null Megkezdődött a növényvédelmi szezon – Óvjuk a méheket!

Megkezdődött a növényvédelmi szezon – Óvjuk a méheket!

Megkezdődött a növényvédelmi szezon – Óvjuk a méheket!
2016. április 1, péntek

Elkezdődött a tavasz, éled a természet, megkezdődtek a növényvédelmi munkák. Nem csak a gyümölcsfák, de számos gyomnövény és árvakelés is megkezdte virágzását, így látogatják őket a beporzó szervezetek. A virágzó gyomnövénnyel szegélyezett, fertőzött területek növényvédelme nagyobb odafigyelést igényel a gazdálkodók részéről.

A Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja a növénytermesztők és növényvédelmi szakemberek figyelmét, hogy az enyhe időjárási körülmények miatt az ország bizonyos területein elkezdődött a táblákon a gyomnövények és árvakelések virágzása. Tekintettel arra, hogy a beporzó szervezetek, köztük a házi méhek látogathatják a virágzó területet, a gazdálkodók növényvédelmi tevékenysége ilyenkor környezettudatosabb szemléletet igényel. Az alkalmazott rovarölőszeres-kezelések kockázatot jelenthetnek a környezetre, amennyiben nem követik a felhasznált készítmény engedélyokiratának előírásait.

A termesztett- vagy gyomnövények virágzásakor a károsítók ellen csak méhekre nem jelölésköteles vagy mérsékelten veszélyes / kockázatos besorolású rovarölő szerrel szabad védekezni. Amennyiben méhekre mérsékelten veszélyes / kockázatos besorolású növényvédő szer kerül kijuttatásra, az kizárólag méhkímélő technológiával alkalmazható. A méhkímélő kijuttatás a házi méhek napi aktív repülését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető el és legkésőbb 23 óráig tarthat.

A NÉBIH felhívja a figyelmet, hogy a házi méhek és más beporzó szervezetek védelme érdekében a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet és a növényvédő szerek engedélyokiratainak előírásainak betartása szükséges. Ennek megfelelően a gazdálkodóknak körültekintően kell eljárniuk a növényvédőszeres-kezelések során, így ellenőrizniük kell azt is, hogy a kezelendő területen vannak-e virágzó gazdasági, vagy akár gyomnövények.

 

[Fotó: Vadkáposzta (Brassica rapa subsp. sylvestris, Brassica campestris) Fotós: Tóth Péter, Zalabér, 2016.03.28.]


Friss hírek

A krizantém nem csak temetővirág
2021. október 26, kedd

A krizantém nem csak temetővirág

Európa szinte minden országában szokás, hogy Mindenszentek ünnepén és a halottak napján meglátogatjuk szeretteink sírját, mécsest gyújtunk, és pár szál virággal adózunk emléküknek. A temetőket ilyenkor a mécsesek illatával vegyülő krizantémillat lengi be. Egy 2020-ban megjelent írás szerint évente 20 millió szál krizantémot visznek ki Magyarországon a sírokra. Kedves szokás ez, és sokan vagyunk, akiknek a szívéhez nőtt ez a csodálatos virág.

Tovább >

A faanyagok piacát is átvizsgálja a versenyhatóság
2021. október 25, hétfő

A faanyagok piacát is átvizsgálja a versenyhatóság

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, melyek keretében a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

Tovább >