null Rákkeltő növényvédő szerrel szennyezett szlovák bébiétel

Rákkeltő növényvédő szerrel szennyezett szlovák bébiétel

2010. április 6, kedd

A Fővárosi és Pest megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága rákkeltő növényvédő szerrel szennyezett bébiétel forgalmazását tiltotta meg a Tesco Global Zrt. áruházaiban.

A szlovák eredetű, OVKO márkájú, Novofruct előállítású bébi desszertben 0,027 mg/kg kaptán növényvédőszer-hatóanyagot mértek, holott a bébiételek a hatályos jogszabályok szerint egyáltalán nem tartalmazhatnak növényvédőszer-maradékot. Különösen igaz ez a hivatkozott kaptán hatóanyag esetében, amelynek rákkeltő hatása egyes laboratóriumi kísérletek alapján feltételezhető.

Az analitikai vizsgálatok kapcsán a riasztás az „alma málnával” megnevezésű (Import Trade Hungary Kft. kizárólagos hazai importálású) OVKO bébiétel növényvédő szer szennyezettsége miatt indult, melynek tényét a nemzeti hatóság az Európai Unió gyorsriasztási rendszerébe is bejelentette.

Az értékesítés helyén a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság a szennyezett bébi desszert forgalmazását azonnali hatállyal megtiltotta. A kifogásolt alma tartalmú gyártási tételek beazonosíthatósága a gyártási szám feltüntetésének hiányában azonban nem volt biztosított, ezáltal a nyomon követhetőség kritériuma sérült. Így a kiemelt fogyasztói csoportot érintő kockázat miatt az illetékes hatóság az adott gyártó valamennyi almát tartalmazó termékét a tényállás tisztázásáig, a megerősítő analitikai vizsgálatok lezárásáig lefoglalta.

Mindezeken túl a megyei növény- és talajvédelmi igazgatóságok fokozottan ellenőrzik valamennyi Tesco forgalmazási ponton, hogy a kifogásolt bébiételek a fogyasztói polcokról visszahívásra kerültek-e.

Az egyéb kifogásolt tételekről, mint közérdekű adatokról, további tájékoztatás érhető el a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján
(http://www.fvm.hu/doc/upload/201003/kifogasolt_ termekek_20100319.pdf).

Dr. Bognár Lajos
elnökhelyettes


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal sajnálja, hogy jogelődje, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal honlapján 2010. április 6-án megjelentetett közleményében olyan hamis látszatot keltett, hogy az Import-Trade Hungary által forgalmazott és a Novofruct SK Ltd.által gyártott OVKO márkájú bébidesszert kétséget kizáró módon rákkeltő anyagot tartalmazott volna és így az egészségre veszélyes lett volna. Sajnálja továbbá, hogy valótlanul közölte a kifogásolt tételekkel kapcsolatosan, hogy a nyomonkövethetőség sérült.

Ezzel az MGSZH megsértette az Import-trade Hungary Kft. és a Novofruct Kft. jóhírnévhez fűződő személyiségi jogait.

 

Letölthető anyagok

Import-Trade Kft jó hírnév megsértése Fővárosi Törvényszék rész- és közbenső ítélet

Import-Trade Kft jó hírnév megsértése Fővárosi Ítélőtábla részítélet

 


Friss hírek

2022. május 23, hétfő

Katasztrófahelyzetek esetén alkalmazható engedmények

Növényevők esetén a takarmány legalább 60%-ának magából a termelőegységből kell származnia, ha ez nem lehetséges, akkor más ökológiai gazdaságokkal együttműködésben kell előállítani. Az emlősök táplálása során előtérbe kell helyezni az anyatejes táplálást az az adott fajra vonatkozóan előírt minimális ideig.

Tovább >

2022. május 23, hétfő

Nem ökológiai termesztésből származó takarmány felhasználásának engedélyezése ökológiai (bio) gazdálkodás esetén

Ha a takarmánygyártás megszűnt, vagy korlátozásokat vezettek be, különösen, ha rendkívüli időjárási feltételek, járványok, toxikus anyagokkal történt szennyeződés vagy tűz következett be a Pest Megyei Kormányhivatal engedélyezheti a nem ökológiai termelésből származó takarmányok használatát.

Tovább >