null Rákkeltő növényvédő szerrel szennyezett szlovák bébiétel

Rákkeltő növényvédő szerrel szennyezett szlovák bébiétel

Rákkeltő növényvédő szerrel szennyezett szlovák bébiétel
2010. április 6., kedd

A Fővárosi és Pest megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága rákkeltő növényvédő szerrel szennyezett bébiétel forgalmazását tiltotta meg a Tesco Global Zrt. áruházaiban.

A szlovák eredetű, OVKO márkájú, Novofruct előállítású bébi desszertben 0,027 mg/kg kaptán növényvédőszer-hatóanyagot mértek, holott a bébiételek a hatályos jogszabályok szerint egyáltalán nem tartalmazhatnak növényvédőszer-maradékot. Különösen igaz ez a hivatkozott kaptán hatóanyag esetében, amelynek rákkeltő hatása egyes laboratóriumi kísérletek alapján feltételezhető.

Az analitikai vizsgálatok kapcsán a riasztás az „alma málnával” megnevezésű (Import Trade Hungary Kft. kizárólagos hazai importálású) OVKO bébiétel növényvédő szer szennyezettsége miatt indult, melynek tényét a nemzeti hatóság az Európai Unió gyorsriasztási rendszerébe is bejelentette.

Az értékesítés helyén a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság a szennyezett bébi desszert forgalmazását azonnali hatállyal megtiltotta. A kifogásolt alma tartalmú gyártási tételek beazonosíthatósága a gyártási szám feltüntetésének hiányában azonban nem volt biztosított, ezáltal a nyomon követhetőség kritériuma sérült. Így a kiemelt fogyasztói csoportot érintő kockázat miatt az illetékes hatóság az adott gyártó valamennyi almát tartalmazó termékét a tényállás tisztázásáig, a megerősítő analitikai vizsgálatok lezárásáig lefoglalta.

Mindezeken túl a megyei növény- és talajvédelmi igazgatóságok fokozottan ellenőrzik valamennyi Tesco forgalmazási ponton, hogy a kifogásolt bébiételek a fogyasztói polcokról visszahívásra kerültek-e.

Az egyéb kifogásolt tételekről, mint közérdekű adatokról, további tájékoztatás érhető el a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján
(http://www.fvm.hu/doc/upload/201003/kifogasolt_ termekek_20100319.pdf).

Dr. Bognár Lajos
elnökhelyettes


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal sajnálja, hogy jogelődje, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal honlapján 2010. április 6-án megjelentetett közleményében olyan hamis látszatot keltett, hogy az Import-Trade Hungary által forgalmazott és a Novofruct SK Ltd.által gyártott OVKO márkájú bébidesszert kétséget kizáró módon rákkeltő anyagot tartalmazott volna és így az egészségre veszélyes lett volna. Sajnálja továbbá, hogy valótlanul közölte a kifogásolt tételekkel kapcsolatosan, hogy a nyomonkövethetőség sérült.

Ezzel az MGSZH megsértette az Import-trade Hungary Kft. és a Novofruct Kft. jóhírnévhez fűződő személyiségi jogait.

 

Letölthető anyagok

Import-Trade Kft jó hírnév megsértése Fővárosi Törvényszék rész- és közbenső ítélet

Import-Trade Kft jó hírnév megsértése Fővárosi Ítélőtábla részítélet

 


Friss hírek

Szüret a „korona” idején
2020. október 5., hétfő

Szüret a „korona” idején

A kertészeti üzemekben javában zajlik az őszi szüreti munka. Munkacsapatok százai dolgoznak ezekben a hetekben az ültetvényeken, a termőterületeken, az osztályozó és csomagoló üzemekben. A Nébih összegyűjtötte azokat a javasolt intézkedéseket, amelyek a jelenlegi járványhelyzetben a dolgozók egészségének megóvását leginkább szolgálják.

Tovább >

Összegezte a nyári szezonális ellenőrzés tapasztalatait a Nébih
2020. szeptember 4., péntek

Összegezte a nyári szezonális ellenőrzés tapasztalatait a Nébih

Lezárult az idei nyár szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. A július 1-jétől augusztus 20-ig tartó országos akció során az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek több mint 4500 létesítményt és 15.000 hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak. Az egységek ellenőrzésekor 163 alkalommal figyelmeztetést, 348 esetben, összesen 22.120.622 Ft értékben bírságot szabtak ki az ellenőrök, 85 vállalkozásnak pedig a tevékenységét is felfüggesztették. Az ellenőrzött élelmiszertételek 5,3%-át, 12,5 tonna élelmiszert kellett kivonni a forgalomból.

Tovább >