null Több tonna távol-keleti élelmiszer és több ezer liter növényvédő-szer forgalmazását tiltotta be egyetlen nap alatt a NÉBIH

Több tonna távol-keleti élelmiszer és több ezer liter növényvédő-szer forgalmazását tiltotta be egyetlen nap alatt a NÉBIH

2013. január 31, csütörtök

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI) szakemberei 2013. január 30-án – két, egymástól független akció során – 5000 kg távol-keleti élelmiszer, valamint 72 000 liter növényvédő-szer forgalmazását tiltották be. Az élelmiszereknél a termékek eredete nem volt nyomonkövethető, míg a növényvédő-szer esetében a gyártási időt nem tűntették fel.

A közel 5 tonna távol-keleti élelmiszer lefoglalását eredményező akció eredetileg a rajkai határállomáson indult, ahol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) járőrei ellenőrizték egy kamion rakterét. Az ott fellelt élelmiszer tétel miatt vonták be az eljárásba a NÉBIH kiemelt ellenőrzéseket végző szervezeti egységét is.

A járőrök kíséretében Budapestre érkező szállítmányt már várták a NÉBIH ellenőrei. A késő éjszakáig tartó vizsgálat és lerakodás során a hatóság szakemberei megállapították, hogy a szállító a termékek eredetét számlával igazolni nem tudta, az élelmiszerek egy része (szárított gomba, tészták konzervek, fűszerek) pedig minőség-megőrzési idővel sem rendelkezett. A X. kerületi épület raktárként illegálisan működött, nyilvántartásba nem vett egység.

További intézkedésig a Kiemelt Ügyek Igazgatósága elrendelte a teljes árukészlet hatósági zár alá helyezését. A jelöletlen, nem nyomonkövethető termékek elkobzásra kerülnek.

A kőbányai akcióval párhuzamosan a NÉBIH szakemberei ellenőrzést tartottak egy növényvédő-szert forgalmazó cég telephelyén is, ahol 72 000 liter növényvédő-szer forgalmazását tiltották be, mivel a termék gyártási ideje nem volt egyértelműen igazolható. Az eljárás lefolytatásáig a készlet hatósági zár alá került.

Az eljárások végeztével várhatóan jelentős nagyságú élelmiszerlánc felügyeleti bírság kiszabására kerül majd sor mindkét szabálytalanság esetében.

A távol-keleti élelmiszerek ellenőrzésekor fényképfelvételek készültek, melyek a NÉBIH honlapjáról letölthetőek.

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Kiemelt Ügyek Igazgatósága

 

Letölthető anyagok

képek (kőbányai akció)

 


Friss hírek

2024. július 23, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.07.23.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >