null Védekezési felhívás kukoricamoly ellen

Védekezési felhívás kukoricamoly ellen

Védekezési felhívás kukoricamoly ellen
2011. március 28., hétfő

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság felhívja a földhasználók figyelmét a kukoricamoly elleni védekezési kötelezettségre.

A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet 2. § (1) bekezdésének c) pontja alapján a földhasználók és termelők kötelesek védekezni a kukoricamoly ellen legkésőbb minden év április 15-éig a kukorica-, cirok- és kenderszár-maradványok talajba forgatásával vagy más módon történő megsemmisítésével. Azokon a területeken, ahol jelenleg a tábla a belvíz következtében járhatatlan, amint a talaj állapota lehetővé teszi, azonnal el kell végezni a szármaradványok megsemmisítését. A kukoricamoly kifejlett lárvája a kukoricaszárban és más dudvásszárú növények szárában telel át. Ezért a szárak megsemmisítése a legegyszerűbb és egyben leghatásosabb módja a – várhatóan erős ez évi – kukoricamoly-kártétel megelőzésének.


Friss hírek

2021-ben is folytatódik az integrált növényvédelem ellenőrzése a termelőknél
2021. május 18., kedd

2021-ben is folytatódik az integrált növényvédelem ellenőrzése a termelőknél

A hatóság az integrált növényvédelmi tevékenység ellenőrzésekor a szankcionálás helyett továbbra is elsősorban segíteni szeretné a termelőket, és iránymutatást adni a leghatékonyabb és egyben leginkább környezetkímélő növénytermesztés felé vezető úton. Az országos, támogató ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálja.

Tovább >

Megszűntek a madárinfluenza miatti korlátozások Magyarországon
2021. május 17., hétfő

Megszűntek a madárinfluenza miatti korlátozások Magyarországon

Május 16-án feloldotta a magas patogenitású madárinfluenza miatt elrendelt korlátozásokat Hajdú-Bihar megyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az enyhítő intézkedés annak köszönhető, hogy az egy hónappal korábbi esetet nem követte újabb megbetegedés, illetve sikerült megállítani a madárinfluenza átterjedését az ország egyéb területeire.

Tovább >