null Listeria előfordulásának csökkentése fagyasztott zöldségekben

Listeria előfordulásának csökkentése fagyasztott zöldségekben

Listeria előfordulásának csökkentése fagyasztott zöldségekben
2020. május 4, hétfő

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értékelte a Listeria szennyeződés közegészségügyi kockázatát olyan fagyasztott zöldségfélék esetében, amelyeket a fagyasztás előtt valamilyen módon hőkezeltek, azaz forráztak, vagy pároltak. Az EFSA arra a következtetésre jutott, hogy a Listeria szennyeződés tekintetében az ilyen termékek fogyasztásával összefüggésbe hozott egészségügyi kockázat kisebb, mint készételek (pl. füstölt hal, hús, kolbász, paté, lágy sajtok) fogyasztása esetében.

Az EFSA szakértői meghatározták a szükséges ellenőrző tevékenységeket is, amelyeket a vállalkozók tehetnek annak érdekében, hogy a fagyasztott zöldségek szennyeződésének kockázatát csökkentsék. Ilyen tevékenységek pl. az élelmiszer előállító környezet tisztítása és fertőtlenítése, valamint a különböző feldolgozási folyamatoknál a víz, idő és hőmérséklet ellenőrzése, továbbá a termék pontos címkézése is.  

Az EFSA az otthoni kockázatok csökkentésére is javaslatot tesz. Az egésznek a kulcsa a jó higiéniai gyakorlat, mint pl. a fagyasztott vagy kiolvasztott zöldségek megfelelő hőmérsékleten, tiszta fagyasztóban vagy hűtőszekrényben történő tárolása, valamint a terméken szereplő elkészítési előírások követése. Általánosságban elmondható, hogy a megbetegedés kockázata sokkal alacsonyabb, ha a zöldségeket kiolvasztás után alaposan átforraljuk. 

További információ:
https://www.efsa.europa.eu/en/news/listeria-frozen-vegetables-how-reduce-risks


Friss hírek

Amit a klorátról tudni érdemes
2020. augusztus 5, szerda

Amit a klorátról tudni érdemes

Az elmúlt időszakban több pontatlan és félrevezető információ jelent meg a klorátok kapcsán. Mit érdemes tudni a klorát tartalmú növényvédő szerekről? Hogyan kerülhet az élelmiszerekbe klorát? Többek között ezekre a kérdésekre gyűjtötték össze a választ a Nébih szakemberei.

Tovább >

Kíméletes bánásmód a vágás során
2020. június 24, szerda

Kíméletes bánásmód a vágás során

A napokban jelent meg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a vágás során a sertések kíméletes bánásmódjára vonatkozó tudományos véleménye. Az EFSA szakvéleményében hangsúlyozza a vágóhídi személyzet képzésének fontosságát.

Tovább >