null Hamisított sajtokat vont ki a forgalomból az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság

Hamisított sajtokat vont ki a forgalomból az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság

Hamisított sajtokat vont ki a forgalomból az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság
2013. március 11, hétfő

Több hetes vizsgálat eredményeként több tíz tonna hamis sajtot vontak ki a forgalomból az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság szakemberi. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma lengyel eredetű „sajtokban” mutatta ki növényi zsír jelenlétét, melynek eredményeként a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság (Pest Megyei KH ÉbÁI) szakemberei intézkedtek a termékek lengyel forgalmazóhoz történő visszaszállíttatása ügyében.

A Pest Megyei KH ÉbÁI szakemberei közérdekű bejelentés kivizsgálása során februárban vettek első alkalommal mintát sajtnak nem nevezhető lengyel származású termékből. További mintavételek más lengyel üzemekből származó sajtok esetében is megállapították, hogy azokat zömében növényi zsír felhasználásával készítették.

A tejtermékek megnevezésének védelméről szóló szigorú uniós előírások alapján a sajtok – típustól és megnevezéstől függetlenül – kizárólag állati eredetű tejzsírt tartalmazhatnak, így a növényi zsír jelenléte egyértelműen hamisításra utal. Amennyiben egy termék növényi zsírt tartalmaz, nem nevezhető sajtnak, tehát a fogyasztókat megtévesztették.

A lengyel előállító üzemekből származó többféle hamisított sajt (trappista, nagylyukú és edámi sajt) 2-3 kg-os tömbökben került kereskedelmi forgalomba több magyarországi vállalkozás közreműködésével. A fogyasztók kis kiszerelésben is találkozhattak a termékekkel, amennyiben a kereskedelmi előrecsomagolás végzésére jogosult üzletek azt helyben darabolták és csomagolták.

A NÉBIH az EU tagállamok által működtetett, az élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors riasztási rendszeren (RASFF) értesítette a lengyel hatóságot a feltárt élelmiszer-hamisításról.

Az érintett tételek forgalomból történő kivonásáról a hatóság azonnal intézkedett. Az első magyarországi forgalomba hozó vállalkozással szemben (BEN HOLDING Zrt.) – a kb. 40.000 kg tételből történő mintavétel alapján több tíz milliós nagyságrendű – bírság kiszabására kerül sor.

Amennyiben bővebb információ érkezik a lengyel hatóságtól, a fogyasztókat és az érintett vállalkozásokat azonnal értesítjük.
 


Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság
Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság


Friss hírek

Csökken az antibiotikumok felhasználása az állatokban
2021. július 15, csütörtök

Csökken az antibiotikumok felhasználása az állatokban

Az antibiotikumok alkalmazása csökkent, és jelenleg az élelmiszertermelő állatok esetében alacsonyabb, mint az embereknél - áll az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legújabb közleményében. A három uniós ügynökség által közösen készített jelentés bemutatja az antibiotikum-fogyasztás és az antibiotikum-rezisztencia (AMR) alakulását Európában 2016 és 2018 között.

Tovább >

A déligyümölcsök héjának veszélyei
2021. július 7, szerda

A déligyümölcsök héjának veszélyei

A globális kereskedelemnek köszönhetően szinte mindig lehet kapni mindent, évszaktól függetlenül zöldséget és gyümölcsöt is. Nem jelent különösebb nehézséget az úgynevezett déligyümölcsök, azaz a távoli trópusi vagy szubtrópusi területeken termesztett gyümölcsfélék beszerzése sem. Annak azonban, hogy a termék átutazza a fél világot, ára van. Nem a pénzben értendő árra kell gondolni, hanem arra, hogy biztosítani kell a termék frissességét a betakarítás és a fogyasztás között eltelő, néha igen hosszú időn keresztül. Természetesen ez nem kizárólag a déligyümölcsökre igaz, hiszen az almát is lehet hosszú ideig tárolni, azonban a déligyümölcsök eltarthatósága nem egyezik meg az almáéval.

Tovább >