null Nem találtak veszett rókát Rákosmenténél

Nem találtak veszett rókát Rákosmenténél

2014. április 2, szerda

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja a lakosság figyelmét, hogy a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem találtak veszettség vírussal fertőzött rókatetemet Rákosmenténél. Az ország több pontján kihelyezett tájékoztató plakátok a 2014. április 5-én induló tavaszi immunizálási kampányhoz kapcsolódnak.

A rókák veszettség elleni orális immunizálása 1992-ben kezdődött és évente két (tavaszi és őszi) kampányt tartanak. 2008-tól – a korábbi évek eredményes védekezésének köszönhetően – a vakcinázás csak a Szlovéniától Ukrajnáig terjedő 50 km-es sávban (védőzónában) történik a határ mentén.

Az elmúlt években a klasszikus veszettség vírusa nem fordult elő Magyarországon, 2013-ban azonban veszettséget állapítottak meg Bács-Kiskun megyében, ezért az őszi kampány során az érintett területen 50 km-es sugarú körben gócvakcinázást hajtottak végre.

A 2014-es tavaszi és őszi immunizálási kampányban bővebb terülten (nyugaton a Duna valamint az M0 autópálya északon pedig az M3 autópálya vonaláig terjed) és sűrűbb szórással fogják elvégezni a szakemberek az immunizálást. A tavaszi kampány 2014. április 5-én indul és két hétig tart.

A vadászatra jogosultak fontos feladata a kampányokat közvetlenül megelőzően a lakosság tájékoztatása. A hivatásos vadászok ennek érdekében a vadászterületük több forgalmas pontjára feltűnő piros színű, kétnyelvű plakátokat helyeznek ki. A felhívásokat a települések hirdetőtábláin is közzéteszik, illetve az önkormányzatok a rendelkezésükre álló egyéb eszközökkel is (helyi rádió, tv, újság stb.) segítik a lakosság minél pontosabb informálását.

Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban vegyék fel a vakcinát, az érintett területeken a vakcinázás kezdetétől számított tizennégy napig az illetékes járási főállatorvosok ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendeltek el.
 
Fontos!

  • A természetellenesen viselkedő (barátságos, vagy támadó magatartást mutató) vadon élő emlősállattal (róka, aranysakál, kóbor eb) ne érintkezzen!

  • Ha jármű által elgázolt vagy ismeretlen ok miatt elhullott róka tetemet talál, ne érintse meg!

  • Mindkét fenti esetben értesítse az állategészségügyi hatóságot!

  • Ha veszettségre gyanús állattal érintkezett, sürgősen keresse fel háziorvosát!

  • Ha házi kedvence a megszokottól eltérően viselkedik, vagy harapás nyomait véli felfedezni rajta, haladéktalanul értesítse állatorvosát!

  • Ne feledkezzen meg az ebek kötelező veszettség elleni oltásáról!


Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság


Friss hírek

2023. december 14, csütörtök

Elismert tenyésztő szervezetek

Magyarországon elismert tenyésztő szervezetek

Tovább >

2023. október 24, kedd

Kérdezz-felelek a kéknyelv betegségről (Bluetongue)

A kéknyelv–betegség (bluetongue) fertőző vírusos állatbetegség, mely a kérődző állatokat (szarvasmarha, juh, kecske, vadon élő kérődzők) támadja meg. Egyéb állatokra és az emberre a vírus nem veszélyes, humán megbetegedést nem okoz.

Tovább >