null Több tíz tonna lefoglalt élelmiszer és élelmiszer hamisítás gyanúja a NAV és a NÉBIH rajtaütésszerű akciójának eredménye

Több tíz tonna lefoglalt élelmiszer és élelmiszer hamisítás gyanúja a NAV és a NÉBIH rajtaütésszerű akciójának eredménye

2012. szeptember 17, hétfő

2012. szeptember 14-én a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) munkatársai a Nemzeti- Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Főigazgatóság járőreivel közösen összehangolt ellenőrzést végeztek két helyszínen is a fővárosban. A rajtaütésszerű vizsgálat eredményeként mintegy 4,5 mázsa termék megsemmisítését, további, közel 45 tonna élelmiszernek pedig a forgalmi korlátozását kellett elrendelni.

Az első helyszínen egy távol-keleti élelmiszer kiskereskedelmi egységben az eljárás során 4,5 mázsa ismeretlen eredetű, lejárt minőség megőrzési idejű halat, kagylót, tenger gyümölcseit, illetve jelölés nélküli tésztát, savanyúságot foglaltak le és utaltak azonnali megsemmisítésre a hatóság szakemberei. Emellett az üzletben fellelhető további, közel 5 tonna, magyar jelöléssel nem rendelkező élelmiszer forgalmi korlátozását rendelték el az áruk eredetének igazolásáig, illetve a magyar nyelvű jelölés elhelyezéséig.

A második helyszínen – ugyanezen cég nagykereskedelmi telephelyén – megtartott ellenőrzés során a fagyasztó kamrákban 25 tonna állati eredetű és növényi élelmiszer került forgalmi korlátozás alá, a termékek részletes vizsgálata folyamatban van. A további raktárakban megközelítőleg 15 tonna száraztészta, növényi olajok, szárított termékek, édesipari termékek kerültek hatósági zár alá. A helyszínen élelmiszer hamisításra – átcsomagolásra utaló – eszközök (denaturált szesz, etikettek, csomagolóanyagok) kerültek lefoglalásra.

Az előzetes felderítés alapján – amelyet a NAV Bevetési Főigazgatósága végzett – feltételezhető, hogy a fenti telephelyekről az élelmiszerek az országban üzemelő távol-keleti vendéglátóhelyeken kerültek forgalmazásra. Az élelmiszer vállalkozóval szemben induló eljárás élelmiszer biztonsági szempontból a NÉBIH folytatja le. A bírság összege milliós nagyságrendű lesz. Az áruk megsemmisítése a hétfői napon történik.


Ellenőrzés - X. kerület


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >