null Fogyasztásra alkalmatlan bort találtak az élelmiszerbiztonsági hatóság ellenőrei

Fogyasztásra alkalmatlan bort találtak az élelmiszerbiztonsági hatóság ellenőrei

Fogyasztásra alkalmatlan bort találtak az élelmiszerbiztonsági hatóság ellenőrei
2012. június 26., kedd

A Zala Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság borászati felügyelői borként árusított szeszes folyadékot találtak egy zalacsányi presszó ellenőrzése során. Az ügyben illetékes Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság szakemberei elrendelték a forgalmazó, palackozó vállalat 30 napos ideiglenes bezárását és további hamisítványok után kutatnak.

A Zala megyei élelmiszerbiztonsági igazgatóság munkatársai egy rutin ellenőrzés során mintázták meg a száraz, fehér 2 literes PET palackban árusított terméket, amelyet további vizsgálat céljából a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Borászati Igazgatóságához továbbítottak. A Hivatal kóstoló bizottságában már az érzékszervi vizsgálat során felmerült a gyanú a tétel szőlőből származó eredetével kapcsolatban, így a termék további vizsgálatát javasolták. Gyanújukat a laboratóriumi vizsgálatok is igazolták, ugyanis bebizonyosodott, hogy a borként árult szeszes folyadék alkoholtartalmának több mint 80%-a nem szőlő, hanem répacukor eredetű volt, így azt közfogyasztásra tilos lett volna forgalomba hozni.

A borászati hatóság és a NAV szakemberei ezzel egyidejűleg ellenőrzést tartottak a forgalmazó és palackozó Volák Vin 2004 Kft. (6200 Kiskőrös, Széchenyi u. 76.) telephelyén is, az itt tárolt tételek azonban nem voltak hamisítványok és paramétereikben sem voltak azonosak a hamisított mintával. Az ellenőrzés helyszínén kívül a vállalkozás más bejelentett telephellyel nem rendelkezik.

A jogsértés kivizsgálása érdekében a kormányhivatal elrendelte a vállalkozás 30 napos ideiglenes bezárását és folytatja a további hamisítványok felkutatását.
 


Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Borászati Igazgatóság


Friss hírek

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben
2021. június 18., péntek

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben

Idén elmarad a medárdi esős időjárás: a június, ami általában a legmagasabb csapadékösszegű hónapunk, eddig igencsak száraz, és a következő 6-8 nap során sem várható kiadós, áztató eső. Az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. 2021. június 19-től három megyében életbe lép a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Tovább >

Jelentős változások az állategészségügyi diagnosztikában – jön a digitális LABOR szakrendszer
2021. június 17., csütörtök

Jelentős változások az állategészségügyi diagnosztikában – jön a digitális LABOR szakrendszer

2021. július 1-jétől több lépcsőben valósul meg az állategészségügyi diagnosztikához kapcsolódó adminisztratív rendszer átvezetése a digitális térbe. A változások, újítások alapvetően két jelentős témakört érintenek: az ügyviteli rendszer digitalizációján túl életbe lép az ún. egyetemleges felelősségvállalás. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) modernizációs intézkedései elsősorban a vizsgálatok megrendelésének egyszerűsítését, valamint a hiteles és gyors eredményközlést támogatják.

Tovább >