null Sikeres továbbképzést tartott a Nébih a növényvédelmi gépek műszaki felülvizsgálatához kapcsolódóan

Sikeres továbbképzést tartott a Nébih a növényvédelmi gépek műszaki felülvizsgálatához kapcsolódóan

2022. május 5, csütörtök

A résztvevők visszajelzéseinek tükrében szakmailag tartalmas, hasznos és érdekes továbbképzést szervezett a Nébih használt növényvédelmi gépek időszakos műszaki felülvizsgálatára jogosult állomások személyzete részére. A háromnapos szakmai továbbképzés lebonyolítására április utolsó hetében került sor, amelyen összesen 55 szakember vett részt, 30 felülvizsgálatra jogosult állomás képviseletében.

A rendezvény házigazdájaként, az elméleti és gyakorlati oktatás helyszínét, a gyakorlati képzéshez szükséges permetezőgépeket és a gépeket üzemeltető szakembert a Nébih Fajtakitermesztő Állomás biztosította Monorierdőn.

A továbbképzési napok délelőttjei szakmai előadásokkal kezdődtek.
Elsőként Jordán László igazgató (Nébih NTAI) tájékoztatta a résztvevőket a fenntartható növényvédelemmel kapcsolatos kihívásokról. Részletesen bemutatta az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) célkitűzéseit és elvárásait, majd ismertette a célok elérésére irányuló tevékenységek és a növényvédelmi kijuttatástechnika szakmai összefüggéseit és a kijuttatástechnika kiemelt szerepét.
Ezt követően Várszegi Gábor osztályvezető (Nébih NTAI FGO) számolt be a jelenlévőknek a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet időszakos műszaki felülvizsgálatra vonatkozó aktualitásairól, hiszen a nevezett jogszabály a közelmúltban módosításra került.
Végül Dr. Gulyás Zoltán növényvédelmi mérnökszakértő (Nébih NTAI FGO) számolt be a felülvizsgálatra jogosultak 2021. évi hatósági ellenőrzési kampányának tapasztalatairól és ezzel összefüggésben az idei évben várható helyszíni ellenőrzések céljairól és legfontosabb jellemzőiről.

A délelőtti szekció zárásaként interaktív szakmai kerekasztal-beszélgetésre került sor, amely keretében a résztvevők feltették szakmai és egyéb irányultságú kérdéseiket a hatóság képviselőinek az elhangzott előadásokkal, valamint az időszakos műszaki felülvizsgálati rendszerrel kapcsolatban és velük közösen megvitatták elvégzendő feladataikat és felmerült problémáikat.

A továbbképzés délutáni szekciójában a Nébih által felkért két időszakos műszaki felülvizsgálatára jogosult állomás - az MCM Farmachem Kft. és a Szóráskép Kft. - szakemberei mutatták be gyakorlatban, szintén interaktív jelleggel, hogy hogyan felülvizsgálnak szántóföldi és ültetvény permetezőgépet, a fenti rendeletben foglaltaknak, továbbá az abban hivatkozott MSZ EN ISO 16122:2015 szabványcsomagban leírtaknak megfelelően. Emellett méréstechnikájukkal kapcsolatos szakmai felvilágosítással is szolgáltak az érdeklődők részére.

A képzési napok a részvételt igazoló Továbbképzési Tanúsítványok jelenlévők részére történő átadásával zárultak.

A Nébih, összhangban a résztvevői visszajelzésekkel, sikeresnek ítéli a továbbképzést és ezúton arról tájékoztatja a résztvevőket és a további potenciális érdeklődőket, hogy a következő azonos témájú továbbképzésre várhatóan a 2024. évben kerül sor.


Friss hírek

2023. szeptember 19, kedd

Faanyag nyomon követéséhez alapvetően szükséges adatok

A tűzifaszezon közeledtével a faanyag útjának nyomon követése a kitermelés helyétől egészen a kandallóig egyre fontosabb minden érintett szereplő számára. A faanyag kereskedelmi lánc szereplők felügyeletét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Erdészeti Igazgatósága, mint kijelölt erdészeti hatóság látja el. A Nébih ellenőrzései arra világítottak rá, hogy a feltárt hiányosságok, szabálytalanságok mögött mindig tetten érhető a faanyag nyomon követéséhez használt adatkörök, az azokból összeállított nyilvántartások elégtelensége. 

Tovább >

2023. szeptember 18, hétfő

Fagykár utáni teendők az őszibarack ültetvényben

„Fagykár utáni teendők az őszibarack ültetvényben” címmel tartott szeptember 5-én közös szakmai bemutatót Tordason a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztálya. A rendezvény középpontjában a gyümölcstermelést ‒ különösen a csonthéjas fajokat ‒ sújtó fagykár és mérséklésének technológiai lehetőségei álltak.

Tovább >