null OKÉS 2013 – tízen a tűzhely mögött

OKÉS 2013 – tízen a tűzhely mögött

OKÉS 2013 – tízen a tűzhely mögött
2013. november 19, kedd

November 23-án tíz csapat mérheti össze tudását és kreativitását az Országos KözÉtkeztetői Szakácsverseny (OKÉS) döntőjében. A finalistáknak ezúttal azt kell bizonyítaniuk, hogy az első fordulóban „papíron megtervezett” menüsor a gyakorlatban is megállja a helyét. A fogásokat pedig nem csak a zsűri, de a közönség is megkóstolhatja.

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete; a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által szervezett eseményre bármely, a közétkeztetésben tevékenykedő vállalkozás nevezhetett. A döntősök mezőnye – az ősz színeihez hasonlóan – igazán változatos: a kis, vidéki vállalkozástól az igazán „nagyokig” megtalálhatunk itt mindenkit, de versenybe szállt a Képviselőház, és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szolgáltatója is.

A tíz döntős (Junior Harmónia, Fehérház Étterem, Varda Kft., Eurest Kft., Sodexho Kft, Alsónémedi községet ellátó főzőkonyha, Elamen Zrt., Hungast, Bajamenza, Vasi fogadó Kft.) hazai, őszi alapanyagok felhasználása, az „Őszváró ételek a modern gasztronómia jegyében” állították össze három fogásos menüjüket, melyet tíz adagban kell szervírozniuk a szombati végső fordulóban.

A kétfős csapatoknak három óra áll majd rendelkezésére, hogy elkészítsék és felszolgálják a szombati menüt, miközben komoly feltételeknek kell megfelelniük: a zsűri ellenőrzi az alapanyagok minőségét, mennyiségét, de az élelmiszerbiztonsági szabályok betartását is szigorúan vizsgálják majd.

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság


Friss hírek

A krizantém nem csak temetővirág
2021. október 26, kedd

A krizantém nem csak temetővirág

Európa szinte minden országában szokás, hogy Mindenszentek ünnepén és a halottak napján meglátogatjuk szeretteink sírját, mécsest gyújtunk, és pár szál virággal adózunk emléküknek. A temetőket ilyenkor a mécsesek illatával vegyülő krizantémillat lengi be. Egy 2020-ban megjelent írás szerint évente 20 millió szál krizantémot visznek ki Magyarországon a sírokra. Kedves szokás ez, és sokan vagyunk, akiknek a szívéhez nőtt ez a csodálatos virág.

Tovább >

A faanyagok piacát is átvizsgálja a versenyhatóság
2021. október 25, hétfő

A faanyagok piacát is átvizsgálja a versenyhatóság

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, melyek keretében a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

Tovább >