null Újabb három sprotni terméket vontak ki a forgalomból

Újabb három sprotni terméket vontak ki a forgalomból

2014. szeptember 30, kedd

Határérték feletti benzolszármazék (PAH) tartalom miatt újabb füstölt sprotni halkonzerv tételeket vontak ki a kereskedelmi forgalomból az élelmiszerbiztonsági szakemberek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai felügyelete alatt működő élelmiszerlánc-felügyeleti szervek azonnali hatállyal megtiltották az élelmiszerek forgalmazását és elrendelték a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását.

A probléma közelmúltban történt sorozatos feltűnése miatt a NÉBIH elrendelte a forgalomban levő füstölt sprotni termékek átfogó ellenőrzését is. A vizsgálatok jelenleg folyamatban vannak.

A PAH vegyületek esetleges káros hatása (főként rákkeltő) az emberi szervezetben csak akkor jelentkezhet, ha a szervezet folyamatosan ki van téve ennek a hatásnak, vagyis rendszeresen, hosszú időn keresztül fogyasztunk olyan élelmiszereket, amelyek a határértéket meghaladó mennyiségben tartalmaznak PAH vegyületeket.
 
A termékvisszahívás kizárólag az alábbi azonosító adatokkal rendelkező terméktételeket érinti:


1. termék

  • Termék neve: VIKING Füstölt sprotni növényi olajban

  • Forgalmazója: Hering-Trade Kft. 2881 Ászár, Köztársaság út 10.

  • Származási hely: Észtország

  • Nettó tömeg: 160 g

  • Minőségmegőrzési idő: 27.01.2017

  • További azonosító: 118450

  • Létesítményazonosító jelölés: EE 450 EU

Vizsgált paraméter

Mért érték

A 1881/2006/EK rendelet 2. cikke alapján a hal és növényi olaj arányában számított határérték

benzo(a)pirén

6,8 µg/kg

4,1 µg/kg

benzo(a)pirén, benz(a)antracén, benzo(b)fluorantén, krizén összege

37,7 µg/kg

24 µg/kg

 

 

2. termék

  • Termék neve: Füstölt sprotni növényi olajban

  • Forgalmazója: GA FOOD Kft. 2045 Törökbálint, Raktárvárosi út 1.

  • Származási hely: Lettország

  • Nettó tömeg: 160 g

  • Minőségmegőrzési idő: 05.05.2015

  • További azonosító: 492 A001784 1.2

  • Létesítményazonosító jelölés: LV A001784 EK

Vizsgált paraméter

Mért érték

A 1881/2006/EK rendelet 2. cikke alapján a hal és növényi olaj arányában számított határérték

benzo(a)pirén

4,4 µg/kg

4,1 µg/kg

benzo(a)pirén, benz(a)antracén, benzo(b)fluorantén, krizén összege

31,3 µg/kg

24 µg/kg


 

3. termék

  • Termék neve: GIANA Füstölt sprotni növényi olajban

  • Forgalmazója: GA FOOD Kft. 2045 Törökbálint, Raktárvárosi út 1.

  • Származási hely: Lettország

  • Nettó tömeg: 160 g

  • Minőségmegőrzési idő: 12.05.2015

  • További azonosító: 492 A001784 1

  • Létesítményazonosító jelölés: LV A001784 EK

Vizsgált paraméter

Mért érték

A 1881/2006/EK rendelet 2. cikke alapján a hal és növényi olaj arányában számított határérték

benzo(a)pirén

5,3 µg/kg

4,1 µg/kg

benzo(a)pirén, benz(a)antracén, benzo(b)fluorantén, krizén összege

37,7 µg/kg

24 µg/kg

 


 

Letölthető anyagok

képek

 


1. termék


Friss hírek

2024. április 22, hétfő

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.

Tovább >

2024. április 22, hétfő

Vegyes eredményekkel és számos szankcióval zárult az idei tavaszi szezonális ellenőrzés

Március 1. és április 1. között tavaszi szezonális ellenőrzés zajlott az egész országban. A Nébih irányításával az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek 2420 ellenőrzést végeztek, több mint 15 millió forint értékben szabtak ki bírságot, és mintegy 13 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. A hatósági felügyelők leggyakrabban higiéniai, nyomonkövethetőségi és a dolgozók egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos hiányosságokat tapasztaltak. Laboratóriumi vizsgálat céljából a húsvéti időszak népszerű termékeit: a tormákat és a sonkákat vették górcső alá. A cél az volt, hogy az ünnepek alatt is kizárólag biztonságos élelmiszerek kerüljenek a családok asztalára.

Tovább >