Tájékoztatás franciaországi botulizmus megbetegedésekről
Az Európai Unió élelmiszerre és takarmányra vonatkozó gyorsriasztási rendszerén (RASFF) és az Egészségügyi Világszervezet INFOSAN rendszerén keresztül is tájékoztatást kaptunk arról, hogy Franciaországban nyolc főnél okozott botulizmust élelmiszer fogyasztása. A botulizmus olyan, embereket és állatokat egyaránt érintő bakteriális eredetű súlyos, esetenként halálos ételmérgezés, amit a Clostridium botulinum által termelt mérgező anyagcseretermék, az ún. botulotoxin élelmiszer útján történő elfogyasztása okoz.
A franciaországi megbetegedéseket a La Ruche gyártótól származó kétféle termékben, őrölt olivából készült mandulás (tapenade), valamint szárított paradicsomból készült krémben (tartinade) kimutatott botulotoxinnal hozzák összefüggésbe. A gyártó e kétféle konzerv élelmiszeren kívül pástétomokat, ajókakrémet, szárított paradicsomot, kaviárt, padlizsánt, pestot, articsókát és más termékeket is előállít. Termékei három különböző márkanév (Les Delices de Marie-Claire, Les Secrets d’Anaïs és Terre de Mistral) alatt kerülnek értékesítésre.
Noha az eddigi vizsgálatok kizárólag a mandula- és paradicsomkrém esetében igazolták a botulotoxin jelenlétét, a francia hatóságok elővigyázatosságból a gyártó mindhárom márkanév alatt forgalmazott valamennyi termékére visszahívást rendeltek el, és felfüggesztették az előállító üzem működését is.
Az Európai Unió élelmiszerre és takarmányra vonatkozó gyorsriasztási rendszerén (RASFF) és az Egészségügyi Világszervezet INFOSAN rendszerén keresztül is tájékoztatást kaptunk arról, hogy Franciaországban nyolc főnél okozott botulizmust élelmiszer fogyasztása. A botulizmus olyan, embereket és állatokat egyaránt érintő bakteriális eredetű súlyos, esetenként halálos ételmérgezés, amit a által termelt mérgező anyagcseretermék, az ún. botulotoxin élelmiszer útján történő elfogyasztása okoz. A franciaországi megbetegedéseket a La Ruche gyártótól származó kétféle termékben, őrölt olivából készült mandulás (tapenade), valamint szárított paradicsomból készült krémben (tartinade) kimutatott botulotoxinnal hozzák összefüggésbe. A gyártó e kétféle konzerv élelmiszeren kívül pástétomokat, ajókakrémet, szárított paradicsomot, kaviárt, padlizsánt, pestot, articsókát és más termékeket is előállít. Termékei három különböző márkanév alatt kerülnek értékesítésre. Noha az eddigi vizsgálatok kizárólag a mandula- és paradicsomkrém esetében igazolták a botulotoxin jelenlétét, a francia hatóságok elővigyázatosságból a gyártó mindhárom márkanév alatt forgalmazott valamennyi termékére visszahívást rendeltek el, és felfüggesztették az előállító üzem működését is.
A jelenleg rendelkezésünkre álló információk alapján a szóban forgó konzerv termékek kizárólag Franciaországban kerültek forgalomba, külföldre, így Magyarországra nem szállítottak belőlük. Tekintettel arra, hogy a megbetegedéseket a turisztikailag igen kedvelt franciaországi régiókból jelezték, felhívjuk a hazai fogyasztók figyelmét arra, hogy amennyiben valaki franciaországi utazása során vásárolt a La Ruche fent említett három márkanév alatt forgalmazott termékeiből, úgy azokat ne fogyassza el.