null Tanulságos rajzok a Nébih kerítésén: az étel iránti tiszteletet tanulták nagyszüleiktől a gyerekek

Tanulságos rajzok a Nébih kerítésén: az étel iránti tiszteletet tanulták nagyszüleiktől a gyerekek

2023. október 6, péntek

Utcatárlatot mutatott be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Maradék nélkül program rajzpályázatának legkiemelkedőbb pályaműveiből. A „Nagyi szerint” pályázatra érkezett alkotásokból kiderül, hogy a gyermekek sokféle pazarláscsökkentő konyhai praktikát tanultak a nagyszülőktől. A kiállított rajzok a hivatal II. kerületi központjának kerítésén tekinthetők meg a következő hónapokban. A kiállítás kicsiknek és nagyoknak egyaránt szól, valamint közvetíti a nagyszülők legjelentősebb üzenetét: az étel megbecsülését.

Az élelmiszerpazarlás az egyik legnagyobb fenntarthatósági probléma a világban. Magyarországon évente nagyságrendileg 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Az élelmiszerhulladékok döntő része a háztartásokban termelődik: fejenként átlagosan 60 kg élelmiszerhulladék képződik évente, amelynek körülbelül a fele elkerülhető lenne. A teljes lakosság éves pazarlását mérlegre helyezve akkora mennyiséget kapunk, amelyből 1 éven át több mint 400 ezer ember jóllakhatna.
Olyan globális problémával állunk szemben, amelynek megoldásához és mérsékléséhez mindössze több odafigyelésre van szükség.

A Nébih célja, hogy a tudatosság felé irányítsa a fogyasztókat, ezért indult el 2016-ban a Maradék nélkül program. Az élelmiszerpazarlás megelőzésével és az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos edukációt már gyermekkorban érdemes elkezdeni: ezt bizonyítja a „Nagyi szerint” című rajzpályázat is. Az idei felhívásra 111 pályamű érkezett az ország 87 iskolájából, amelyek közül a legkiemelkedőbb és legelgondolkodtatóbb alkotások mutatkoznak be a nagyközönségnek. 

A kiállítás megnyitójával összekötött ünnepélyes díjátadón Dr. Nemes Imre, a Nébih elnöke kiemelte: idén nagyon sok szellemes és olykor meglepő alkotás született, amelyekből sugárzik a pozitív életszemlélet, és ez reményt ad a jövőre nézve. Dr. Kasza Gyula, a Maradék nélkül program vezetője kifejtette: bár nem lehetett az összes jelentkezőt díjazni, mégis minden gyermek nyert a pályázaton való részvétellel. A programvezető szerint ők olyan felnőttek lesznek, akik nagyobb felelősséggel bánnak az élelmiszerekkel és a rájuk bízott erőforrásokkal. A díjátadón az egyik alkotó, Kovács Boglárka – a Két keréken különdíj nyertese – is megosztotta gondolatait „Maradék nélkül a kecskeméti nagyszüleimnél” című rajza kapcsán. Összességében valamennyi alkotásról visszaköszön a nagyszülőktől látott, étel iránti tisztelet: ez a legfontosabb lecke, amelyet egy gyermek a felnőtt életbe útravalóként magával vihet, így erősítve a fenntarthatóságért folytatott küzdelmet. 

Az utcatárlat 2024. január végéig megtekinthető a Millenáris Park közelében, a II. kerületi Kitaibel Pál utca és Kis Rókus utca találkozásánál. A Nébih szeretettel várja a kisgyerekes családokat, az óvodai és iskolás csoportokat, valamint minden élelmiszerpazarlás csökkentése és a maradékmentés iránt érdeklődőt. Össztársadalmi érdekünk, hogy fenntarthatóbbá váljon a fogyasztásunk. 

A pályázatra érkezett rajzok, a rendezvényen készült képek elérhetőek a Nébih honlapján, és a Maradék nélkül program közösségi média felületein.


Maradék Nélkül - "Nagyi szerint" rajzpályázat: díjazott pályaművek


Maradék Nélkül - "Nagyi szerint" rajzpályázat díjátadó


Friss hírek

2024. február 26, hétfő

Március 1-jétől változnak az afrikai sertéspestis kártalanítási tételei

2024. március 1-jétől módosulnak az afrikai sertéspestis (ASP) mentesítési tervhez kapcsolódó, állami kártalanítási tételek. A kártalanítási eljárás új díjtételei az érintett résztvevőkkel történt egyeztetés alapján születtek meg. Az új díjtételek kidolgozása során kiemelt szempont volt, hogy azok az egész ország területén segítsék elő az állománysűrűség további csökkentését, és ösztönözzék a vaddisznóhús felhasználását az ASP-től mentes területeken.

Tovább >

2024. február 21, szerda

HPAI vakcinabank a járványvédelem szolgálatában

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve HPAI vakcinabankot hozott létre. A Ceva által gyártott, magas patogenitású madárinfluenza vírus elleni vakcina ideiglenes, rendkívüli körülmények esetére vonatkozó engedélyt kapott. Ezt követően megállapodás született arról, hogy a vakcinából az oltóanyagtermelő cég készletet fog fenntartani, amelyből szükség esetén oltóanyagot tud biztosítani a hatóság számára.

Tovább >