null Országos vetélkedőn adott át élelmiszer-biztonsági ismereteket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Országos vetélkedőn adott át élelmiszer-biztonsági ismereteket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

2012. december 13, csütörtök

Lezárult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) országos, általános iskolás diákok élelmiszer-biztonsági szemléletformálását célzó vetélkedője. A hatóság a biztonságos ételkészítés öt aranyszabályát mutatta be játékos formában a diákoknak, bízva abban, hogy azokat a jövőben, felnőttkorukban is alkalmazzák majd. A vetélkedőre az ország minden pontjáról jelentkeztek intézmények. Összesen 107 osztályból 2358 gyermek vett részt a megmérettetésen.

Az élelmiszer okozta megbetegedés jelentős része kis odafigyeléssel elkerülhető. A vásárlás, sütés-főzés vagy akár a készételek tárolása során alkalmazandó alapszabályok oktatását a NÉBIH már kisgyermekek körében is elkezdtek. A hatóság idén szeptemberben indította el az általános iskolák második és harmadik osztályos tanulóinak szóló élelmiszer-biztonsági vetélkedőjét, melynek során az ételkészítés öt aranyszabályát ismerhették meg a diákok.

A vetélkedő öt fordulójában játékos formában mutatták be az aranyszabályokat: kifogástalan alapanyag, tiszta ivóvíz; tiszta konyha, tiszta kéz; kész ételek elkülönítése a nyersanyagoktól; gyors lehűtés, hűtött tárolás; alapos sütés, főzés. A diákok érdekes, gyakorlati feladatokon keresztül sajátíthatták el az élelmiszerbiztonsági alapokat, például kezüket fahéjjal és étolajjal összekoszolva gyakorolhatták a helyes kézmosás lépéseit; képzeletbeli gyurmafigurákat készíthettek és élelmiszer-biztonsági mesét is írhattak.

A megoldásokat – fordulónként – a NÉBIH szakmai zsűrije bírálta el, melynek tagjai közt a hatóság szinte minden szakterülete képviseltette magát. A megmérettetésen a hivatal az első három legtöbb pontszámot elért osztályt díjazta. A 107 résztvevő osztályból az alábbi három intézmény tanulói kerültek ki győztesen:

1. helyezett:

Móra Ferenc Általános Művelődési Központ (Móra Ferenc Általános Iskola), Kántorjánosi – 3.a osztály

2. helyezett:

Jankovich Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Rácalmás – 3.a osztály

3. helyezett:

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Sárospatak – 2.a osztály

Különdíjas nyertes:

Móra Ferenc Általános Művelődési Központ (Móra Ferenc Általános Iskola), Kántorjánosi – 2.a osztály. A nyertes mű címe: A fertőző bacilusok
 

Az első három osztály „NÉBIH Nándi” figurával emblémázott pólóval és nagy értékű nyereményekkel gazdagodott. A második és harmadik helyezett osztály nyereménye sportszer-, és könyvutalvány, az első helyezett pedig a hivatal által szervezendő, és minden költségét álló osztálykirándulás részese lehet a jövő évben.
 
A kampány anyagai letölthetők az alábbi linkről.


Friss hírek

2023. december 14, csütörtök

Elismert tenyésztő szervezetek

Magyarországon elismert tenyésztő szervezetek

Tovább >

2023. június 30, péntek

EFSA Focal Point

Az Európai Unió 2002-ben hozta létre az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot (EFSA), mely független kockázatbecsléssel és kockázatkommunikációval foglalkozik.

Tovább >