null Pékáru célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Pékáru célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

2012. augusztus 15, szerda

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által koordinált kenyérellenőrzés alkalmával 2012 áprilisában a Fejér, a Győr-Moson-Sopron és a Veszprém Megyei Kormányhivatalok Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságai pékségekben végeztek ellenőrzéseket. Az ellenőrök a kisebb pékségektől kezdve a nagyobb áruházláncok által üzemeltetett pékségeket és különböző élelmiszer-előállítókat is vizsgálat alá vontak. A pékárura irányuló célellenőrzésekhez 2012. júliusában a Pest Megyei Kormányhivatal szakemberei is csatlakoztak. Az ellenőrzés kapcsán az előzetes adatok alapján várhatóan több mint egymillió forintos bírságra számíthatnak a szabálytalankodó pékségek.

A célellenőrzés a kenyerek biztonsági, valamint minőségi tulajdonságaira egyaránt kiterjedt, különös tekintettel a Magyar Élelmiszerkönyvben foglalt előírások teljesülésére (úgymint alak, héj, bélzet, szag, íz, valamint konyhasótartalom és savfok), a jelölésre és a tömegeltérésekre vonatkozó követelményekre, továbbá a termékek DON-toxin tartalmának vizsgálata és a felhasznált liszttípusok ellenőrzése is megtörtént.

A célellenőrzés során 19 különböző előállító létesítményből 54 termék, 7 kereskedelmi egységből pedig 20 termék, így összesen 74 minta vétele történt meg. A minták elemzése több mint félezer laboratóriumi vizsgálatot kívánt meg, és kiterjedt ezen termékek kedveltségi vizsgálatára is.

A vizsgált termékekben a laboratórium nem mutatott ki komoly élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő tényezőt, azonban a jelölés tekintetében 10 termék esetében hiányosságokat tártak fel a szakemberek.

A vizsgált kenyereket – úgymint búzakenyerek, félbarna kenyerek, rozs- és rozsos kenyerek, illetve egyéb (pl. maggal szórt, burgonyás, szendvics stb.) kenyerek – alak, héj, bélzet, szag és íz érzékszervi vizsgálatát képzett bírálókból álló bizottság végezte. A vizsgált termékek közül a rozs- és rozsos kenyerek szerepeltek a legjobban: a beérkezett minták 2/3-át a kiváló, vagy legalább a jó kategóriába sorolták, kifogásolható terméket pedig e kategóriában egyáltalán nem találtak.

Összességében elmondható, hogy a megvizsgált összes kenyér közel 60%-a kiváló vagy jó minősítést kapott, ugyanakkor a termékek közel 10%-a nem megfelelő érzékszervi tulajdonsággal rendelkező kenyérnek bizonyult.

A 74 termékből 20 terméknél történt meg a hatósági eljárás megindítása, amelyből 6 esetben a termék gyártója figyelmeztetésben részesül majd, a többi esetben élelmiszer-ellenőrzési bírság kerül kiszabásra a minőségi előírásoknak való meg nem felelés miatt. A fenti kifogásokkal kapcsolatban a pékáru célellenőrzés kapcsán az élelmiszer-ellenőrzési bírságok várható összege az előzetes adatok alapján összesen 1 160 000 Ft lesz.

A kenyerekre vonatkozó előírások összefoglalása, a vizsgálatok részletes eredményei és a kedveltségi vizsgálat rangsora megtekinthető itt.


Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság


Friss hírek

2025. április 22, kedd

Tanúsító szervezet elismerése

Magyarországon az Öko EK rendelet által előírt ellenőrzési rendszer keretén belül két tanúsító szervezet ellenőrzése alatt tevékenykedhetnek az ökológiai gazdálkodást folytatni kívánó gazdálkodók. A 34/2013. VM rendelet alapján az ökológiai termelés, feldolgozás, forgalmazás ellenőrzési és tanúsítási tevékenység végzésére a NÉBIH jogosult tanúsító szervezetet elismerni.

Tovább >

2025. március 31, hétfő

Közlemény elveszett „zöld könyvekről” (2025.03.31.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >