null Magyarországon bejegyzett külföldi vállalkozástól ered a belga csokoládégyárban kimutatott szalmonella-fertőzés

Magyarországon bejegyzett külföldi vállalkozástól ered a belga csokoládégyárban kimutatott szalmonella-fertőzés

2022. július 7, csütörtök

Ismét szalmonella-fertőzés ütötte fel a fejét egy belgiumi csokoládégyárban. A Berry Callebaut üzemben vállalati önellenőrzés során derült fény a kórokozó jelenlétére, amelyről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az európai gyorsriasztási rendszeren (RASFF) keresztül értesült. A belga előállító a szennyezett termékeket kivonta a forgalomból. Az ügy alapos kivizsgálása érdekében folyamatosan zajlanak a hatósági vizsgálatok, melyben a magyar érintettség miatt a Nébih is részt vesz.

A belga hatóság riasztása szerint vállalati önellenőrzés során Salmonella-t mutattak ki belga csokoládétermékekben. A vizsgálat alapján a gyártáshoz használt lecitin adalékanyag volt Salmonella tennessee baktériummal szennyezett, melynek beszállítója egy Magyarországon bejegyzett, külföldi vállalkozás volt. 

A Nébih a vállalkozásnál soron kívüli ellenőrzést tartott, melynek keretében vizsgálta a feldolgozás folyamatát, az üzemi dokumentációt, valamint széleskörű hatósági mintavételt végzett. 

A vállalkozás saját vizsgálatai is igazolták, hogy a Magyarországról kiszállított lecitin tétel volt Salmonella-val szennyezett, ezért saját hatáskörében megtette a szükséges intézkedéseket, leállította a lecitin gyártását, zárolta az üzemben található tételeket. Az elsődleges nyomonkövetési vizsgálat alapján az érintett tételekből más vállalkozásokhoz nem történt kiszállítás, a további tételek ellenőrzése folyamatban van. 

A jelenlegi információk szerint a belga cég teljesen leállította a gyártását, és értesítette az ügyfeleit, hogy zárolják a június 25-én vagy azt követően gyártott csokoládétermékeket, amelyekből több országba is szállítottak. Így a problémás termék már az egyetlen, ismert hazai címzetthez sem érkezett meg, a szállítmányt útközben visszafordították. 

Fontos kiemelni, hogy nincs összefüggés a néhány hónappal ezelőtti, Ferrero termékeket érintő esettel. A Ferrero termékeknél ugyanis Salmonella typhimurium baktériumok voltak jelen, míg a mostani esetben a mikrobiológiai vizsgálatok teljesen eltérő szerotípust, Salmonella tennessee baktériumot mutattak ki.


Friss hírek

2024. május 22, szerda

Új rendelet a gyógyszeres takarmány szabályozásban

Megjelent a nem céltakarmányokban visszamaradó antimikrobiális hatóanyagok egyedi keresztszennyeződési határértékeinek és ezen anyagokra vonatkozó analitikai módszerek megállapításáról szóló EU rendelet.

Tovább >

2024. május 17, péntek

Május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is véget ér a tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak és a jelenleg is zajló esőzésnek köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyetértésben, 2024. május 18-tól visszavonja a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun vármegyében. A hatósági döntés eredményeképpen egyetlen vármegyében sem lesz érvényben tűzgyújtási tilalom az országban.

Tovább >