null Védekezési felhívás kukoricamoly ellen

Védekezési felhívás kukoricamoly ellen

Védekezési felhívás kukoricamoly ellen
2011. március 28, hétfő

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság felhívja a földhasználók figyelmét a kukoricamoly elleni védekezési kötelezettségre.

A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet 2. § (1) bekezdésének c) pontja alapján a földhasználók és termelők kötelesek védekezni a kukoricamoly ellen legkésőbb minden év április 15-éig a kukorica-, cirok- és kenderszár-maradványok talajba forgatásával vagy más módon történő megsemmisítésével. Azokon a területeken, ahol jelenleg a tábla a belvíz következtében járhatatlan, amint a talaj állapota lehetővé teszi, azonnal el kell végezni a szármaradványok megsemmisítését. A kukoricamoly kifejlett lárvája a kukoricaszárban és más dudvásszárú növények szárában telel át. Ezért a szárak megsemmisítése a legegyszerűbb és egyben leghatásosabb módja a – várhatóan erős ez évi – kukoricamoly-kártétel megelőzésének.


Friss hírek

Szántóföldi fajtaelismerő díszokiratok átadása
2021. november 26, péntek

Szántóföldi fajtaelismerő díszokiratok átadása

Ünnepélyes keretek között adta át a fajtaelismerő díszokiratokat 21 fajtanemesítő cég képviselőjének dr. Nagy István agrárminiszter, Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár és dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke. A Zamárdiban tartott rendezvényt országos szakembertalálkozó kísérte, valamint kihelyezett ülést tartott a Fajtaminősítő Bizottság Szántóföldi Szekciója.

Tovább >

Madárparkban is megjelent a madárinfluenza
2021. november 25, csütörtök

Madárparkban is megjelent a madárinfluenza

A keszthelyi Festetics-kastély elkerített madárparkjában is megjelent a madárinfluenza. Az állategészségügyi szakemberek, a betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében, a mintegy 380 fogságban tartott vadmadárból álló állomány felszámolását haladéktalanul megkezdték.

Tovább >