null Listeria workshop

Listeria workshop

Listeria workshop
2022. április 26, kedd

Uniós kollégák tartottak továbbképzést a Nébih laboratóriumában. Benjamin Félix és Karine Captaine az általuk kifejlesztett molekuláris tipizáló módszert ismertette, amely nagy segítséget jelent a gyorsfagyasztott zöldségek hatósági ellenőrzésében.

2022. április 20–22. között az Európai Unió Listeria monocytogenes Referencia Laboratóriumának (EURL Lm) két munkatársa, Benjamin Félix és Karine Captaine tartott továbbképzést a Nébih ÉLI Mikrobiológiai Nemzeti Referencia Laboratóriumában az általuk kifejlesztett új molekuláris tipizáló módszerről: GenoListeria

A real-time PCR alapú módszer a jellemző genetikai különbségek alapján lehetővé teszi a L. monocytogenes törzsek öt nagy szerocsoportjának (IIa, IIb, IIc, IVa, IVb) szubtipizálását 30 alcsoportra (ún. klonális komplexre). Az EURL vizsgálatai szerint a törzsek 90%-a besorolható módszer kidolgozása során kiválasztott 30 alcsoportba. A törzsek pontosabb azonosításának segítségével gyorsabban és költséghatékonyabban különíthetőek el a kis kockázatú és a potenciális epidemiológiai veszélyt jelentő klonális komplexek. Ez lehetővé teszi, hogy csak a legindokoltabb esetben végezzük el az eddig arany sztenderdnek elfogadott, de ugyanakkor még meglehetősen költséges és időigényes teljes genom szekvenálást. 

A módszer alkalmazása különösen nagy segítséget jelent a gyorsfagyasztott zöldségek hatósági ellenőrzésében, ahol a közelmúltban kidolgozott hatósági útmutató szerint a Listeria vizsgálati eredmény epidemiológiai jelentőségének megítéléséhez szükséges a szubtípus ismerete. 

A tréning alatt különböző évekből és terméktípusokból származó 83 L. monocytogenes törzs tipizálása történt meg, mely során az egyik legpatogénebb L. monocytogenes klonális komplexet (CC1) sikerült azonosítani egy közelmúltban lezajlott ételmérgezéses eset kapcsán, mint valószínűsített kóroki tényezőt. 


Friss hírek

Támogatják a hatóságok a fiatal vállalkozókat – cél a tisztességes vállalkozói kultúra terjesztése
2022. november 24, csütörtök

Támogatják a hatóságok a fiatal vállalkozókat – cél a tisztességes vállalkozói kultúra terjesztése

„Megéri tisztességesen vállalkozni. Nem az a lúzer, aki betartja a szabályokat” – ezt üzenték a fiatal vállalkozóknak a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vezetői Budapesten, a Fiatal Vállakozók Hetén tartott kerekasztalbeszélgetésen.

Tovább >

Stratégiai együttműködést kötött a Széchenyi István Egyetem és a Nébih
2022. október 24, hétfő

Stratégiai együttműködést kötött a Széchenyi István Egyetem és a Nébih

A Széchenyi István Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a szélesebb körű oktatási, kutatási együttműködés létrehozása érdekében együttműködési megállapodást kötött október 20-án. A meglévő szakmai kapcsolatok erősítésével többek közt a precíziós élelmiszeralapanyag-előállítás és -feldolgozás területén folyó kutatások, a szakemberképzés és az élelmiszer-technológiai innovációk közös fejlesztése várható.

Tovább >