null Sikeres továbbképzést tartott a Nébih a növényvédelmi gépek műszaki felülvizsgálatához kapcsolódóan

Sikeres továbbképzést tartott a Nébih a növényvédelmi gépek műszaki felülvizsgálatához kapcsolódóan

Sikeres továbbképzést tartott a Nébih a növényvédelmi gépek műszaki felülvizsgálatához kapcsolódóan
2022. május 5, csütörtök

A résztvevők visszajelzéseinek tükrében szakmailag tartalmas, hasznos és érdekes továbbképzést szervezett a Nébih használt növényvédelmi gépek időszakos műszaki felülvizsgálatára jogosult állomások személyzete részére. A háromnapos szakmai továbbképzés lebonyolítására április utolsó hetében került sor, amelyen összesen 55 szakember vett részt, 30 felülvizsgálatra jogosult állomás képviseletében.

A rendezvény házigazdájaként, az elméleti és gyakorlati oktatás helyszínét, a gyakorlati képzéshez szükséges permetezőgépeket és a gépeket üzemeltető szakembert a Nébih Fajtakitermesztő Állomás biztosította Monorierdőn.

A továbbképzési napok délelőttjei szakmai előadásokkal kezdődtek.
Elsőként Jordán László igazgató (Nébih NTAI) tájékoztatta a résztvevőket a fenntartható növényvédelemmel kapcsolatos kihívásokról. Részletesen bemutatta az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) célkitűzéseit és elvárásait, majd ismertette a célok elérésére irányuló tevékenységek és a növényvédelmi kijuttatástechnika szakmai összefüggéseit és a kijuttatástechnika kiemelt szerepét.
Ezt követően Várszegi Gábor osztályvezető (Nébih NTAI FGO) számolt be a jelenlévőknek a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet időszakos műszaki felülvizsgálatra vonatkozó aktualitásairól, hiszen a nevezett jogszabály a közelmúltban módosításra került.
Végül Dr. Gulyás Zoltán növényvédelmi mérnökszakértő (Nébih NTAI FGO) számolt be a felülvizsgálatra jogosultak 2021. évi hatósági ellenőrzési kampányának tapasztalatairól és ezzel összefüggésben az idei évben várható helyszíni ellenőrzések céljairól és legfontosabb jellemzőiről.

A délelőtti szekció zárásaként interaktív szakmai kerekasztal-beszélgetésre került sor, amely keretében a résztvevők feltették szakmai és egyéb irányultságú kérdéseiket a hatóság képviselőinek az elhangzott előadásokkal, valamint az időszakos műszaki felülvizsgálati rendszerrel kapcsolatban és velük közösen megvitatták elvégzendő feladataikat és felmerült problémáikat.

A továbbképzés délutáni szekciójában a Nébih által felkért két időszakos műszaki felülvizsgálatára jogosult állomás - az MCM Farmachem Kft. és a Szóráskép Kft. - szakemberei mutatták be gyakorlatban, szintén interaktív jelleggel, hogy hogyan felülvizsgálnak szántóföldi és ültetvény permetezőgépet, a fenti rendeletben foglaltaknak, továbbá az abban hivatkozott MSZ EN ISO 16122:2015 szabványcsomagban leírtaknak megfelelően. Emellett méréstechnikájukkal kapcsolatos szakmai felvilágosítással is szolgáltak az érdeklődők részére.

A képzési napok a részvételt igazoló Továbbképzési Tanúsítványok jelenlévők részére történő átadásával zárultak.

A Nébih, összhangban a résztvevői visszajelzésekkel, sikeresnek ítéli a továbbképzést és ezúton arról tájékoztatja a résztvevőket és a további potenciális érdeklődőket, hogy a következő azonos témájú továbbképzésre várhatóan a 2024. évben kerül sor.


Friss hírek

Újabb veszett rókát lőttek ki Magyarország ukrán határ melletti területén
2022. november 29, kedd

Újabb veszett rókát lőttek ki Magyarország ukrán határ melletti területén

Veszettséget igazolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy, a rendszeres monitoring program keretében kilőtt rókánál. A fertőzött állatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisnamény község mellett ejtették el múlt héten. A járványügyi nyomozás folyamatban van, a betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be.

Tovább >

Továbbra is virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme
2022. november 29, kedd

Továbbra is virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme

Újabb nagytestű tiszai pontyot sikerült egy közös akcióban hazajuttatnia eredeti élőhelyére a Nébih Állami Halőri Szolgálat (ÁHSZ) és a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetség (KTVHESZ) halőreinek. A halat 300 ezer forintért kínálta feketén eladásra egy tiszanánai horgász, a tetemes vételár helyett azonban halvédelmi bírságra, valamint a horgászattól való több hónapos eltiltásra számíthat.

Tovább >