null Friss információk jelentek meg a több országot érintő Salmonella Enteritidis fertőzésről

Friss információk jelentek meg a több országot érintő Salmonella Enteritidis fertőzésről

Friss információk jelentek meg a több országot érintő Salmonella Enteritidis fertőzésről
2020. február 27, csütörtök

A 2017. február 1. és a 2020. január 14. közötti időszakban 15 európai ország összesen 858 Salmonella Enteritidis okozta fertőzéses esetet jelentett, melyek közül 656 eset megerősített volt. 2017 februárja előtt 385 további megerősített esetet és 413 valószínűsíthető esetet azonosítottak összesen 18 országban. Az eseményekkel összefüggésben friss információkat közölt az EFSA.

Ez az elhúzódó járvány tetőpontját 2016-2018 nyári hónapjaiban érte el. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) jelentett esetek tekintetében 2019-ben jelentős csökkenés volt megfigyelhető, amely eltér az ezt megelőző három évben tapasztalt tendenciától.

Az epidemiológiai, mikrobiológiai és az élelmiszer-nyomonkövetési vizsgálatok alapján a 2018 előtti esetek egy lengyel konzorcium tojótyúk-gazdaságaiból származó tojások fogyasztásához voltak köthetők. 2018-ban az Egyesült Királyság saját hatósági vizsgálatai járványügyi kapcsolatot azonosítottak néhány megbetegedés és olyan tojás, illetve tojástermékek fogyasztása között, amelyek nyomonkövetés alapján valószínűsíthetően a lengyel konzorcium gazdaságaiból származtak.   

A 2016-2017-ben meghozott ellenőrző intézkedések ellenére 2018-2019-ben a lengyel konzorcium gazdaságai pozitívak voltak a 2018-2019-es járványtörzsek tesztelése során, amely folyamatosan fennálló szennyeződést sejtet. A tojótyúk állományon, a tojástermelés folyamatán és a takarmányláncon végzett vizsgálatok során nem derült fény a szennyeződés lehetséges forrására.

2017-2019 között Németországban a járványt okozó egyik törzset az elsődleges termelésben azonosították.

2020 januárjáig az alábbi országok jelentettek megerősített eseteket: Belgium, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Norvégia, Olaszország, Románia, Svédország és Szlovénia.

Fertőzéses esetek még mindig előfordulhatnak, mivel nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a szennyeződés forrását megszüntették volna. További vizsgálatokra van szükség a szennyezőforrás azonosítására.

További információ: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/sp.efsa.2020.EN-1799


Friss hírek

Amit a klorátról tudni érdemes
2020. augusztus 5, szerda

Amit a klorátról tudni érdemes

Az elmúlt időszakban több pontatlan és félrevezető információ jelent meg a klorátok kapcsán. Mit érdemes tudni a klorát tartalmú növényvédő szerekről? Hogyan kerülhet az élelmiszerekbe klorát? Többek között ezekre a kérdésekre gyűjtötték össze a választ a Nébih szakemberei.

Tovább >

Kíméletes bánásmód a vágás során
2020. június 24, szerda

Kíméletes bánásmód a vágás során

A napokban jelent meg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a vágás során a sertések kíméletes bánásmódjára vonatkozó tudományos véleménye. Az EFSA szakvéleményében hangsúlyozza a vágóhídi személyzet képzésének fontosságát.

Tovább >