null Pékáru célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Pékáru célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

2012. augusztus 15, szerda

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által koordinált kenyérellenőrzés alkalmával 2012 áprilisában a Fejér, a Győr-Moson-Sopron és a Veszprém Megyei Kormányhivatalok Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságai pékségekben végeztek ellenőrzéseket. Az ellenőrök a kisebb pékségektől kezdve a nagyobb áruházláncok által üzemeltetett pékségeket és különböző élelmiszer-előállítókat is vizsgálat alá vontak. A pékárura irányuló célellenőrzésekhez 2012. júliusában a Pest Megyei Kormányhivatal szakemberei is csatlakoztak. Az ellenőrzés kapcsán az előzetes adatok alapján várhatóan több mint egymillió forintos bírságra számíthatnak a szabálytalankodó pékségek.

A célellenőrzés a kenyerek biztonsági, valamint minőségi tulajdonságaira egyaránt kiterjedt, különös tekintettel a Magyar Élelmiszerkönyvben foglalt előírások teljesülésére (úgymint alak, héj, bélzet, szag, íz, valamint konyhasótartalom és savfok), a jelölésre és a tömegeltérésekre vonatkozó követelményekre, továbbá a termékek DON-toxin tartalmának vizsgálata és a felhasznált liszttípusok ellenőrzése is megtörtént.

A célellenőrzés során 19 különböző előállító létesítményből 54 termék, 7 kereskedelmi egységből pedig 20 termék, így összesen 74 minta vétele történt meg. A minták elemzése több mint félezer laboratóriumi vizsgálatot kívánt meg, és kiterjedt ezen termékek kedveltségi vizsgálatára is.

A vizsgált termékekben a laboratórium nem mutatott ki komoly élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő tényezőt, azonban a jelölés tekintetében 10 termék esetében hiányosságokat tártak fel a szakemberek.

A vizsgált kenyereket – úgymint búzakenyerek, félbarna kenyerek, rozs- és rozsos kenyerek, illetve egyéb (pl. maggal szórt, burgonyás, szendvics stb.) kenyerek – alak, héj, bélzet, szag és íz érzékszervi vizsgálatát képzett bírálókból álló bizottság végezte. A vizsgált termékek közül a rozs- és rozsos kenyerek szerepeltek a legjobban: a beérkezett minták 2/3-át a kiváló, vagy legalább a jó kategóriába sorolták, kifogásolható terméket pedig e kategóriában egyáltalán nem találtak.

Összességében elmondható, hogy a megvizsgált összes kenyér közel 60%-a kiváló vagy jó minősítést kapott, ugyanakkor a termékek közel 10%-a nem megfelelő érzékszervi tulajdonsággal rendelkező kenyérnek bizonyult.

A 74 termékből 20 terméknél történt meg a hatósági eljárás megindítása, amelyből 6 esetben a termék gyártója figyelmeztetésben részesül majd, a többi esetben élelmiszer-ellenőrzési bírság kerül kiszabásra a minőségi előírásoknak való meg nem felelés miatt. A fenti kifogásokkal kapcsolatban a pékáru célellenőrzés kapcsán az élelmiszer-ellenőrzési bírságok várható összege az előzetes adatok alapján összesen 1 160 000 Ft lesz.

A kenyerekre vonatkozó előírások összefoglalása, a vizsgálatok részletes eredményei és a kedveltségi vizsgálat rangsora megtekinthető itt.


Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >