Veszélyzóna

Vissza

Részletes információk

THC
kémiai
természetes eredetű

A kender (Cannabis sativa L.) növény az emberi szervezet működésére ható, bioaktív vegyületeket, ún. kannabinoidokat tartalmaz. Ilyen kannabinoidok például a pszichoaktív hatású tetrahidrokannabinol  (THC vagy Δ9-THC). A kendert tartalmazó élelmiszerek tartalmazhatnak THC-t (nem megfelelő előállítás esetén), amely bizonyos mennyiség felett fáradtságot, csökkent reakcióképességet, váratlan hangulatváltozást idézhet elő. Bizonyos gyógyszerek vagy az alkohol ezeket a hatásokat felerősíthetik.

Élelmiszer kizárólag olyan kenderfajtából állítható elő, amelynek THC tartalma a növény légszáraz állapotú, gyökérzettől és száraktól mentes homogenizált részében nem éri el a 0,2%-ot. Az ilyen legálisan termeszthető, élelmiszer célú kenderfajták magja a növény egyéb részeitől eltérően nem tartalmaz THC-t.

Élelmiszerek maximális megengedhető THC tartalmára (THC határértékre) jelenleg nincs harmonizált EU szabályozás. A kendermagból készült termékben ha THC mutatható ki, az más növényi részből (elsősorban a kender lomb- és murvalevelének epidermiszét borító mirigyszőrökből) történő szennyeződést jelez, vagy azt, hogy élelmiszer előállítás céljára nem termeszthető kenderből származik. Ezért ilyen termékek Magyarországon nem forgalmazhatók.

További információk:

https://portal.nebih.gov.hu/-/altalanos-tajekoztato-a-kender-alapu-elelmiszerek-forgalomba-hozatalarol-es-azok-szabalyozasarol?

https://www.bfr.bund.de/de/a-z_index/tetrahydrocannabinol__thc_-5206.html