null Nyilvános konzultáció a perfluor-alkil anyagok humánegészségügyi kockázatával kapcsolatban

Nyilvános konzultáció a perfluor-alkil anyagok humánegészségügyi kockázatával kapcsolatban

Nyilvános konzultáció a perfluor-alkil anyagok humánegészségügyi kockázatával kapcsolatban
2020. március 6, péntek

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nyilvános konzultációt hirdetett az élelmiszerben előforduló perfluor-alkil anyagok humán-egészségügyi kockázatával kapcsolatos tudományos véleménytervezetére vonatkozóan.

A dokumentum a perfluor-alkil anyagokra vonatkozó étrendi expozíció becsléseket és az ezen anyagoknak való kitettségből származó humánegészségügyi kockázatok értékelését tartalmazza.

A témával kapcsolatos írásos észrevételeket 2020. április 20-ig online lehet megtenni. 

A perfluor-alkil anyagok (vagy röviden PFAS) mesterségesen előállított kémiai anyagok, amelyekbe beletartozik a perfluor-oktánsav (PFOA), a perfluor-oktán-szulfonát (PFOS), a perfluoronánsav (PFNA), perfluor-hexán-szulfonsav (PFHxS) és sok más hasonló vegyület. Bizonyos PFA-k, mint pl. a PFOA és a PFOS, valamint a PFNA és a PFHxS nem bomlanak le sem a környezetben, sem az emberi testben, ezért idővel ezek akkumulálódnak.

A perfluor-alkil anyagokkal szembeni expozíció komoly egészségügyi problémákat okozhat. Az emberek a PFA vegyületekkel szemben különbözőképpen, például élelmiszeren keresztül válhatnak kitetté. Az élelmiszerbe többféle módon kerülhet PFA, pl. szennyezett talajon vagy vízen keresztül, vagy szennyezett takarmánnyal, amit az állat megevett, majd ezután az ember elfogyasztja az állatot, valamint PFA-t tartalmazó élelmiszer-csomagolóanyagon vagy -feldolgozó eszközön keresztül.

További információ:

PFAS public consultation: draft opinion explained

Public consultation on the draft scientific opinion on the risks to human health related to the presence of perfluoroalkyl substances in food


Friss hírek

Amit a klorátról tudni érdemes
2020. augusztus 5, szerda

Amit a klorátról tudni érdemes

Az elmúlt időszakban több pontatlan és félrevezető információ jelent meg a klorátok kapcsán. Mit érdemes tudni a klorát tartalmú növényvédő szerekről? Hogyan kerülhet az élelmiszerekbe klorát? Többek között ezekre a kérdésekre gyűjtötték össze a választ a Nébih szakemberei.

Tovább >

Kíméletes bánásmód a vágás során
2020. június 24, szerda

Kíméletes bánásmód a vágás során

A napokban jelent meg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a vágás során a sertések kíméletes bánásmódjára vonatkozó tudományos véleménye. Az EFSA szakvéleményében hangsúlyozza a vágóhídi személyzet képzésének fontosságát.

Tovább >