null Lejárt felhasználhatósági idejű növényvédő szerek több száz milliós forgalmát derítette fel a NÉBIH

Lejárt felhasználhatósági idejű növényvédő szerek több száz milliós forgalmát derítette fel a NÉBIH

Lejárt felhasználhatósági idejű növényvédő szerek több száz milliós forgalmát derítette fel a NÉBIH
2013. április 17, szerda

Több hetes előzetes adatgyűjtés, és az ország több pontján végzett helyszíni vizsgálatok után a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI) a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakembereivel közös ellenőrzést végzett egy növényvédő szereket forgalmazó cégnél. Az akció során több százmilliós termékforgalmazást tártak fel és 27 tonna lejárt terméket vontak ki a forgalomból.

Az eljárás során a cég elismerte, hogy több éve árusít lejárt növényvédő szereket értékcsökkentként, megsértve ezzel a vonatkozó hazai és uniós jogszabályokat. Az elmúlt években csaknem 250 millió forint értékben végeztek ilyen tevékenységet.

A helyszínen a KÜI szakemberei több mint 200 tétel lejárt felhasználhatósági idejű termék forgalmi korlátozását rendelték el. A tételek érteke 196 millió Ft, mennyisége pedig 27 tonna, mely több száz hektár kezelésére lett volna elegendő.

Az akciósorozat célja az volt, hogy a NÉBIH még a tavaszi növényvédelmi munkálatok megkezdése előtt kiszűrje a nem megfelelő termékeket a piacról, ezzel is segítve a biztonságos termék előállítást.

A bírság pontos összege – tekintettel a több mint 500 milliós elkövetési értékre – a cég ellen indított eljárás későbbi szakaszában lesz csak megállapítható.

Az akciósorozatról felvételek készültek, melyek letölthetők a NÉBIH honlapjáról, illetve lejárt, átcímkézett termék bemutatható.

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Kiemelt Ügyek Igazgatósága

 

Kapcsolódó linkek

Videó

 


Friss hírek

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon
2021. szeptember 15, szerda

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon

Augusztus végén, több napon át folytatott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata a Velencei-tavon. A halőrök első ízben egy, a part menti sávban agonizáló, mozgásképtelen tőkés récére lettek figyelmesek, néhány nappal később pedig 8 darab bénulásos tüneteket produkáló, fiatal sárgalábú sirályt észleltek a tó szigetein. A szakemberek a beteg madarakat begyűjtötték és a lehető leggyorsabban eljuttatták a Tollas Barát Madármentés Alapítvány dunaharaszti telephelyére, valamint a Sukorói Vadmadárkórházba. A gyors és szakszerű intézkedésnek köszönhetően a legtöbb állat túlélte a laboratóriumi vizsgálatok által igazolt botulintoxin-mérgezést, és rövidesen visszanyerhetik a szabadságukat.

Tovább >

Gyógy- és fűszernövény palánta előállító és forgalmazó üzem engedélyezése (területmódosítás, adatmódosítás és engedély-visszavonás)
2021. szeptember 13, hétfő

Gyógy- és fűszernövény palánta előállító és forgalmazó üzem engedélyezése (területmódosítás, adatmódosítás és engedély-visszavonás)

Gyógy- és fűszernövény palánta forgalmazásához abban az esetben lehet szükség a növénytermesztési hatóság engedélyére, ha a forgalomba hozott palánta fajtája a Nemzeti Fajtajegyzék – Gyógy- és fűszernövények A és B fejezeteiben államilag elismert fajtaként van feltüntetve (fakultatív fajták) és a palánta hazai előállítású. A fajta nélküli palánta engedély nélkül is forgalomba hozható. A fűszerként, élelmezési célból forgalomba hozott gyógy- és fűszernövények nem szaporítóanyagok, ezért azokat az alábbi szabályozás nem érinti.

Tovább >