null December 18-tól élesedő fejlesztések a szarvasmarha ENAR rendszerben

December 18-tól élesedő fejlesztések a szarvasmarha ENAR rendszerben

December 18-tól élesedő fejlesztések a szarvasmarha ENAR rendszerben
2019. december 18, szerda

Befejeződött két, a szarvasmarha ENAR rendszert érintő fejlesztés. 2019. december 18-tól a borjúbejelentések és módosítások során a korábbi 10 helyett már 22 színből választhatnak a bejelentők. Emellett lehetővé vált az egyedek tömeges, elektronikus adatbejelentése is közvetlenül a „webENAR” felületén.

Bővülő színválaszték

A borjúbejelentések során a megfelelő szín kiválasztását úgynevezett színkódok segítik, amelyek két numerikus karakterből állnak, hasonlóan a fajtakódokhoz. Az új színkódokat a Nébih az adott fajta törzskönyvezését végző tenyésztő szervezetekkel és tenyésztési kérdésekben elismert tudományos szakemberekkel együttműködve alakította ki. Ennek megfelelően például a magyar szürke fajtához csak a szürke szín választható ezután, míg a különböző ezüst színváltozatok csak a murray grey fajtánál használhatóak.

A színkódok használata december 18-tól élesedik, azonban, figyelembe véve, hogy az érintettek akár több száz megrendelt szabad füljelzővel rendelkezhetnek, a füljelzőkhöz csatolt „2010 – Szarvasmarha bejelentő lapok”-at 2020. április 30-ig szintén elfogadja a központi adatbázis.

A füljelző gyártó vállalkozások – készletüknek megfelelően – fokozatosan vezetik be a 2010-es bizonylat utódját, a „2045 – Szarvasmarha bejelentő lapot”. Az átmeneti időszakban, azaz 2020. április 30-ig, a 2010-es bizonylatot is elfogadja a hivatal. 2020. május 1-jétől azonban már kizárólag a 2045-ös bizonylattal lesz lehetőség a papír alapú borjúbejelentésre!

A módosításra szolgáló korábbi 2011-es bizonylatot a (szintén színkód megadására alkalmas) „2046 – Szarvasmarha bejelentő és módosító lap” váltja. A Nébih ENAR aloldalán (https://portal.nebih.gov.hu/enar) ezután már csak az új, 2046-os bizonylat letöltésére lesz lehetőség, azonban az átmeneti időszakban a hatóság még a 2011-es bizonylatot is elfogadja.

Mindezekkel párhuzamosan az ügyfélkapuval elérhető „webENAR”-on is új megnevezést kap a bejelentésre/módosításra használt űrlap. A korábbi 3111-es űrlap helyére az ún. 3146-os űrlap lép, amelyen egy legördíthető listából választhat színt a felhasználó.

Tömeges egyedbejelentés közvetlenül a „webENAR”-on

A másik jelentős fejlesztés szintén a borjúbejelentéseket érinti. Azon, főleg nagyüzemi telepek, amelyek telepirányító szoftvert használnak, a született vagy importált egyedek adatait .inp formátumban is legyűjthetik. Az egyedek csoportos bejelentése jelenleg ezen fájl e-mailes beküldésével történik. A Nébih – az e-mailes küldés bizonytalanságának kiküszöbölése érdekében – lehetővé tette, hogy a regisztrált felhasználók a „webENAR”-on XML formátumban feltölthessék/betallózhassák a bejelentésre szánt egyedek adatait a központi adatbázis felé. Megvalósult tehát az autentikált csatornán történő, tömeges elektronikus adatbejelentés.

Amennyiben a feltöltött XML fájl valamelyik sora hibás, arról a központi adatbázis e-mailen hibaüzenetet küld a felhasználónak. Fontos, hogy az értesítő csak tájékoztatásra szolgál, adatjavításra nem alkalmas! A hiba az adott sor módosítása utáni ismételt feltöltéssel javítható.

2020. április 30-ig mind az e-mailes, fájl csatolással történő bejelentés, mind pedig az XML feltöltési lehetőség a felhasználók rendelkezésére áll. 2020. május 1-jétől azonban tömeges, elektronikus bejelentésre már csak az XML verziót fogadja el a központi adatbázis. Az új fájlformátum türelmi időn belüli élesítéséről az adott telepirányító szoftver fejlesztői tudnak pontos információt adni.

A változásokról, fejlesztésekről részletes tájékoztatást a Nébih ENAR aloldalán (https://portal.nebih.gov.hu/enar) elérhető szerepkörös útmutatókban, valamint a telepirányító szoftvert fejlesztőknek szánt útmutatóban (pl. színkódok jegyzéke, XML fájformátum, illetve annak feltöltési menete) olvashatnak.

A felhasználók kérdéseikkel az ENAR ügyfélszolgálat munkatársaihoz fordulhatnak a 06-1-336-90-50-es telefonszámon, illetve az enarufsz@nebih.gov.hu e-mail címen.

Friss hírek

Külföldre vinné kedvencét? Ne felejtse el kikérni kisállata útlevelét!
2022. augusztus 2, kedd

Külföldre vinné kedvencét? Ne felejtse el kikérni kisállata útlevelét!

Sokan szeretnék házi kedvencüket magukkal vinni a külföldi nyaralásra. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a kisállat utaztatásra is léteznek egységes Európai Uniós szabályok, a különböző országok pedig speciális feltételeket is előírhatnak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a kutyák, macskák és görények külföldi utaztatásáról.

Tovább >

Rendhagyó Szupermenta termékteszt – omega-3 zsírsavkapszulák a középpontban
2022. július 19, kedd

Rendhagyó Szupermenta termékteszt – omega-3 zsírsavkapszulák a középpontban

A Szupermenta termékteszt programban étrend-kiegészítőket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A laboratóriumi vizsgálatok szerint a csomagoláson ígért omega-3 zsírsavak mennyisége minden étrend-kiegészítő esetében megfelelt a jelölt értéknek. A 21 tesztelt termék közül azonban 17-nél fordultak elő jelölési hibák, és több esetben a felhasznált adalékanyagok minősége sem felelt meg az uniós specifikációs rendelet előírásainak.

Tovább >