null Szőlő szaporítóanyag termesztők és forgalmazók, figyelem! Fontos határidő: május 20.

Szőlő szaporítóanyag termesztők és forgalmazók, figyelem! Fontos határidő: május 20.

2023. április 14, péntek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a szőlő szaporítóanyag-előállítással és forgalmazással foglalkozók figyelmét, hogy tevékenységüket május 20-ig kell bejelenteniük a Nébih honlapján megtalálható szemlebejelentő lapon. Az alábbiakban hasznos információkkal szolgálunk az egyes tevékenységekkel, az űrlapok letöltésével és beküldésével, valamint a származási igazolványokkal és a szőlőiskolai nyilvántartással kapcsolatban.

A „Szemlebejelentő – a 202... évi szőlő szaporítóanyag termesztési és forgalomba hozatali tevékenységről” című éves bejelentőlap az alábbi tevékenységek szemle bejelentésére szolgál:
1.)    szőlőiskolai szaporítás
2.)    szőlő szaporítóanyag nagykereskedelem
3.)    minősített törzsültetvény fenntartás
4.)    szaporításra ideiglenesen engedélyezett növényállományról (ún. standard ültetvényről) történő szaporítás

Az első három esetben csak engedéllyel végezhető a tevékenység, ebből kifolyólag az érintettek rendszeres ellenőrzésben részesülnek. A standard ültetvényekről csak abban az esetben lehet szaporítóanyagot szedni, ha az adott évben bejelentik szemlézésre a Nébih részére, majd a növénytermesztési hatáskörben eljáró területileg illetékes vármegyei kormányhivatal szaporítóanyag felügyelői leellenőrizték az ültetvényt.

Az éves bejelentőlap a tárgyévre vonatkozó ügyfél- és tevékenységadatok frissítésére szolgál: itt lehet bejelenteni, ha valaki szünetelteti vagy megszüntette a tevékenységét, és adott esetben a szőlőiskolai vagy szőlő szaporítóanyag nagykereskedelmi engedély visszavonását kéri.
Az elmúlt 3 évben szemlére bejelentett és a területileg illetékes vármegyei kormányhivatal szaporítóanyag felügyelői által szemlézett standard ültetvényekről az 5080. sz. nyomtatványt a Nébih Kertészeti Szaporítóanyag Felügyeleti Osztálya személyre szabottan küldi meg az ügyfelek részére. 

Akik csak szőlőiskolai vagy szőlő szaporítóanyag nagykereskedelmi tevékenységet végeznek, valamint akik kizárólag törzsültetvénnyel rendelkeznek, azoknak önállóan kell letölteniük az éves szemlebejelentő lapot a Nébih honlapjáról, ezt követően kitöltve és aláírva, a május 20-ai határidőig visszaküldeniük. Ezen kívül az újonnan (ezévtől) szaporításra tervezett standard ültetvények szemlebejelentő lapját, az 5078. sz. nyomtatványt is önállóan szükséges lementeni a Nébih honlapjáról.

Űrlapok letöltése
Az űrlapok az alábbi linkre kattintva letölthetőek a Nébih honlapjáról: https://portal.nebih.gov.hu/ugyintezes/noveny/nyomtatvanyok
A nyomtatványokat a Kertészeti Szaporítóanyag Felügyelet cím alatt, a Szőlő- Gyümölcs, végül a Szőlő szaporítóanyag termesztési és forgalomba hozatali tevékenység szemlebejelentésre szakaszban találják. 
Elektronikus beküldés
A cégeknek és az egyéni vállalkozóknak az elektronikus ügyintézést kell választaniuk.
Az elektronikus beküldéshez a kitöltött és aláírt űrlapokat szkenneljék be vagy fényképezzék és mentsék le, azután a https://epapir.gov.hu/ felületen az űrlapok becsatolásával küldjék meg az alábbiak szerint. A cégkapus és ügyfélkapus beküldés kezdeményezhető a Nébih honlapjáról a következő linken: https://upr.nebih.gov.hu/login is.

Az ügyfélkapus azonosítás után, a felugró felületen (miután a cégek kipipálták a cégkapus beküldés négyzetet) az alábbi beállításokat kell kiválasztani:
TÉMACSOPORT: Kertészeti szaporítóanyag
ÜGYTÍPUS: Szőlő szaporítóanyag szemlebejelentő, vagy Szőlő STANDARD ültetvény éves bejelentése (5080), vagy Új szőlő STANDARD ültetvény bejelentése (5078)
CÍMZETT: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal e-Papír
A felület lehetőséget biztosít rövid levél írására és a digitalizált iratok feltöltésére is. 
Javasoljuk az ügyfélkapun bejelölni az „értesítés küldése” gombot, így a rendszer automatikus üzenetet fog küldeni a feladást és letöltést igazoló nyugta tárhelyre érkezéséről.

Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy az e-Papír felület segítségével ügyeiket gyorsan és biztonságosan intézhetik, mivel a levél és csatolmányai közvetlenül a Nébih iktatórendszerébe érkeznek, továbbá az irat megérkezéséről igazolást is kapnak.
Ügyfélkapu nyitását bármelyik kormányablakban vagy akár on-line is lehet kérni (https://nyilvantarto.hu/hu/ugyfelkapu_regisztracio).

Postai beküldés
Az elektronikus ügyintézésre nem kötelezett természetes személyek (őstermelők) a kitöltött és aláírt űrlapokat postai úton is megküldhetik a megadott határidőig.
Postacímünk: Nébih 1525 Budapest, Pf.: 30.-MGEI KSZFO

Május 20-a nemcsak a tevékenység bejelentés, hanem a következő iratok kizárólag postán történő beküldésének határideje is:
- a forgalmazás során kiállított származási igazolványok még be nem küldött hivatali (piros) példányai,
- a szőlőiskolai nyilvántartási lapok első (piros) lapjai. (A szőlőiskolai nyilvántartási lapok kék (leltár) lapjainak beküldési határideje július 31.).

A szőlő szaporítóanyag termesztési és forgalmazási tevékenységet végző ügyfelek új szőlő származási igazolvány tömb és szőlőiskolai szaporításokról szóló nyilvántartási lap tömb igényüket, valamint címkerendelésüket ügyfélkapun/cégkapun keresztül a megfelelő ügytípus kiválasztásával vagy az szgy-szap@nebih.gov.hu e-mail címen jelezhetik.
Kollégáink - a Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság Kertészeti Szaporítóanyag Felügyeleti Osztályánál - a felmerülő további kérdéseiket is ugyanezen az e-mail címen várják. 


Friss hírek

2024. május 17, péntek

Május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is véget ér a tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak és a jelenleg is zajló esőzésnek köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyetértésben, 2024. május 18-tól visszavonja a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun vármegyében. A hatósági döntés eredményeképpen egyetlen vármegyében sem lesz érvényben tűzgyújtási tilalom az országban.

Tovább >

2024. május 16, csütörtök

Új űrlappal válik egyszerűbbé a szőlőiskolai üzemeltetők ügyintézése

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a szőlőiskolát üzemeltetők figyelmét a hivatal honlapján elérhető új nyomtatványra. A Nébih a ‒ többpéldányos, papíralapú űrlap helyett használható ‒ elektronikus nyilvántartási lapot a termelők terheinek csökkentése érdekében hozta létre. A szőlőiskolában felhasznált szaporítóanyagokról szóló nyomtatványt az őstermelők postai úton is, a cégek és az egyéni vállalkozók pedig elektronikusan küldhetik be. A leltár és címkerendelés adatait július 31-ig, a szaporítási jelentés adatait viszont már május 20-ig várja a hivatal.

Tovább >