null Lezárult a PQS International Zrt-nél észlelt élelmiszer eredetű megbetegedések kivizsgálása

Lezárult a PQS International Zrt-nél észlelt élelmiszer eredetű megbetegedések kivizsgálása

2011. szeptember 1, csütörtök

A Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal befejezte a 2011. augusztus 6-án a PQS International Zrt. területi vezetője (Rácalmás, Hankook tér 1.) által bejelentett élelmiszer eredetű megbetegedések kivizsgálását, melyben részt vett a Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve is.

Az adatok összegzése és elemzése alapján megállapították, hogy 25-en betegedtek meg a gyanúsított élelmiszertől (paprikás sertésszelet galuskával), melyből 2011. 08. 04-én 164 adagot főztek, és 18-19 óra között fogyasztottak el, a tálalás elején. A kórokozó szalmonella baktériumokat 10 beteg székletéből mutatták ki. Az ételmintákat, a felhasznált alapanyagok mintáit, és a konyha különböző területeiről származó felülettisztasági mintákat az MgSzH laboratóriumában vizsgálták meg. Az ételkészítéshez felhasznált alapanyagok egyike sem tartalmazott szalmonellát. Nem fertőzőképes, elpusztult szalmonellát lehetett kimutatni a galuska ételmintájából.

Az összes konyhai dolgozó székletszűrése megtörtént és egy dolgozó bizonyult tünetmentes szalmonellahordozónak.

A tisztasági minták, a technológia és étkeztetési rendszer vizsgálata alapján megállapítható volt a konyhán a túlterhelés, a kapacitással nem arányos higiéniai helyzet, továbbá az önellenőrzési rendszer több hiányossága. A kórokozó ételbe kerülésének pontos folyamata utólag nem volt feltárható, azonban az egyidejűleg a konyháról étkezők körében jelentkező ételfertőzés kialakulásában a konyha felelőssége egyértelmű.

A konyhán a biztonságos üzemeléshez szükséges hatósági intézkedések végrehajtása és azok utóellenőrzése megtörtént. Az eseményt okozó étkeztető vállalkozással szemben az eljárás megkezdődött.


Friss hírek

2023. szeptember 19, kedd

Faanyag nyomon követéséhez alapvetően szükséges adatok

A tűzifaszezon közeledtével a faanyag útjának nyomon követése a kitermelés helyétől egészen a kandallóig egyre fontosabb minden érintett szereplő számára. A faanyag kereskedelmi lánc szereplők felügyeletét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Erdészeti Igazgatósága, mint kijelölt erdészeti hatóság látja el. A Nébih ellenőrzései arra világítottak rá, hogy a feltárt hiányosságok, szabálytalanságok mögött mindig tetten érhető a faanyag nyomon követéséhez használt adatkörök, az azokból összeállított nyilvántartások elégtelensége. 

Tovább >

2023. augusztus 31, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2023.08.31.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >