null Fogyasztásra alkalmatlan bort találtak az élelmiszerbiztonsági hatóság ellenőrei

Fogyasztásra alkalmatlan bort találtak az élelmiszerbiztonsági hatóság ellenőrei

2012. június 26, kedd

A Zala Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság borászati felügyelői borként árusított szeszes folyadékot találtak egy zalacsányi presszó ellenőrzése során. Az ügyben illetékes Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság szakemberei elrendelték a forgalmazó, palackozó vállalat 30 napos ideiglenes bezárását és további hamisítványok után kutatnak.

A Zala megyei élelmiszerbiztonsági igazgatóság munkatársai egy rutin ellenőrzés során mintázták meg a száraz, fehér 2 literes PET palackban árusított terméket, amelyet további vizsgálat céljából a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Borászati Igazgatóságához továbbítottak. A Hivatal kóstoló bizottságában már az érzékszervi vizsgálat során felmerült a gyanú a tétel szőlőből származó eredetével kapcsolatban, így a termék további vizsgálatát javasolták. Gyanújukat a laboratóriumi vizsgálatok is igazolták, ugyanis bebizonyosodott, hogy a borként árult szeszes folyadék alkoholtartalmának több mint 80%-a nem szőlő, hanem répacukor eredetű volt, így azt közfogyasztásra tilos lett volna forgalomba hozni.

A borászati hatóság és a NAV szakemberei ezzel egyidejűleg ellenőrzést tartottak a forgalmazó és palackozó Volák Vin 2004 Kft. (6200 Kiskőrös, Széchenyi u. 76.) telephelyén is, az itt tárolt tételek azonban nem voltak hamisítványok és paramétereikben sem voltak azonosak a hamisított mintával. Az ellenőrzés helyszínén kívül a vállalkozás más bejelentett telephellyel nem rendelkezik.

A jogsértés kivizsgálása érdekében a kormányhivatal elrendelte a vállalkozás 30 napos ideiglenes bezárását és folytatja a további hamisítványok felkutatását.
 


Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Borászati Igazgatóság


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >