null Tájékoztató a nemzeti borkiválóság program keretében megrendezendő fehér borok országkóstolójáról és a jelentkezés feltételeiről

Tájékoztató a nemzeti borkiválóság program keretében megrendezendő fehér borok országkóstolójáról és a jelentkezés feltételeiről

2013. július 18, csütörtök

A magyar borászat mind szaktudásában, mind a borok minőségében a világ élvonalához tartozik, azonban ennek a köztudatba való visszahelyezése a legfontosabb feladat. Mindehhez a piaci igények megfelelő és nem csak technológiájában felépített jó bor kell. A termelőknek is alkalmazkodni kell a piaci igényekhez, a fogyasztói trendekhez. A verseny nem előállított termékek között zajlik, hanem a hozzáadott értékeken dől el, amit a potenciális fogyasztók értékelnek.

Ennek szellemében indította el a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Országos Borszakértő Bizottság az Országkóstoló sorozatot, amely idén nyáron elsőként a hazai fehér borokra fókuszál, (kiadvánnyal zárul)
jövő tavasszal a hazai vörös borokat veszi górcső alá (kiadvánnyal zárul) zárásként jövő nyáron (2014) a kiválasztott borkiválóságok körében megrendezzük a Nemzeti Borkiválóságok Versenyét, amelyen a legjobb borok elnyerhetik a Nemzeti Borkiválóság Védjegyet.
 
Alapelvek

Az Országkóstoló nem borverseny. Célja, hogy a minden Magyarországon kereskedelmi forgalomban kapható – a későbbiekben részletezett paraméterekkel bíró - fehérbort bemutasson a nagyközönség számára.
Borok megvásárlása. Minden bor ellenértékét megtérítjük, tehát nem ingyenes mintabeküldésről van szó, ezzel is támogatni kívánjuk a termelőket.

A termelők piacra jutásának segítése. A termelők mellett a Borkereskedők is bevonásra kerülnek, az ő kínálatukból is válogat az Országos Borszakértő Bizottság. A kereskedőknek a legkiválóbbakat marketingstratégiájuk részévé kell tenni.

A borokat az Országos Borszakértő Bizottság fogja zsűrizni, amelynek eredményeként egy kiadványt készít a Minisztérium, Nemzeti Fehér Borkiválóságok címmel.
 
A nevezés szabályai

  • Nevezési lap kitöltése és aláírása

  • Tételenként 4 palackot kell nevezni

  • Egy pincétől max. 3 különféle tétel nevezése lehetséges

A boroknak az alábbi feltételeknek kell megfelelni:

  • magyar és nemzetközi fehér fajták (házasítások is);

  • száraz, édes és borkülönlegességek;

  • kereskedelmi forgalomban kapható (lehetőség szerint az idei év végéig);

  • rendelkezik NÉBIH forgalomba hozatali engedéllyel;

  • kiskereskedelmi bruttó beszerzési ára min. 750 Ft;

  • a tételből min. 500 palack készült.

A borokat a nevezési lappal együtt a NÉBIH BAII budapesti központjába kell eljuttatni.
 
A borok megvásárlásának szabályai

Az Országos Borszakértő Bizottság két fordulóban bírálja a borokat. Az első fordulóban minden tételből egy  palack kerül kóstolásra. A  második  fordulóban már csak az első fordulót eredményesen teljesítő tételek kóstolása és visszakóstolása zajlik.

Ennek alapján: az  első  fordulóból  tovább  nem  jutó  borok  esetén egy  palack  kerül  felhasználásra és megtérítésre, a fennmaradó palackok visszajuttatásáról a szervezők gondoskodnak. A  második  fordulóba  jutott  borok  esetén  pedig  az  összes  bontott  palack ellenértéke megtérítésre kerül.


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >