null Védekezési felhívás kukoricamoly ellen

Védekezési felhívás kukoricamoly ellen

2011. március 28, hétfő

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság felhívja a földhasználók figyelmét a kukoricamoly elleni védekezési kötelezettségre.

A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet 2. § (1) bekezdésének c) pontja alapján a földhasználók és termelők kötelesek védekezni a kukoricamoly ellen legkésőbb minden év április 15-éig a kukorica-, cirok- és kenderszár-maradványok talajba forgatásával vagy más módon történő megsemmisítésével. Azokon a területeken, ahol jelenleg a tábla a belvíz következtében járhatatlan, amint a talaj állapota lehetővé teszi, azonnal el kell végezni a szármaradványok megsemmisítését. A kukoricamoly kifejlett lárvája a kukoricaszárban és más dudvásszárú növények szárában telel át. Ezért a szárak megsemmisítése a legegyszerűbb és egyben leghatásosabb módja a – várhatóan erős ez évi – kukoricamoly-kártétel megelőzésének.


Friss hírek

2023. szeptember 19, kedd

Faanyag nyomon követéséhez alapvetően szükséges adatok

A tűzifaszezon közeledtével a faanyag útjának nyomon követése a kitermelés helyétől egészen a kandallóig egyre fontosabb minden érintett szereplő számára. A faanyag kereskedelmi lánc szereplők felügyeletét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Erdészeti Igazgatósága, mint kijelölt erdészeti hatóság látja el. A Nébih ellenőrzései arra világítottak rá, hogy a feltárt hiányosságok, szabálytalanságok mögött mindig tetten érhető a faanyag nyomon követéséhez használt adatkörök, az azokból összeállított nyilvántartások elégtelensége. 

Tovább >

2023. augusztus 31, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2023.08.31.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >