null Együttműködési megállapodást írt alá a Vas Megyei MgSzH a romák felzákóztatása érdekében

Együttműködési megállapodást írt alá a Vas Megyei MgSzH a romák felzákóztatása érdekében

Együttműködési megállapodást írt alá a Vas Megyei MgSzH a romák felzákóztatása érdekében
2009. december 2, szerda

Együttműködési megállapodást kötött 2009. december 2-án a Vas Megyei Önkormányzat, a Vas Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal és a Cigány Területi Kisebbségi Önkormányzat.

A szombathelyi megyeházán Lukács László, a Mezőgazdasági Szakigazgatósági Hivatal elnöke elmondta: az országban elsőként Szombathelyen jött létre olyan megállapodás, amelyben szakigazgatási hivatal, megyei önkormányzat és cigány területi kisebbségi önkormányzat működik együtt. Bízik abban, hogy Vas megye, majd hamarosan Somogy megye után, országszerte több hasonló egyezmény születik.

Az egyezmény többek közt kitér arra, hogy a jövőben a Vas megyében élő romák számára állattartással, gazdálkodással kapcsolatos fórumokat szerveznek, illetve szakmai tanácsokkal segítik pályázataikat.

A Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szeretné, ha a roma családok is beoltatnák kutyáikat veszettség ellen. Ennek elmulasztása esetén hatósági állatorvosok közreműködésével pótolnák a hiányosságot, törekedve arra, hogy az oltás a tulajdonosoknak a lehető legkevesebb anyagi terhet okozza. Mindez – a szakemberek szerint – társadalmi érdek is, mert az oltatlan ebek komoly veszélyforrást jelentenek.

A megállapodás kitér arra is, ha a parlagfű elleni szennyezettség miatt közérdekű védekezést rendelnek el, akkor a tényleges munkálatok megkezdése előtt értesítik a területi cigány önkormányzatot, így a romák is esélyt kaphatnak a feladatot ellátására.

A Vas Megyei Önkormányzat az együttműködési megállapodásban egyfajta koordinációs szerepet vállalt, különös tekintettel azokra a vasi településekre, ahol nem működik roma kisebbségi önkormányzat, de nagyobb számban élnek cigányok.

Az együttműködési megállapodás aláírását követően Szabóné Kakas Irén, a megyei szakigazgatási hivatal vezetője három számítógépet adott át a roma önkormányzat elnökének, hogy ezzel is segítsék a területi önkormányzat munkáját.


Friss hírek

Elismert tenyésztő szervezetek
2020. február 21, péntek

Elismert tenyésztő szervezetek

Magyarországon elismert tenyésztő szervezetek

Tovább >

Üvegszilánkokat találtak fagyasztott rösztiben
2019. február 22, péntek

Üvegszilánkokat találtak fagyasztott rösztiben

Belga bejelentés szerint két francia vásárló Auchan sajátmárkás fagyasztott rösztiben üvegszilánkokat talált. A termékből Magyarországra is érkezett. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF rendszeren keresztül értesült a riasztásról.

Tovább >