null Útmutatókat készített a Nébih a szarvasmarha gümőkór elleni védekezéshez

Útmutatókat készített a Nébih a szarvasmarha gümőkór elleni védekezéshez

2020. január 24, péntek

Elérhetőek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján a szarvasmarha gümőkór elleni védekezéshez támpontot nyújtó útmutatók. A hatályos jogszabályi rendelkezések végrehajtását segítő dokumentumok az intradermális tuberkulin vizsgálat, a nem specifikus reakciók meghatározása, valamint az elkülönített diagnosztikai vágásra küldés vonatkozásában határozzák meg az érintettek teendőit.

Az útmutatók kidolgozását az indokolta, hogy amíg a korábbi rendelet melléklet formájában tartalmazta a gümőkór elleni védekezéssel összefüggő feladatok (így például az intradermális tuberkulin teszt) végrehajtásának, dokumentálásának leírását, addig az új 56/2019 AM rendelet már csak utalást tesz azokra. Az érintetteknek a továbbiakban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján megjelenő útmutatók alapján kell eljárniuk.

Az útmutatók elérhetőek a Nébih honlapján: https://portal.nebih.gov.hu/-/nebih-utmutatok-a-szarvasmarha-gumokorrol


Friss hírek

2025. január 29, szerda

Eljárási díjjal egészülnek ki a fajtakísérleti vizsgálatok

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja az érintetteket, hogy az állami elismeréshez elvégzett fajtavizsgálatok, valamint a növényfajta oltalomra bejelentett fajtakísérleti vizsgálatok díjai 2025. január 30-tól eljárási költséggel egészülnek ki. A kiegészítő díj a vizsgálatok járulékos elemeinek fedezésére szolgál, mint például a vetőmag és a termésnövelő anyagok beszerzése, vagy a mezőgazdasági gépi bérmunka.

Tovább >

2025. január 29, szerda

A fenntartható közétkeztetés áll a X. Közétkeztetési Szakácsverseny középpontjában

Tizedik alkalommal mérhetik össze tudásukat a Közétkeztetési Szakácsversenyen (KÖSZ) az intézményi és munkahelyi étkeztetés szereplői. A gasztronómiai megmérettetésre 2025. április 30-ig lehet jelentkezni, ezúttal már három kategóriában. Az idei verseny fő témája a fenntartható közétkeztetés, így a csapatoknak többek között ezt is szem előtt kell tartaniuk a menüsor összeállításakor.

Tovább >