null Közel 65 000 liter hamis bort foglaltak le az élelmiszerbiztonsági szakemberek

Közel 65 000 liter hamis bort foglaltak le az élelmiszerbiztonsági szakemberek

Közel 65 000 liter hamis bort foglaltak le az élelmiszerbiztonsági szakemberek
2013. április 12, péntek

A Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának munkatársai, a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága (NÉBIH BAII) alapos gyanúja alapján vettek mintát két budapesti raktárban. A telephelyeken túlnyomórészt PET palackos borok voltak fellelhetők.

A NÉBIH BAII laboratóriumának vizsgálati eredményei alapján az egyik vizsgált borászati cégnek mintegy 63.000 liter bora bizonyult hamisítványnak. 38.652 liter félédes fehérbor alkoholtartalmának 45%-a, 18.300 liter száraz fehérbor alkoholtartalmának 50%-a, valamint 5.832 liter félédes vörösbor alkoholtartalmának 38%-a nem szőlő eredetű cukorból származik.

A hatóság munkatársai a vizsgálati eredmények birtokában azonnal felkeresték a budapesti raktárakat, hogy a hamisított tételeket kivonják a forgalomból, de azok már nem voltak fellelhetőek a telephelyeken. A vevőnyilvántartásból azonban megállapítható volt, hogy a fenti tételek igen nagy mennyisége egy nagykőrösi vállalkozáshoz került át.

Az információ megszerzése után az ellenőrök haladéktalanul megjelentek a nagykőrösi telephelyen, ahol végül 64.780 liter a vizsgált tételekkel azonos eredetű bort vontak ki a forgalomból, hogy ezek a tételek közfogyasztásra már ne kerülhessenek.
A tétel nagysága miatt százmilliós nagyságrendű minőségvédelmi bírság várható.


 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és Pest Megyei Kormányhivatal

Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság


Friss hírek

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon
2021. szeptember 15, szerda

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon

Augusztus végén, több napon át folytatott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata a Velencei-tavon. A halőrök első ízben egy, a part menti sávban agonizáló, mozgásképtelen tőkés récére lettek figyelmesek, néhány nappal később pedig 8 darab bénulásos tüneteket produkáló, fiatal sárgalábú sirályt észleltek a tó szigetein. A szakemberek a beteg madarakat begyűjtötték és a lehető leggyorsabban eljuttatták a Tollas Barát Madármentés Alapítvány dunaharaszti telephelyére, valamint a Sukorói Vadmadárkórházba. A gyors és szakszerű intézkedésnek köszönhetően a legtöbb állat túlélte a laboratóriumi vizsgálatok által igazolt botulintoxin-mérgezést, és rövidesen visszanyerhetik a szabadságukat.

Tovább >

Gyógy- és fűszernövény palánta előállító és forgalmazó üzem engedélyezése (területmódosítás, adatmódosítás és engedély-visszavonás)
2021. szeptember 13, hétfő

Gyógy- és fűszernövény palánta előállító és forgalmazó üzem engedélyezése (területmódosítás, adatmódosítás és engedély-visszavonás)

Gyógy- és fűszernövény palánta forgalmazásához abban az esetben lehet szükség a növénytermesztési hatóság engedélyére, ha a forgalomba hozott palánta fajtája a Nemzeti Fajtajegyzék – Gyógy- és fűszernövények A és B fejezeteiben államilag elismert fajtaként van feltüntetve (fakultatív fajták) és a palánta hazai előállítású. A fajta nélküli palánta engedély nélkül is forgalomba hozható. A fűszerként, élelmezési célból forgalomba hozott gyógy- és fűszernövények nem szaporítóanyagok, ezért azokat az alábbi szabályozás nem érinti.

Tovább >