null Mindent a szőlőről: Szőlő Szaporítóanyag-előállítási Tudományos Konferencia az online térben

Mindent a szőlőről: Szőlő Szaporítóanyag-előállítási Tudományos Konferencia az online térben

Mindent a szőlőről: Szőlő Szaporítóanyag-előállítási Tudományos Konferencia az online térben
2021. január 18, hétfő

Idén először megtartották a Szőlő Szaporítóanyag-előállítási Tudományos Konferenciát a Szent István Egyetem Georgikon Campusának Kertészeti Tanszéke és a Budai Campus Szőlészeti és Borászati Intézete szervezésében. A rendezvény a szőlőszaporító alapanyag és a gyökeres szaporítóanyag termesztők, forgalmazók, kutatók és fejlesztők fóruma. Célja az ágazat korszerűsítése, a kiemelten magas biológiai értékű tesztelten vírusmentes szőlő szaporítóanyag előállítás fejlesztése.

A konferencián Veres Gabriella, a Kertészeti Szaporítóanyag Felügyeleti Osztály vezetője is előadást tartott, a Szőlő szaporítóanyag termesztés és forgalmazás a Nébih szempontjából címmel. Az előadásában bemutatta az igazgatóság és az új osztály szerkezetét, mely bár már két éve fennáll, mégis az újdonság erejével bíró információk voltak a konferencia részt vevői számára. Vázolta a törzsültetvények helyzetétet, azok országos megoszlását, tisztázta az ezekhez kapcsolódó fogalmak definícióját.  Ismertette az állami elismerés és az egyedi szaporítási engedély iránti kérelmek benyújtásának folyamatát, illetve a Nébih elektronikus ügyintézési lehetőségeit és menetét.
A kutatói oldal szakmai előadásait követően a szőlőszaporítás témakörén belül számos innovatív kutatás eredményeit hallhatta a közönség.
A Szent István egyetem mellett a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány, a Doktoranduszok Országos Szövetsége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlőszaporítóanyag Termesztők Szövetsége működött közre az idei konferencia megvalósításában.
 


Friss hírek

Támogatják a hatóságok a fiatal vállalkozókat – cél a tisztességes vállalkozói kultúra terjesztése
2022. november 24, csütörtök

Támogatják a hatóságok a fiatal vállalkozókat – cél a tisztességes vállalkozói kultúra terjesztése

„Megéri tisztességesen vállalkozni. Nem az a lúzer, aki betartja a szabályokat” – ezt üzenték a fiatal vállalkozóknak a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vezetői Budapesten, a Fiatal Vállakozók Hetén tartott kerekasztalbeszélgetésen.

Tovább >

Stratégiai együttműködést kötött a Széchenyi István Egyetem és a Nébih
2022. október 24, hétfő

Stratégiai együttműködést kötött a Széchenyi István Egyetem és a Nébih

A Széchenyi István Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a szélesebb körű oktatási, kutatási együttműködés létrehozása érdekében együttműködési megállapodást kötött október 20-án. A meglévő szakmai kapcsolatok erősítésével többek közt a precíziós élelmiszeralapanyag-előállítás és -feldolgozás területén folyó kutatások, a szakemberképzés és az élelmiszer-technológiai innovációk közös fejlesztése várható.

Tovább >