tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak és a jelenleg is zajló esőzésnek köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyetértésben, 2024. május 18-tól visszavonja a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun vármegyében. A hatósági döntés eredményeképpen egyetlen vármegyében sem lesz érvényben tűzgyújtási tilalom az országban.

Tovább >